Crna tačka ugrožava gradski saobraćaj!

Objavljeno: 2. 9. 2014 u 16:55h

Autobuski terminal kod “Medicinske elektronike”, koji je prije skoro šest godina “privremeno” izmješten sa autobuskog stajališta “Kalvan”, još predstavlja trn u oku pješacima i vozačima zbog gužvi koje stvaraju autobusi, a najgore je mještanima Nove varoši koji, kako kažu, ne znaju kome više da se žale.

bll

Od obećanja da će terminal konačno biti izmješten na novu lokaciju, po svemu sudeći, ni ove godine nema ništa. Kada je autobuski terminal prije šest godina premješten na lokaciju kod “Medicinske elektronike”, niko nije ni slutio da će “privremeno” potrajati do danas. Rješenja nema ni na vidiku.

Na pitanja građana, raznih udruženja i odbornika Skupštine grada nadležnima kada će konačno doći do realizacije projekta kojim je izmiještanje terminala predviđeno u Karađorđevu ulicu iza zgrade “Energomonta”, odgovor je kažu oni godinama isti “nema novca”. Dok se u gradskoj kasi ne nađe novac za rješavanje ovog problema, građani Banjaluke moraće i dalje da trpe ogromne gužve na raskrsnici ulica Ranka Šipke, Jovana Dučića i Vuka Karadžića, čekaju po 10 minuta ne bi li se pomjerili makar metar, ali i da prisustvuju sve češćim saobraćajkama u ovom dijelu grada.

Prema riječima predsjednika Udruženja za unaprjeđenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenka Jaćimovića, Ulica Jovana Dučića veoma je frekventna i kroz nju dnevno prođe oko 14.000 automobila, a s obzirom na broj saobraćajnih nezgoda koje se dese tokom godine prijeti i da postane crna tačka Banjaluke.

“Crna tačka je pojam koji podrazumijeva da se u jednoj ulici u toku tri godine dogodilo više od šest saobraćajnih nezgoda, a broj saobraćajki u ovoj ulici tri puta je veći otkako je tu autobuska. Ljudi su ogorčeni, jer kad idete Ulicom Jovana Dučića prema Gimnaziji i propustite recimo autobus, pa vas još zadesi i crveno na semaforu moraćete da čekate i po 15 minuta”, kaže Jaćimović.

Čekanja od 15 minuta

On naglašava da se više puta obraćao Gradskoj upravi sa konkretnim prijedlozima za rješavanje problema, ali su uglavnom bili odbijeni.

“Jedan od prijedloga bio je i da ako već ne može da se realizuje izmiještanje u Karađorđevu ulicu, onda bar privremeno izmjesti u Ulicu olimpijskih pobjednika gdje ima sasvim dovoljno mjesta za autobuse”, ističe Jaćimović.

Sanja Malić iz Nove varoši kaže da na pomenutoj raskrsnici nema pravila kada je gužva.

“U gradu je obično gužva u jutarnjim i popodnevnim časovima, a ovdje je uvijek. Živim u centru grada, a ponekad iako vidim kuću iz automobila vozim po desetak minuta do nje. Znam da će dežurni dušebrižnici reći da se u većim gradovima vozi po sat vremena do grada ili posla, ali zamolila bih ih da ostave poređenja za neki drugi put. Hitno je potrebno izmiještanje terminala, ali i regulacija pješačkih semafora, jer više puta me kao pješaka zamalo udario autobus, jer nam je oboma bilo zeleno”, kaže Malićeva

Iz Gradske uprave do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore kada će sporni autobuski terminal biti izmešten iz centra grada.

Ni putnici u autobusima nisu bezbjedni

Zbog činjenice da se autobusi u saobraćaj uključuju dobrom voljom drugih učesnika, građani koji se voze sa ovog terminala, kažu da se često ne osećaju bezbedno gledajući “borbu” autobusa da izađe na ulicu.

“Često putujem sa ove stanice za Laktaše i primijetila sam da rijetki vozači propuštaju autobuse, a ne mogu ni da ih krivim. Jednom prilikom sam posmatrala vozače, jedni su se pravili da ne vide autobus, drugi su svirali kao znak neodobravanja, treći su ubrzavali samo da autobus ne izađe prije njih, a mi putnici smo sve to posmatrali u nadi da neko ne udari u autobus. Nisu to strašne stvari, ali ja sam žena u godinama i takva vrsta stresa, za plaćenu kartu, vjerujte, mi ne treba”, kaže jedna starija Banjalučanka.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/crna-tacka-ugrozava-gradski-saobracaj/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])