Banjaluka: Počinje trka za srednjoškolske stipendije

Objavljeno: 2. 9. 2014 u 14:26h

Gradska uprava raspisala je javni poziv za dodjelu stipendija srednjoškolcima u školskoj 2014/2015. godini.

gimnazija

Javni poziv otvoren je do kraja mjeseca, a isplata stipendija trebalo bi da počne u novembru.

U okviru ovog javnog poziva grad će dodijeliti stipendije za učenike iz socijalno ugroženih porodica, đake deficitarnih zanimanja, te za uspješne učenike.

Opšti uslovi koje srednjoškolci treba da ispune, između ostalog, jeste da su državljani RS/BiH, da imaju prebivalište na području grada, te da ne pohađaju srednju školu u drugom gradu ukoliko takva obrazovna institucija postoji u gradu na Vrbasu.

Pored toga, na konkurs se mogu javiti srednjoškolci koji nisu ponavljali nijedan razred, nisu stariji od 20 godina, kao i da imaju primjereno vladanje i da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja.

Za srednjoškolce koji se školuju za deficitarna zanimanja predviđen je mjesečni iznos stipendije od 150 maraka, a za učenike iz socijalno ugroženih porodica i uspješne đake 80 maraka.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da je rebalansom budžeta grada za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata predviđeno je 1,6 miliona KM.

“Koliko od tog iznosa će biti dodijeljeno za učeničke stipendije, a koliko za studentske zavisiće od broja pristiglih prijava koje ispunjavaju uslove”, rekao je Gavranović.

Naglasio je da će u ovoj školskoj godini pravo na stipendiju prema socijalnom statusu moći da ostvare i djeca iz porodica ugroženih poplavom ili klizištem, a koji su korisnici prava na jednokratnu novčanu pomoć ili dodatka na djecu kod Centra za socijalni rad.

Grad je u školskoj 2013/2014. stipendirao ukupno 1.432 učenika i studenta. Pravo na stipendiju ostvarila su 1.053 učenika od 1.156 prijavljenih na konkurs, te 379 studenata od prijavljenih 474.

Studenti

U Gradskoj upravi kazali su da će konkurs za dodjelu stipendija za studente prvog ciklusa studija biti objavljen sredinom oktobra.

“Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM”, kazali su u Gradskoj upravi. Isplata ovih stipendija trebalo bi početi u februaru 2015. godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-pocinje-trka-za-srednjoskolske-stipendije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])