Đaci ponovo u klupama

Objavljeno: 1. 9. 2014 u 10:31h

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj danas počinje nova školska godina.

djeca

U školama koje nisu bile zahvaćene poplavama nastava će se odvijati prema usvojenom školskom kalendaru i rasporedu časova. Sanacija pojedinih škola koje su bile zahvaćene poplavama još nije završena, ali se očekuje da će radovi biti završeni tokom septembra.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija istakao je da će, zbog šteta koje su izazvale poplave u tri škole u Doboju, te u po jednoj u Čelincu, Gradišci i Prnjavoru biti sprovedeni alternativni programi. Kazao je da će škola u Gradišci početi da radi 2. septembra.

U Prnjavoru, gdje je poplavljeni školski objekat renoviran nastava će početi 22. septembra, a u trećoj sedmici septembra počeće da radi i nova škola u Čelincu.

“Djeca će do tada ići na nastavu na tri različite lokacije u gradu”, rekao je Mutabdžija.

Dodao je da će u Doboju nastava početi u postojećim objektima na višim etažama, sa skraćenim časovima od 30 minut u dvije škole “Dositej Obradović” i “Sveti Sava”. U dobojskoj školi “Vuk Stefanović Karadžić”, koja je pretrpjela najveća oštećenja, nastava će se odvijati u područnim odjeljenjima, dok će deveti razred ići na ekskurziju.

U dvorištima osnovnih škola “Vuk Stefanović Karadžić”, “Sveti Sava” i “Dositej Obradović” u Doboju, zbog rekonstrukcije objekta, juče su postavljeni šatori, koje je donirao UNICEF, a u kojima će biti organizovan “Kutak za djecu”. Mutabdžija je napomenuo da je djeci u Vrbanjcima kod Kotor Varoša omogućeno da imaju nastavni predmet “jezik bošnjačkog naroda”.

“Za ovu školsku godinu štampano je 67.880 udžbenika za osnovnu i 17.750 za srednju školu”, istakao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Rade Ristović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da je najljepša vijest za ovu školsku godinu to da je, poslije dugo godina upisano više prvačića i to čak 200.

Đaci u RS nastavu pohađaju u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

Vrtići

U većini predškolskih ustanova u Srpskoj danas počinje nova radna godina. Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Nataša Cvijanović rekla je da Dječiji vrtić “Radost” Šamac i Dječije obdanište “Majka Jugovića” Doboj neće početi sa radom, jer su tokom poplava u maju pretrpjeli totalnu štetu, pa se početak radne godine planira za 1. oktobar.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/daci-ponovo-u-klupama/||claudebot