Na “Kočićevom zboru” 15.000 posjetilaca (Foto)

Objavljeno: 31. 8. 2014 u 20:21h

Tradicionalnom bodljavinom, na kojoj je rogove ukrstilo 19 bikova, danas je u Stričićima, kod Banjaluke, spuštena zavjesa na 49. “Kočićev zbor”.

Kočićev zbor 1

Zbor je privukao oko 15.000 posjetilaca, a najviše pažnje izazvala je korida bikova koji su stigli s područja Jajca, Banjaluke, Sanskog Mosta, Mrkonjić Grada i drugih bh. gradova. Do zaključenja sutrašnjeg broja “Nezavisnih” nije bila završena korida niti je bio poznat pobjednik za nagradu “Jablan”. Pored borbe bikova, takmičenja su još organizovana u bacanju kamena s ramena, skoku udalj i navlačenju štapa.

“Prijatelji su mi porijeklom iz Banjaluke i mnogo su mi pričali o zboru, tako da sam ove godine odlučio da ga posjetim. Moja očekivanja su u potpunosti ispunjena”, kazao nam je Marko Novak, Slovenac, koji je na ovu manifestaciju doputovao iz Ljubljane.

Dragan Grujić iz Austrije, koji je porijeklom iz Mrkonjić Grada, kaže kako je zbor na Manjači za njega nešto posebno.

“Ovdje dolazim unazad sedam godina. Ovo je nešto što me posebno raduje, ja godišnje odmore štimam po zboru, to vam govori koliki sam ljubitelj. Druženje sa našim narodom uz pjesmu i veselje me najbolje opušta”, istakao je Grujić.

Pred ognjištem Petra Kočića odražano je i uručenje književne nagrade.

Luka Kecman, zamjenik predsjednika Komisije za programske sadržaje “Kočićevog zbora”, rekao je da je Kočićeva nagrada ove godine dodijeljena književniku Slobodanu Jankoviću iz Banjaluke, a nagrada “Zmijanjče” učeniku iz Rogatice Milanu Purkoviću za pjesmu “Ognjište”.

Književnik Slobodan Janković zahvalio je za uručenu nagradu, koja nosi naziv srpskog velikana – Petra Kočića.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, izjavio je da je “Kočićev zbor” ukorijenjen i da je našao mjesto u narodu.

“Zbog toga je ‘Kočićev zbor’ preživio više država i sistema i tako dugo traje”, rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je Kočić govorio o istini, pravdi, slobodi i otadžbini, odnosno o univerzalnim vrijednostima.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, ocijenio je da još traje borba za kulturni napredak i prepoznavanje srpskog nacionalnog interesa.

On je istakao da Kočićeva nagrada predstavlja simbol dvije vrijednosti – patriotskog naboja i književnog rada.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, izjavio je da su Kočićeve ideje aktuelne i danas.

“Ova manifestacija značajna je za Banjaluku i Zmijanje, jer želimo da očuvamo ideje ovog srpskog velikana”, rekao je Gavranović.

Vitomir Popović, predsjednik Organizacionog odbora 49. “Kočićevog zbora”, kaže da je Kočić srpski velikan te da je od posebnog značaja njegovo književno djelo, u kojem je opisao zulum austrougarske vlasti.

U crkvi Klisina u Stričićima jutros je služen parastos Petru Kočiću, a položeni su i vijenci na spomenik poginulim borcima.

U Banjaluci je u subotu veče održana i svečana akademija “Molitva slobode” u okviru 49. “Kočićevog zbora”.

Ministar Mutabdžija podsjetio je da je prije 110 godina objavljeno Kočićevo najznačajnije djelo “Jazavac pred sudom”, u kojem je ovaj pisac stvorio jednog od najpoznatijih likova srpske književnosti – lukavog, pronicljivog i duhovitog Davida Štrpca.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, rekao je da je Petar Kočić bio veliki patriota, književnik, branilac prava i sloboda te da kao takav zaslužuje da se pominje njegovo djelo.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/na-kocicevom-zboru-15-000-posjetilaca-foto/||claudebot