Najopasnije je zagađenje rijeke

Objavljeno: 26. 8. 2014 u 13:52h

Ljepote Vrbasa opisivali su mnogi kroz istoriju, i svi su se divili njegovoj boji, ljepoti obala, brzacima i bukovima, ali rijetki su vidjeli i ono drugo, pravo lice “najljepše muške rijeke”!

rijeka

Kako Vrbas izgleda kroz staklo maske za ronjenje, pitanje je koje smo, po preporuci mnogih iskusnih ronilaca uputili najiskusnijem među njima, kada je u pitanju ronjenje na Vrbasu, roniocu “Buka” Borislavu Trniniću.

Čovjek koji zna sve tajne Vrbasa kaže da je zapravo najopasnije mjesto na rijeci, na koje ni on ni njegovi drugovi ne idu bez zaista prijeke potrebe – cijelo područje nizvodno od grada, te da opasnost ne prijeti od oštrih podvodnih stijena, jakih struja ili bezdanih pećina – nego od bakterija, fekalija i smeća! A kada je u pitanju tok uzvodno od grada, Vrbas bi, kaže Trninić, imao šta da ponudi i iskusnim roniocima, ali i početnicima.

Najljepši gornji tok Vrbasa

“Ima nekoliko pozicija gdje je dubina Vrbasa veća od prosječne. Jedna od njih je na Limanu u Srpskim toplicama, gdje zavisno od vodostaja ima dubine od oko osam do devet metara, a najdublje je u Rekavicama, na lokaciji koju mi zovemo Bijeli potok, gdje je, takođe zavisno od vodostaja dubina oko 10 metara. Čitavim svojim tokom Vrbas nije nigdje dublji od 10 metara, ako se izuzmu velika i mala brana na “Bočcu”. Inače, prilikom većeg vodostaja to se sve mijenja, tako da izbjegavamo da ronimo ukoliko se zaista ne radi o prekoj potrebi. Poslije ovih majskih poplava i ta konfiguracija dna je drugačija, nešto je zatrpano, a nešto je otkriveno”, kaže Trninić.

Za njega lično, jedno od najljepših mijesta za ronjenje je lokacija kod banje u Srpskim toplicama. Vrbas na Limanu ima podzemne grijače, ali i pravo bogatstvo životinjskog podvodnog svijeta.

“Najviše volim da ronim na Limanu iz nekoliko razloga. Prvo tu imate podzemne izvore termalne vode. Imamo ove što ih vidite na obali, ali isto to imate i pod vodom, gdje topla voda izbija iz dna reke i miješa se sa hladnom. Tu je takođe zimovnik za ribe, a fenomen je i da na jednom mjestu možete da vidite zajedno vrste poput mladice i pastrmke sa jedne i smuđa i soma s druge strane, ali i mnoge druge. Sve vrste koje žive u Vrbasu mogu da se vide na jednom mjestu. Otkud smuđ i som tu, zaista ne znam, ali očigledno im teren odgovara”, kaže banjalučki ronilac.

Tajne na dnu rijeke

Vrbas na svom dnu, pored zaostalih mina i eksploziva iz ovog posljednjeg rata, krije i ostatke iz brojnih prošlih ratova. Borislava smo pitali za čuveni “vrbaski vir” u naselju Ada, u koji su prema istorijskim izvorima, još u 18. vijeku‚ poslije poraza, Austrijanci sa Vlaškog brijega survali topove i oružje, da ne ostanu Turcima, ali sa svim lokacijama nizvodno od Limana postoji problem za ronioce – zagađenost i smeće.

“Ta lokacija na krivini je zaista interesantna, ali nalazi se na mjestu gdje je velika zagađenost kanalizacijom i fekalijama iz cijelog grada. Ni meni, ni bilo kojem od kolega se ne ide tamo, jer osim što postoji opasnost od bolesti, vidljivost je takođe slaba a ima i zaista puno smeća svih vrsta. Na tom mestu ima i stabala u vodi, a i dubina je prilično velika. Međutim, za bilo kakvo traženje nečega, trebalo bi napraviti ozbiljan istraživački projekat, ne samo tu, nego u cijelom toku Vrbasa – ispod Kastela, kao i oko mjesta gdje su i nekad i sad izgrađeni mostovi, jer to su uvijek najinteresantnija nalazišta”, kaže Trninić.

Sve počelo na Limanu

U ronilačkom klubu “Buk”, druženje sa dubinama i tajnama Vrbasa traje još od 1976. godine, a počeli su ga upravo na popularnom Limanu, entuzijasti Vjekoslav Potočnik i Mirsad Ramić. Od tada, u “Buku” je obučeno stotine ronilaca, postavljeni su temelji ronilaštva na ovim prostorima, osvojene mnoge medalje i priznanja a Banjalučani su bili dio ronilačke elite nekadašnje države. Danas, “Buk” je i dalje najugledniji klub u BiH, a mnogo toga se ne bi moglo zamisliti bez članova ovog kluba – od akcija spasavanja, u čemu su se posebno pokazali, do obuka, uklanjanja mina, spasilačke službe i mnogih drugih aktivnosti.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najopasnije-je-zagadenje-rijeke/||claudebot