Vlasnici na moru, lopovi po kućama

Objavljeno: 23. 8. 2014 u 15:09h

Više od stotinu provala i krađa prijavljeno je u prvoj polovini ove godine, a da i vrijeme godišnjih odmora lopovima ide na ruku pokazuje podatak da je samo od maja do jula bilo čak 36 krađa u kućama i stanovima Banjalučana.

lopov

Prema podacima Centra javne bezbjednosti, provalnici najčešće obijaju kuće čiji se vlasnici nalaze na privremenom radu ili boravku u inostranstvu, a najčešće kradu novac, zlatni nakit i tehničke uređaje.

“Lopovi su različitih profila, počev od lica kojima se nenadano ukaže prilika za izvršenje krivičnog djela pa do povratnika, odnosno osoba koje su već poznate po takvim prekršajima”, rekla je portparol Centra javne bezbjednosti Marija Markanović.

Ona je istakla da oni koji su i ranije krali, prije ponovnog izvršenja krivičnog djela prikupljaju informacije koje se odnose na vlasnike kuća, stanova i poslovnih prostora koja će naknadno biti meta napada.

“Oni prikupljaju podatke o navikama vlasnika, njihovom kretanju, odlasku i povratku do mjesta boravka i druge neophodne informacije koje će im pomoći da što uspješnije realizuju svoj plan i na kraju prikriju radnju krivičnog djela”, kaže Markanovićeva i dodaje da i oštećeni u velikoj mjeri sami doprinose tome što ih zadesi.

“Građani često na javnom mjestu saopštavaju detalje svog kretanja, odnosno odsutnosti iz svojih kuća, a takođe saopštavaju komšijama vrijeme odlaska na godišnje odmore i slično”, rekla je Markanovićeva.

Prema preporuci policije, najbolji način da se građani zaštite je ugradnja protivprovalnih vrata, kamera sa video-nadzorima, kao i alarmno-dojavnih sistema.

Iz “Krajina osiguranja” kažu da veoma mali broj građana osigurava svoju imovinu.

“Na imovinska osiguranja ne otpada više od deset odsto svih vrsta ugovorenih osiguranja, dok na osiguranje od krađa i manje od pet odsto”, rekli su u ovoj osiguravajućoj kući.

Kazne

Prema odredbi člana 232 Krivičnog zakona Republike Srpske, za izvršioce krivičnih djela teška krađa propisana je kazna zatvora u trajanju od tri do 15 godina.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vlasnici-na-moru-lopovi-po-kucama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])