Kivi niko ne kupuje jer je skuplji od mesa

Objavljeno: 23. 8. 2014 u 10:03h

Kao nikada do sada, na gradskoj tržnici u Banjaluci, te u lokalnim prodavnicama vlada nestašica kivija, što trgovci pravdaju visokom nabavnom cijenom ovog voća, zbog čega izostaje potražnja, a samim time i ponuda.

kiwi

“Kivi ne nabavljam, kao ni većina mojih kolega prodavača već skoro mjesec dana. Razlog je to što, kada platimo nabavnu cijenu od sedam maraka, kod nas niko neće da ga kupi za osam KM”, rekla je jedna od prodavačica.

Po njenim riječima, riječ je o voću koje je prilično osjetljivo, a kada im propadne nekoliko kilograma, već su u minusu.

“Definitivno ću, bar kada je o ovoj sezoni riječ, da odustanem od nabavke kivija, jer tu nemam nikakvu računicu”, požalila se ova trgovkinja.

“Pročešljali” smo veliki broj trgovina u gradu, i tek u rijetkim od njih uspjeli smo da pronađemo kivi, koji, u većini slučajeva, košta osam maraka po kilogramu, a inače, po toj cijeni može se kupiti kilogram i po piletine.

“Ma, ne pada mi na pamet da dajem osam maraka za kilogram kivija, kada za iste pare mogu da kupim četiri kilograma banana, ili da kupim meso koje mi može biti za nekoliko obroka”, priča Banjalučanka Jelena V.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, rekao je da ljudi koji se bave uvozom očigledno nisu dorasli situaciji jer je na taj način nemoguće poslovati.

“Zakoni tržišta su veoma jasni i takvo ponašanje se vrati kao bumerang. Potražnja skoro da više i ne postoji za tim proizvodima, tako da će većina robe propasti. Ono što sam primijetio da trgovci rade je da cijenu od šest KM spuštaju na 2,5 KM, popust od preko 50 odsto pokazuje da prvobitne cijene nisu baš realne”, kazao je Petrović.

Gorka cijena limuna

Prethodnih dana u fokusu javnosti našao se i limun, koji je zbog cijene od četiri do šest maraka više nego nepristupačan većini građana.

Mišljenje potrošača dijele i ekonomski stručnjaci, koji su naveli da je “gorka” cijena tog citrusnog voća daleko od realne.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kivi-niko-ne-kupuje-jer-je-skuplji-od-mesa/||claudebot