Ljetuju, ali na kredit!

Objavljeno: 1. 8. 2014 u 12:14h

Banjalučke turističke agencije ovog ljeta, uprkos majskim poplavama, ne bilježe značajnije smanjenje poslovanja, zainteresovanost i te kako kažu postoji, a putovanje na kredit ove godine je izraženije nego ikad.

ljetovanje

Prethodna dva mjeseca broj putovanja je bio manji, a na to su, kažu u agencijama, uticale kako poplava, tako i loši vremenski uslovi, zabilježeno je nekoliko odustajanja od već rezervisanih aranžmana, ali oni napominju da to nije mnogo uticalo na njihov rad, kao i da će se sve nadoknaditi u naredna dva mjeseca. Iz turističkih agencija kažu da se Banjalučani odlučuju na odmore u istom broju kao i ranijih godina, te da se ove godine naročito traže što jeftiniji aranžmani, ali i putovanja koja je moguće platiti u ratama ili na kredit.

Grčka i Turska hit

Prema njihovoj evidenciji najaktuelnije su Grčka i Turska, a poslije njih Hrvatska i Crna Gora. Kada su egzotična putovanja u pitanju ove godine broj prodatih aranžmana je slabiji nego prošlih, mada “last minute” ponude, kako kažu turistički radnici, izvlače situaciju.

Rezervacija krstarenja ove godine podjednako je aktuelna kao i prošle, iako se i tu prvo gleda cijena. Aranžmani koji uključuju avionski prevoz slabije se prodaju nego ranijih godina, mada, kako naglašavaju u agencijama, svaka roba nađe svog kupca, odnosno uvijek postoje oni koji za ljetovanje traže isključivo avionsku ponudu i nema odstupanja ni ove godine.

Vanja Janković, vlasnica turističke agencije “Euroline Travel” iz Banjaluke, kaže da u ovoj agenciji nije bilo otkazivanja aranžmana iz Banjaluke, te da su zadovoljni dosadašnjim obimom posla i prodajom aranžmana.

“Bilo je otkazivanja od strane grupa turista koji su trebali da dođu u našu zemlju iz inostranstva, ali planirani polasci iz Banjaluke i dalje su svi aktuelni. Banjalučanima je i dalje najzanimljivija Grčka, kao i prošle godine, naročito zbog cijene, a primijetan je pad zainteresovanosti za egzotična putovanja. Za sada smo zadovoljni, ne smijemo da se žalimo s obzirom na situaciju, ali očekujemo poboljšanje sledeći mjesec i u septembru”, ističe Jankovićeva.

U turističkoj agenciji “Unis Tours” kažu da su njihova očekivanja, imajući u vidu poplave, bila da će sezona biti mnogo lošija nego što se ispostavilo da jeste. Na njihovo iznenađenje traži se rezervacija više za putovanja u južnije zemlje poput Grčke, Turske, ali i Egipta i Turske.

Nije im teško otplaćivati

“Interesantno je što sve više građana dolazi i rezerviše aranžmane u južnije zemlje, jer kažu da im tamo vrijeme neće pokvariti odmor. Na Hrvatskom i Crnogorskom primorju od deset dana budu tri sunčana, zbog čega je sada tolika pomama za južnim zemljama. Mnogo više se kod nas ove godine traže aranžmani koji uključuju prevoz avionom. Cijena desetodnevnog aranžmana koji uključuje avio-prevoz i smještaj u hotelu sa tri zvjezdice u Grčkoj košta oko 600 evra i interesovanje je zaista veliko”, ističe šefica poslovnice agencije Gordana Blagojević.

Valentina Marić, koja se nedavno vratila sa putovanja iz Grčke, kaže da je ovo treća godina zaredom da ljetuje u ovoj zemlji i da joj nije žao što otplaćuje kredit mjesecima poslije završetka odmora.

“Ove godine bila sam na Krfu, sve ukupno me koštalo oko 500 evra, hrana, prevoz, smještaj, naravno, nisam odsjedala u hotelima nego kod lokalnog stanovništva. Hranila sam se u supermarketima, ali i jela girose koji su otprilike pet evra porcija koju ne mogu cijelu ni da pojedem. Može se proći i sa daleko manje novca, recimo i sa 300 evra, ali ja nisam štedila zaista. Doduše jeste da ljetujem na kredit, ali nije mi to teško kasnije otplaćivati”, kaže Marićeva.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ljetuju-ali-na-kredit/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])