Oštetio Krajina osiguranje za 210.000 evra

Objavljeno: 29. 7. 2014 u 09:13h

Protiv bivšeg direktora banjalučkog “Krajina osiguranja”, sada univerzitetskog profesora Dragutina Šipke (67) iz Banjaluke, policija je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu kojim ga tereti da je zloupotrebom oštetio pomenuto preduzeće za 210.409 evra.

krajina os

Iz CJB Banjaluka, je navodeći njegove inicijale, saopšteno da je on osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Navodi se da je krivična djela počinio od 2002. do 2005. godine dok je obavljao poslove direktora “Krajina osiguranja” Banjaluka.

“Osumnjičeni D. Š. se tereti da je više puta sa računa jednog preduzeća isplaćivao novac na drugi račun u banci. Taj novac je iskorišćen za povrat dijela uplaćene premije klijentima preduzeća, što nije prikazano u finansijskim evidencijama”, navodi se u saopštenju CJB Banjaluka ne otkrivajući ime preduzeća.

Direktor preduzeća “Krajina osiguranja” Mila Gromilić je rekla da je u ovom slučaju Šipka uzimao novac od kamata na oročeni novac preduzeća u Rajfajzen banci.

“Utvrdili smo da je Šipka podizao novac od kamata na oročena devizna sredstva preduzeća. Gotovo svakog mjeseca je uzimao oko 99 odsto novca od kamata i prisvajao sebi. To je pravdao kao isplate za službena putovanja i dnevnice”, rekla je Gromilićeva.

Ona je rekla da je to otkriveno tokom pregledanja zloupotreba u vezi sa preuzimanjem 22 odsto akcija “Krajina osiguranja” od strane Šipke.

“On je u periodu od 2002. do 2004. godine falsifikovao potpis tadašnjeg direktora preduzeća “Euro edž” kako bi zloupotrebama stekao akcije. On je u ime “Krajina osiguranja” davao pozajmice raznim preduzećima kako bi oni kupili akcije. Međutim to Komisija za hartije od vrijednosti nije prihvatila jer se pozajmicama ne mogu kupovati akcije i ta preduzeća su vratila novac”, rekla je Gromilićeva.

Dodala je da je međutim Šipka prilikom uplate i prebacivanja novca na svoje preduzeće “Euro edž” uplatnicu Komisiji za hartije od vrijednosti prikazao kao sredstvo plaćanja akcija.

Prema njenim riječima na osnovu toga je on uzeo akcije i obmanuo Komisiju. Istakla je da akcije koje su u vlasništvu Šipke nisu ni plaćene.

Gromilićeva je kazala da se sada vodi sudski proces između “Krajina osiguranja” i “Euro edž” zbog ovih zloupotreba Šipke.

U više navrata pokušali smo da dobijemo izjavu Dragutina Šipke ali on se nije javljao na telefonske pozive.

Pomilovanje

Protiv Dragutina Šipke ranije su vođeni istražni i sudski postupci.

Njega je bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić pomilovao 12. oktobra 2006. godine. Šipka se tada teretio za zloupotrebu službenog položaja i neizvršavanje sudske odluke.

Šipka

Dragutin Šipka je rekao da je sve radio u skladu sa odlukama Upravnog i Nadzornog odbora “Krajina osiguranja”

“Upravni odbor preduzeća je odobrio pet odsto novca od bruto-premije za zaključena auto-osigurnja da bi se dali popusti. Taj novac za koji me policija tereti je išao u svrhu obezbjeđivanja tog popusta koje svaka osiguravajuća kuća daje. Iako je zakonodavac zabranio popuste, svi to daju zbog nelegalne komunikacije. Ti popusti nisu evidentirani”, rekao je Šipka i dodao da se to radi zbog privlačenja klijenata.

Kazao je da se i ne sjeća da je podizao novac, ali je sigurno da je sve što je isplaćivano kao direktor morao da potpiše.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ostetio-krajina-osiguranje-za-210-000-evra/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])