Banjaluka: Nema boljeg diplomca od Filipa

Objavljeno: 29. 7. 2014 u 18:50h

Filip Savić, simpatični i skromni mladić iz Srpca ovih dana je i zvanično proglašen za najboljeg studenta kojeg je Elektrotehnički fakultet u Banjaluci ikada imao. Na sve ispite izlazio je samo po jednom. Polagao ih iz prve i to sa čistim desetkama. I tako se upisao u 52 godine dugu istoriju banjalučkog ETF.

rep-odlikas_620x0

Filip je prije nekoliko dana odbranio diplomski rad i postao diplomirani inženjer elektrotehnike. Do sada je kroz amfiteatre ovog fakulteta prošlo i zvanje inženjera steklo najmanje 2.500 studenata, ali niko tako lako kao Savić.

A, dalo se davno naslutiti da će u svijetu nauke od Filipa biti nešto. Kada je 1995. godine sa roditeljima Simom i Milenom, kao izbjeglica iz Jajca stigao u Srbac i krenuo na nastavu u gradsku osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, nastavnici su ga odmah zapazili kao vanserijskog učenika koji je iz svih predmeta imao samo petice i na brojnim takmičenjima osvajao samo prva mjesta. Najdraža mu je bila diploma vukovca.

Drugu diplomu vukovca i učenika generacije stekao je u srbačkoj gimnaziji. Tu je posebno blistao na časovima matematike, pa je pozvan u olimpijsku reprezentaciju matematičara BiH. To je doprinelo da 2009. godine bude nagrađen najvišim opštinskim priznanjem i na svečanoj akademiji povodom Dana opštine Srbac dobije takav aplauz koji će, kaže, pamtiti čitavog života.

Srbački profesori, njegovi drugovi i roditelji nisu ni trenutka sumnjali da će mlađani Filip biti među najboljim studentima.

Geni

Osim talenta i truda Filipu su svakako pomogli i – geni. Njegov otac je profesor matematike, a majka hemije, oboje predaju u srbačkom Srednjoškolskom centru. To objašnjava od koga je ovaj mladić nasljedio ljubav prema prirodnim naukama.

Koliko je Filip ostao u lijepom sjećanju svima koji su ga podučavali svjedoči i izjava profesora Zdravka Đukića koji je, kada je odlazio u penziju, rekao da nikada nije imao tako dobrog učenika.

“U 40 godina dugoj karijeri izdvojio bih desetak đaka koji su pokazali vanserijske rezultate, ali je ubjedljivo najveći matematički talenat bio Savić” – rekao je Đukić.

I profesor na ETF i Filipov mentor Željko Jungić kaže da u 52 godine dugoj istoriji ove visokoškolske ustanove nije bilo tako dobrog studenta i „prorekao“ mu izvanredne rezultate u istraživačkom radu.

Po riječima Savića, postdiplomski master studij u avgustu će nastaviti u norveškom univerzitetu u Trondhajmu, a troškove školovanja snosiće Evropska unija, jer je glatko prošao na konkursu koji je raspisala evropska komisija.

“Više volim da studije nastavim u Evropi nego u Americi, jer sam tako bliži roditeljima kojima će sigurno biti teško, jer sam im ja jedino dijete i prvi put ću se odvojiti od roditeljske kuće – kaže Filip koji kad ima vremena da vozi bicikl, igra odbojku i košarku.

“Mnogo vremena sam proteklih godina provodio učeći, ali se našlo vremena i za izlaske. Kad se vrijeme pravilno raspodjeli, sve se stigne i ja sam jako zadovoljan svojim društvenim životom, jer imam porodicu i drage prijatelje koji me u svemu podržavaju”.

Uspješan na takmičenjima

“Na prijemnom 2010. godine osvojio sam prvo mjesto, što me je ohrabrilo da ću biti uspješan student. To se i desilo, pa sam tokom četiri godine iz svih predmeta dobijao desetke, a istom ocjenom odbranio sam i diplomski” – priča nam Filip.

“Tokom studiranja učestvovao sam na Elektrijadi i postigao odlične rezultate. Ove godine u Mađarskoj osvojio sam prvo mjesto u riješavanju zadataka iz elektrotehnike. U jakoj konkurenciji moja ekipa sa fakulteta osvojila je tri prva i jedno drugo mjesto i tako smo zauzeli četvrto mjesto među 15 fakulteta”.

Izvor: Novosti

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-nema-boljeg-diplomca-od-filipa/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])