Potrebni bolji uslovi za djecu s posebnim potrebama

Objavljeno: 26. 7. 2014 u 10:35h

Broj djece sa posebnim potrebama sve je veći, a mogućnosti da im se pomogne su ograničene, pa bi trebalo naći donatore koji bi pomogli u izgradnji zajedničke ustanove.

Nikola Spiric

Rekao je ovo novinarima u petak u prostorijama Centra “Zaštiti me” ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić i dodao da bi ta ustanova trebalo da bude podijeljena na paviljone, prema stepenu bolesti djece. Špirić je rekao da je upoznat i sa problemom nedovoljnog broja defektologa u školama.

“Spreman sam da na zahtjev ovih ustanova u idućoj godini stipendiram određeni broj studenata za studije defektologije, s obzirom na to da na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nema ovakvih studijskih programa, a postoji potreba za ovim kadrom” rekao je Špirić.

Dodao je da bi Centar “Zaštiti me”, kao krovna institucija za pomoć djeci sa posebnim potrebama, trebalo da formira savjet sastavljen od ljudi iz politike, obrazovanja i privrede, da bi se problemi ove populacije držali u fokusu javne pažnje.

“Mislim da su Vlada RS i kabinet predsjednika radili dosta na tome da se izgradi svijest građana BiH da problem prerasta mogućnosti” istakao je Špirić.

Direktor Centra “Zaštiti me” Zorica Kuzmanović-Vasilić zahvalila je Špiriću za finansijsku podršku otvorenom prvenstvu u atletici u aprilu na kojem su učestvovala udruženja djece sa teškoćama u razvoju.

“Drugo državno prvenstvo u boćanju biće održano 15, 16. i 17. avgusta i učestvovaće 17 ekipa iz BiH i RS. Prvenstvo su podržali Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara” rekla je Kuzmanović-Vasilić.

Predsjednik Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić je istakla da je ovo samo nastavak saradnje sa Centrom “Zaštiti me” i kabinetom ministra finansija.

“Startamo sa prvim dnevnim centrom za autizam na prostoru RS, tu će za početak šest korisnika imati usluge dnevnog zbrinjavanja” naglasila je Kojićeva.

Zahvalnica

Sekretar Sportskog saveza “Menerali” Dragana Zec i direktor Dječijeg doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut uručili su Nikoli Špiriću zahvalnice za novčane donacije ovim ustanovama.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/potrebni-bolji-uslovi-za-djecu-s-posebnim-potrebama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])