Pacijentima manji troškovi

Objavljeno: 24. 7. 2014 u 13:49h

Pacijenti u Srpskoj koji boluju od neonkoloških oboljenja, a kojima je neophodna biološka terapija, iduće sedmice bi trebalo da besplatno počnu sa primanjem ove terapije u Kliničkom centru Banjaluka.

pacijenti

Banjalučanka Irena V. već tri godine boluje od ulceroznog kolitisa, a biološku terapiju “humira” prima već deset mjeseci izvan RS i nada se da će pacijentima biti smanjeni ogromni troškovi liječenja.

Svaki odlazak na terapiju košta me oko 400 KM. Iskreno se nadam da će uskoro biti ta terapija uvedena i u RS, jer se često dešava da zbog nedostatka novca ne mogu svake druge sedmice da odem na terapiju – istakla je ova Banjalučanka.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) su rekli da je završena tenderska procedura za nabavku lijekova i da terapija uskoro treba da počne da se daje u KC Banjaluka.

U toku je potpisivanje ugovora sa dobavljačima – istakli su u Fondu.

Naime, FZO RS je još u martu ove godine donio odluku da će ubuduće finansirati biološku terapiju i za liječenje nemalignih oboljenja osiguranim licima. Ovaj prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Fonda zdravstvenog osiguranja RS je podržao Upravni odbor FZO RS, koji je donio odluku o usvajanju liste bioloških lijekova. Fond je do sada finansirao biološku terapiju samo za oboljele od malignih bolesti, a sada će ova najsavremenija terapija o trošku Fonda biti dostupna i oboljelima od Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, psorijatičnog artritisa i ankilozirajućeg spondilitisa.

Terapija je namijenjena pacijentima čije liječenje uobičajenim terapijama nije dalo rezultate, zbog čega se Fond često suočavao sa zahtjevima osiguranika za nabavku bioloških lijekova ili refundaciju lijekova koje su sami kupovali. Inače, biološka terapija je izuzetno skupa i samo za jednog pacijenta ona godišnje košta oko 30.000 maraka.

Predsjednik Udruženja oboljelih od upalnih bolesti crijeva BiH Alma Hadžić rekla je da biološke terapije već neki pacijenti primaju i da će svi od iduće sedmice u Kliničkom centru Banjaluka biti uključeni.

Stručnjaci

Medicinski stručnjaci ističu da biološka terapija zahvata samo tumorske ćelije, dok zdrave ćelije organizma u većoj ili manjoj mjeri ostaju pošteđene. Smatra se da biološku terapiju pacijenti znatno lakše podnose nego hemoterapiju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pacijentima-manji-troskovi/||claudebot