Poboljšati životne uslove slivu rijeke Vrbas

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 14:13h

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da treća i najvažnija komponenta projekta “Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa”, u vrijednosti tri miliona dolara, podrazumijeva lokalne investicije koje će direktno poboljšati uslove života u slivu Vrbasa.

Ona je naglasila da ulaganja podrazumijevaju građevinske investicije, ali i negrađevinske mjere kao što su rekonekcija plavnog područja, obnova meandara, uspostava dvostepenih korita, uspostava sistema ranog upozoravanja i slično.

Golićeva, koja je danas u Banjaluci prisustvovala predstavljanju nacrta projektnog dokumenta “Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa”, rekla je da je ukupna vrijednost projekta pet miliona dolara, a da se sastoji od tri komponente.

“Prve dvije komponente projekta odnose se na izradu pravne osnove kojom bi se klimatske promjene i rizik od poplava integrisali u sektore poljoprivrede, upravljanja vodama i prostornog planiranja, prenos tehnologija i izgradnju kapaciteta naših institucija u oblasti hidro-meteorološkog praćenja, hidro-dinamičkog modeliranja i predviđanja klimatskih promjena, te izradu baze podataka za analizu hidrometeoroloških i drugih rizičnih pojava i nastalih šteta”, rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao kontakt institucija BiH prema Konvenciji UN za klimatske promjene, prepoznalo rizik i osjetljivost društva i ekonomije na klimatske promjene, te iniciralo izradu strategije za prilagođavanje na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja.

“Strategija je već usvojena, a fokusira na provođenje konkretnih mjera s ciljem da se poveća otpornost na klimatske promjene i kao jednu od najvažnijih aktivnosti definiše upravljanje poplavnim rizikom i borbu protiv poplava. U toku je izrada i Akcionog plana na osnovu Strategije”, rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je donesena odluka da se krene u pripremu trećeg nacionalnog izvještaja o klimatskim promjenama, s obzirom da su prva dva izvještaja već ranije usvojena.

“Otišli smo i korak dalje, te uz finansijsku pomoć Globalnog fonda za zaštitu životne sredine i tehničku pomoć UNDP-a, inicirali smo izradu projekta kojim bi se unaprijedila zaštita od poplava u slivu rijeke Vrbas u kojem živi više od pola miliona stanovnika”, rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, uzimajući u obzir situaciju u kojoj se nalazimo nakon katastrofalnih poplava, ne treba ni govoriti o koliko se značajnom projektu radu.

“Ono što sada očekujemo i nadamo se da će sredstva iz ovog projekta biti što prije operativna, kako bi se bar malo ublažile posljedice majskih poplava“, istakla je Golićeva.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srni je rečeno da osnovu projekta “Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa”, čine potrebe identifikovane analizom stanja na terenu koja je urađena uz pomoć predstavnika svih 13 lokalnih zajednica u slivu Vrbasa.

Predstavljanje nacrta projektnog dokumenta “Integrisanje klimatskih promjena i smanjenje rizika od poplava u slivu Vrbasa” održano je danas u Banjaluci pod pokroviteljstvom Razvojnog programa UN /UNDP/.

Prezentaciji su, osim predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i predstavnika UNDP-a, prisustvovali i načelnici ili predstavnici 13 opština iz Srpske i Federacije BiH koje se nalaze u slivu Vrbasa, predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, federalnog Ministarstva turizma i životne sredine, te brojni domaći eksperti iz različiti oblasti.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poboljsati-zivotne-uslove-slivu-rijeke-vrbas/||claudebot