Ništa od novog ruha za banjalučke zgrade

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 19:57h

Oronule fasade na više zgrada u Banjaluci ove godine neće biti obnovljene jer u budžetu grada nisu planirana sredstva za te namjene, a zajednice etažnih vlasnika (ZEV), u čijoj su nadležnosti, ne mogu postići dogovor među stanarima.

Zgrada u Ulici Miloša Obilića 56 u kojoj živi Regojević

Sa problemima dotrajalih fasada najviše se susreću mještani naselja Borik 1, gdje su zgrade stare po nekoliko decenija.

“U skoro svim ulicama fasade su oštećene i ne znam da li je ikad vršena njihova obnova”, ispričao je Rade Trivić, predsjednik Savjeta MZ Borik 1.

Prema njegovim riječima, problem je što je obnova u nadležnosti ZEV-a, a sredstva koja stanari prikupe su vrlo mala i neophodna su za redovno održavanje zgrada, a u pojedinim zgradama nije ni registrovana ZEV.

Ističe da 30 do 50 stanara ne mogu da sakupe ni približan dio sredstava za obnovu fasade, te bez pomoći Gradske uprave ne mogu priuštiti novo ruho, čak ni u slučaju da im bude obezbijeđeno 50 odsto novca.

Darko Sabljić, predsjednik Savjeta MZ Kočićev vijenac, kaže da su ovakvi problemi najviše izraženi u Kozarskoj i Ulici Radoja Domanovića.

“Dio novca je obezbjeđivalo Odjeljenje za stambeno-komunalne i poslove saobraćaja, a dio ZEV, međutim zbog specifičnih okolnosti, ne znamo da li će i sada biti tako. Problem su i stanari koji ne ispunjavaju svoje obaveze i zgrade u kojima nije fomirana ZEV”, istakao je Sabljić.

Drago Vurdelja, predsjednik Savjeta MZ Bulevar, ističe da u ovoj MZ stanari redovno ispunjavaju obaveze, te da postoji nekoliko zgrada sa dotrajalom fasadom, ali je sada ZEV usmjerila sredstva u druge namjene.

Milorad Arlov, predsjednik UO ZEV-a u Ulici Prve krajiške brigade, smatra da je ključ uspjeha u jednakom učešću stanara, redovnom izmirivanju obaveza i višegodišnjoj štednji za veće izdatke na zgradi.

Tender za liftove

U Gradskoj upravi su kazali da je obnova fasada obaveza ZEV-a te da u budžetu nisu planirana sredstva za te namjene, ali da su planirana sredstva za sanaciju liftova uz učešće ZEV-a stambenih zgrada.

Grad je za obnovu liftova izdvojio oko 100.000 KM, a u toku je tender za najpovoljnijeg izvođača radova.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nista-od-novog-ruha-za-banjalucke-zgrade/||claudebot