Banjaluka: Za garancije kredita 100.000 KM manje

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 16:29h

Nacrtom rebalansa budžeta grada predviđeno je smanjenje novca za Garantni fond sa 125.000 KM na 25.000 KM, ali iz Gradske razvojne agencije poručuju da će ta sredstva biti dovoljna za sve korisnike kredita koji ispunjavaju uslove.

proizvodnja

Garantni fond je mjera pomoći razvoju sektora malih i srednjih preduzeća u gradu. Za one aplikante koji ispunjavaju uslove preuzima se garancija za 50 odsto od iznosa kredita.

S obzirom na to da će se predviđeni prijedlog rebalansa budžeta naći na idućoj sjednici Skupštine grada, konačan iznos će se znati nakon usvajanja – rekli su u ovoj agenciji.

Ipak su napomenuli da se iznos od 25.000 KM u budžetu za dodjelu garancija već nalazi na računu garantnog portfolija.

Ta sredstva garancije, koja se oslobađaju otplatom kredita i vraćaju u garantni portfolio sistemom revolvinga, do kraja 2014. godine biće dovoljna u garantnom portfoliju za sve korisnike kredita koji ispunjavaju uslove – precizirali su u ovoj agenciji.

Rekli su da je od početka godine Garantni odbor Garantnog fonda Gradske razvojne agencije donio odluku o odobrenju devet garancija od pristiglih 10 zahtjeva.

Za devet odluka o odobrenju garancija za kredite, koje su donesene za prvih šest mjeseci ove godine, iz garantnog portfolija je povučeno 111.000 KM – kazali su u Agenciji.

Objasnili su da je jedan zahtjev odbijen jer djelatnost tražioca kredita nije odgovarala predviđenim uslovima i kriterijumima definisanim u Projektu i Pravilniku o dodjeli garancija.

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević smatra da je ovo jedna od stavki koja nije trebalo da se smanjuje.

Iz te stavke je omogućeno privrednicima da podižu kredite kojima su zapošljavali nove radnike. Ako je trebalo da se izdvoji novac za pomoć poplavljenima u gradu, onda je ta stavka bila najlošiji izbor – rekao je Mirošljević.
Garancije

U prošloj godini plasirano je 13 kredita u ukupnom iznosu od 411.364 KM, za šta je na osnovu odluka Garantnog odbora odobren iznos od 205.682 KM garancija.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-za-garancije-kredita-100-000-km-manje/||claudebot