Počelo košenje ambrozije u Banjaluci

Objavljeno: 16. 7. 2014 u 14:51h

Na području Banjaluke danas je počelo košenje ambrozije, i to u Mjesnoj zajednici Starčevica, a iz budžeta grada za ove namjene planirano je 50.000 KM.

kosenje

Foto ilustracija

Košenje će biti nastavljeno u naselju Borik, zatim na Banjalučkom polju, Mjesnoj zajednici Petrićevac kod crkve i škole. Biće pokošene i sve javne površine na kojima su rađeni prekopi.

Iz gradske uprave ističu da se sa akcijom suzbijanja ove korovske biljke počinje sredinom jula, te da će površine biti košene još dva puta da biljka ne bi uspjela da procvjeta.

Košenje ambrozije izvode ekipe preduzeća “Tamaris”.

Iz gradske uprave napominju da i građani mogu uništiti ambroziju u svom okruženju ili pozvati Komunalnu policiju na telefon 051/306-464 ukoliko primijete pojavu ambrozije na javnim površinama i u privatnim dvorištima na urbanom području, te Odjeljenje za inspekcijske poslove na 051/244-428 ako je riječ o prisustvu ove biljke na poljoprivrednom zemljištu. Na raspolaganju je i broj Centra za obavještavanje 121.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 odsto ljudi, a uzročnik je od 50 do 60 odsto svih polenskih alergija.

Stručnjaci ističu da sjeme ambrozije počinje da klija u proljeće, a prvo košenje u našim uslovima treba obaviti prije 20. jula, prije cvjetanja i proizvodnje sjemena, kada i zvanično počinje akcija uništavanja ambrozije.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pocelo-kosenje-ambrozije-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])