Mirko Kozomora iz Banjaluke preparirao i tigrove (Foto)

Objavljeno: 13. 7. 2014 u 09:49h

Mirko Kozomora (70) iz banjalučkog naselja Lauš duže od 40 godina bavi se prepariranjem životinja te je sada, kako kaže, jedini preparator u gradu za divljač, a ovom poslu pristupa na stari način.

Mirko

“Prepariranjem sam se počeo baviti na nagovor prijatelja, u početku to nisam htio, ali lovac sam i eto tako sam krenuo raditi. Radim sve, tačnije, prepariram ustrijeljene srne, ptice, tetrebove, zečeve, risove, te male životinje. Sebi sam kanarinca nakon uginuća preparirao”, rekao je Kozomora.

Kaže da su nekada ljudi donosili životinje iz čitave Jugoslavije baš njemu da ih preparira, a sada narod nema novca pa je posla manje.

“Prije rata znao sam po 80 srnećih glava da prepariram, a sada godišnje ima petnaestak. Najčešće se prepariraju glave, ali radio sam i čitavo tijelo srndaća, svinje, medvjeda”, govori Kozomora.

Od neobičnijih životinja za ovo podneblje preparirao je dva tigra, ali po jednog mušterija na kraju nije došao, te se sada nalazi u Mirkovoj kolekciji.

Za prepariranje životinje treba dosta vremena, što zavisi od veličine i u kakvoj se pozi radi.

Najteže je uraditi ptičice, jer se radi pincetama polako i strpljivo, a najkomplikovanije je uraditi šljuku jer je najnježnija i kožica joj je tako tanka da se vidi kroz papir.

“Noviji način prepariranja je sa pur-pjenom i plastikom, ali ja radim na stari način”, kazao je Mirko.

Preparati se kreću od 100 maraka za neke sitnije životinje pa do 2.000 za na primjer tepih od medjeda.

Mirko je učestovovao i na izložbama po inostranstvu, te je izlagao u Novom Sadu, Bugarskoj, Njemačkoj, a vlasnik je i nekoliko trofeja. Kod nas, dodaje, slabo je izlagao jer, kako kaže, ne čuvaju preparate dobro.

Njegovim stopama ide i sin Duško, koji je takođe lovac i desna ruka u radionici prepariranja.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/mirko-kozomora-iz-banjaluke-preparirao-i-tigrove/||claudebot