Ponosni na slobodu

Objavljeno: 23. 4. 2014 u 09:43h

Prigodnim kulturnim, zabavnim i sportskim programom, te polaganjem vijenaca na više spomen-obilježija Banjaluka je juče proslavila Dan grada i oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

dan grada

Svečanostima su prisustvovali predstavnici grada, delegacije Parlamenta i Vlade Srpske, predstavnici SUBNOR-a, boračkih udruženja i mnogobrojni građani.

Premijer RS Željka Cvijanović je istakla da je ovaj dan značajan za Banjaluku, ali isto tako i za cijelu RS.

“Svaki put kada obilježavamo važne događaje u svakoj našoj opštini i gradu to je naravno i obilježavanje događaja za cijelu RS. Sloboda je velika riječ, a onda možete zamisliti koliko je važno živjeti u slobodi. Ovo je veliki dan za sve Banjalučane i treba da njegujemo tradiciju i obilježavamo važne događaje iz naše prošlosti “, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić rekao je da Banjaluka ulazi u 70. godinu od oslobođenja od četvorogodišnje fašističke vladavine.

“Ovo je prilika da se sjetimo boraca iz Drugog svjetskog rata ali i ovog posljednjeg. Nažalost ovdje je bilo puno ratova i stradalih i to je sudbina koja prati ove prostore. Banjaluka je ponosna na svoju antifašističku istoriju i obilježava Dan grada koji je dan oslobođenja od fašizma 1945. godine. Učesnici tog rata imaju status boraca, po zakona ostvaruju određena prava i izuzetno cijenimo ono što se je urađeno u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine gdje je mnogo građana položilo svoje živote i dalo ogroman doprinos u antifašističkoj borbi”, naglasio je Radojčić.

Dodao je da je otvaranjem ambulante u naselju Kočićev vijenac i puštanjem u funkciju mosta u Karanovcu i ove godine Banjaluka za svoj praznik imala priliku da poboljša uslove života svojih građana.

“Svakim danom ovaj grad koji je neformalno ali faktički prijestonica RS poboljšava uslove za život svojih građana i isto tako lice RS. Nadam se da će u narednim godinama postepenim izlaskom iz krize biti u prilici da se popravi egzistencija ljudi koji žive u gradu i da se riješe mnogi infrastrukturni i komunalni problemi”, dodao je Radojičić.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je naglasio da Banjaluka slavi 69. godina u slobodi.

“Grad je u tom periodu od bosanskohercegovačkog gradića narastao u jedan lijep i moderni grad. Sve ove godine činili smo napore da i u teškim vremenima obezbijedimo kontinuitet u napretku i razvoju grada. Oni koji dolaze da obilježe ovaj dan i podijele radost praznika su najbolji svjedoci naših uspjeha i rezultata”, rekao je Gavranović.

Proslavi dana grada pridružili su se i građani koji su juče na Trgu Krajine uživali uz roštiljske specijalitete na “roštiljijadi”, dok je na tvrđavi Kastel održana “pasuljijada”.

U okviru proslave Odred izviđača “22. april” obilježio je taj dan s tim da u proslavili i svoj 61. rođendan.

“Mališani su crtali na temu proljeća, a stariji članovi su organizovali radionice na razne teme. Djeca su polagala obećanja i zavjet, te su uručene zvijezde za članove koji su prošli program”, kazao je menadžer štaba odreda Nikola Šodić.

Povodom Dana grada upriličen je i za delegacije prijateljskih gradova Novog Mesta, Kranja, Kosovske Mitrovice, Pule, Novog Sada, Kumanova, Zagreba i Novog Beograda a nakon toga, gosti su posjetili Hram Hrista Spasitelja.

Nagrade

U Banskom dvoru sinoć je trebala da bude održana i svečana akademije na kojoj je trebalo da bude uručena najviša gradska priznanja.

Ključ grada sa poveljom “Počasni građanin Banjaluke” pripao je ambasadoru Rusije u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku. Zlatni grb KKI “Vrbas”, radnici u kulturi u Gradskoj upravi Vidosavi Grandić i publicisti Jovanu Babiću. “Plaketa grada” pripala je FK “Polet Krajišnik”, glumcu Dragoslavu Medojeviću, pulmologu Mirjani Đekić-Čađo, humanitarcu Bosi Miljuš i posthumno golmanu Slobodanu Karaliću. Nagradu grada mladima harmonikašu Milanu Vidoviću i pijanisti Nataši Savić.

Sporazum

U okviru proslave Dana grada potpisan je sporazum o saradnji između Banjaluke i Kosovske Mitrovice.

Sporazum predviđa uspostavljanje prijateljskih odnosa između ova dva grada, saradnja u oblastima obrazovanja, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, sporta, nauke i tehnologije, turizma i zaštite životne sredine i mogućnost zajedničkog učešća u programima koje finansira EU.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić je rekao da je sporazum, dokaz neraskidive veze sa narodom RS.

“Na nama je da gradimo mirniju, ljepšu i sigurniju budućnost”, rekao je Spirić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ponosni-na-slobodu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])