Sporazum o saradnji Banjaluke i Kosovske Mitrovice

Objavljeno: 22. 4. 2014 u 13:45h

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i predsjednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić danas su, povodom obilježavanja Dana grada Banjaluke, potpisali sporazum koji podrazumijeva bolju i intenzivniju saradnju ova dva grada.

gavranovic

Gavranović je istakao da ovaj sporazum pruža šansu budućeg razvoja dvije lokalne zajednice, uspostavlja mostove kulture, istorije i svemu onome što povezuje isti narod koji, kako je rekao, dijeli istu sudbinu, tradiciju i kulturu.

“Zato je potpisivanje ovog sporazuma naša zajednička šansa da ovu saradnju obogatimo i danas otvaramo jednu novu stranicu naših odnosa sa Kosovskom Mitrovicom”, rekao je Gavranović novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da je potpisivanje sporazuma dokaz dobrih veza dva grada.

“Zajedno ćemo da gradimo bolju i svjetliju budućnost i sigurno ćemo sa našom braćom iz Republike Srpske nastaviti saradnju koju smo i do sada imali”, rekao je Spirić.

On je dodao da je potpisivanje sporazuma inicirala i Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju predvođena resornim ministrom Aleksandrom Vulinom.

“Zadovoljstvo je što je Kosovska Mitrovica dobila iskrenost bratskog naroda iz Republike Srpske”, istakao je Spirić.

Prije potpisivanja sporazuma, gradonačelnik Banjaluke upriličio je prijem za delegacije gradova koje će prisustvovati obilježavanju 22. aprila – Dana grada, dan kada je grad na Vrbasu 1945. godine oslobođen od fašizma.

Načelnik opštine Kranj Mahor Bogataj podsjetio je da su ova dva grada pobratimi dugo godina i da njihova saradnja ide dobrim putem.

“Treba pojačati privrednu saradnju i ovdje u Banjaluci vidimo naše prijatelje sa kojima ćemo ubuduće bolje i sadržajnije sarađivati”, rekao je Bogataj.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski rekao je da su ova dva grada uspostavili prijateljstvo prije pet godina i dodao da to mnogo znači građanima.

“Očekujemo da osim privredne ostvarimo saradnju i u oblasti obrazovanja”, rekao je Damjanovski.

Na prijemu kod gradonačelnik Banjaluke bile su prisutne delegacije Novog Mesta, Kranja, Kosovske Mitrovice, Pule, Novog Sada, Kumanova, Zagreba i Novog Beograda.

Delegacija grada Banjaluke predvođena gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem danas je položila vijence na spomenik palim borcima NOR-a na Trgu palih boraca u Banjaluci.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vijence je položio generalni sekretar predsjednika Siniša Karan.

Vijence su položili predsjednik Narodne Skupštine Republike Srspke Igor Radojičić, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, Đuro Beronja, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, predsjednik Boračke organizacije Republike Srspke Pantelija Ćurguz, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predstavnici logoraša iz proteklog i Drugog svjetskog rata, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici političkih partija iz Srpske.

U okviru bogatog programa obilježavanja Dana grada Banjaluke, u 12.45 časova sa Trga Krajine počela je Međunarodna atletska trka “Banjaluka 2014”.

Startu trke prisustvovao je gradonačelnik Banjaluke.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sporazum-o-saradnji-banjaluke-i-kosovske-mitrovice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])