Građani položili ispit humanosti

Objavljeno: 15. 4. 2014 u 15:28h

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS prošle godine krv je dalo 10.114 osoba.

darivanje krvi

Prema tim podacima, kako kažu u ovom Zavodu, svaki mjesec krv je dalo skoro hiljadu osoba. Ističu da humanost građana ne jenjava što najbolje ilustruje podatak da je u prva tri mjeseca ove godine tečnost koja život znači dalo čak 2.608 građana.

Ističu da su prezadovoljni odzivom građana i saradnicima u organizovanim akcijama dobrovoljnog darovanja krvi.

Već godinama imamo dobru saradnju i organizovane akcije sa MUP-om, Policijskom akademijom, Visokom školom unutrašnjih poslova, Oružanim snagama, banjalučkim srednjim školama, kao i pojedinim preduzećima kao što su “Elektrokrajina”, “Željeznice RS”, “Kosmos” i drugi. Takođe smo prezadovoljni i odzivom pojedinaca – rekla je direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan.

Istakla je da se tokom čitave godine planiraju i sprovode akcije dobrovoljnog darovanja krvi.

Napomenula bih samo da je manji broj akcija tokom ljeta, jer su srednjoškolci i studenti na raspustu, a i sezona je godišnjih odmora – kaže Guzijanova i dodaje da najveći broj akcija dobrovoljnog darovanja krvi organizuje Crveni krst.

Imamo kontinuiranu i veoma dobru saradnju sa Opštinskim organizacijama Crvenog krsta ali nam dosta pomažu i Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi – rekla je Guzijanova.

Iz gradske organizacije Crvenog krsta rekli su da iz godine u godinu broj dobrovoljnih davalaca krvi raste.

Naročito bismo pohvalili srednjoškolce koji se u velikom broju odazivaju akcijama. Samo su oni u prošloj godini darovali oko 1.000 doza krvi – rekli su u Crvenom krstu.

Predsjednik, Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluka Đuro Ožegović rekao je da su se članovi ovog udruženja redovno odazivali svim akcijama darovanja krvi.

Prošle godine ovo udruženje je prikupilo 1.514 doza krvi, a jedan broj članova je učestvovao u akcijama i u drugim gradovima – kaže Ožegović.

Učenici

Akcija darovanja krvi srednjoškolaca završena je prošle sedmice u organizaciji Crvenog krsta.

Odziv učenika je izuzetno dobar. Dva puta u toku školske godine se odazivaju našim akcijama i prikupi se dosta doza krvi – rekli su u Crvenom krstu.

Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradani-polozili-ispit-humanosti/||claudebot