Rukotvorine Jasmine Duljić: Izradom nakita do samozaposlenja (Foto)

Objavljeno: 4. 4. 2014 u 12:11h

Kada je prije tri godine iz hobija počela da pravi ručno rađeni nakit za vlastite potrebe, ni slutila nije da će se uskoro stvari preokrenuti, i da će od izrade rukotvorina stvoriti uspješan vlastiti biznis.

Nakit

Banjalučanka Jasmina Duljić, po zanimanju elektrotehničar, prije nešto manje od godinu dana ostala je bez posla, i upravo je to bila prekretnica kada je odlučila da od vlastitog umijeća počne da zarađuje.

Prvi korak bio je postavljanje štanda u svom naselju gdje je prodavala nakit skoro pola godine, dok je uporedo tragala za načinom kako da proširi svoj biznis. Tada je na televiziji vidjela poziv za učešće na Preduzetničkoj akademiji u organizaciji Omladinskog komunikativnog centra, prijavila se, i među više od 20 polaznika jedina uspjela da od svoje poslovne ideje pokrene biznis.

„Sjećam se anegdote sa Akademije koja mi je postala neka misao vodilja u svemu što radim. Kada smo dobili zadatak da bacimo jaje sa velike visine a da se ne razbije, prva miso mi je bila da je to nemoguće. Uspjeli smo izvesti zadatak, a poruka je ostala trajno urezana – da ne postoji nemoguće, da sve ima rješenje ako se dovoljno potrudite i ako ste dovoljno maštoviti“, priča Duljićeva.

Počela je sa naušnicama i nekoliko narukvica i ogrlica. Kada su mušterije počele da traže nešto drugo, odgovor je uvijek bio „namam ali će biti“, a onda bi se bacila na posao izrade novih predmeta učeći tehniku u hodu.

„Sve ostalo dešavalo se nekako usput. Izradu nakita proširila sam na izradu torbi, ukrasnih kutija, oslikavanje raznih predmeta od stakla, oslikavanje poslužavnika, posuđa, rokovnika.. u dekupaž tehnici. Sve ono što sam čula od kupaca ili vidjela na nekim drugim mjestima, počela sam i sama da pravim i to vrlo uspješno“, kaže Duljićeva.

Akademija joj je pomogla da svoju ideju stavi na papir i sagleda koje su joj mogućnosti u realizaciji ideje o vlastitom poslu u uzradi nakita. Jasmina je sama je svoj dizajner, a koristi različite materijale poput žice, perlica, fimo mase, pa i stare flaše, krpe i razne druge materijale.

„Kupci dolaze, interesuju se, vraćaju se ponovo i to mi pokazuje da ima smisla to što radim i daje mi podsticaj da budem još kreativnija u idejama i dizajnu. Ideje ponekad jednostavno nadolaze, pa se dešava i da više stvari počnem da radim uporedo kako ne bih zaboravila nešto što mi sine u tom trenutku“, ispričala je Duljićeva.

U decembru prošle godine otvorila je vlastitu radnju „Globulis Rukotvorine“. Ostvarila je saradnju sa još pet djevojaka koje se bave izradom kreativnih stvari, čije radove izlaže u svojoj radnji. Što se samog posla tiče pomaže joj sestra koja plete i šije.

Osim izloženih radova, Jasmina izrađuje i stvari po narudžbi, ali i popravlja stare predmete i nakit. Sada su u njenoj radnji u ponudi razni ukrasi, nakit, torbe, kutije za nakit, futrole, četke, držači za ključeve, satovi, premeti od stakla, rezglednice, rokovnici..

„Posla ima uvijek ali treba raditi i biti uporan. Možda nećete uvijek imati ni podršku okoline, ali ako želite da u životu radite posao koji volite morate se boriti i biti strpljivi“, poručuje Jasmina svima koji su u potrazi za poslom.

Radnja „Globulis Rukotvorine“ nalazi se u uluci Mirka Kovačevića br. 1 na Mejdanu, a dio ponude možete pogledati i na Fejsbuk profilu Globulis Rukotvorine.

Izvor: etrafika.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/rukotvorine-jasmine-duljic-izradom-nakita-do-samozaposlenja-foto/||claudebot