Novi grb uskoro na Skupštini

Objavljeno: 31. 10. 2013 u 14:17h

Komisija za izbor idejnog rješenja grba grada Banjaluke još uvijek je u fazi odlučivanja koja od 30 rješenja će ići na usaglašavanje kod gradonačelnika, a do kraja novembra pred odbornicima bi se mogao naći Nacrt odluke o izmjeni statuta grada.

foto

Podsjetimo, Ustavni sud Republike Srpske donio je u februaru odluku po kojoj aktuelni grb Banjaluke nije u saglasnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo jednog od tri konstitutivna naroda, uz još uvijek neobjašnjivo obrazloženje da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju, kulturno i istorijsko nasljeđe “svih građana koji žive u lokalnoj zajednici”.

Iako u BiH, a posebno u FBiH, postoje gradovi i opštine na čijim grbovima se nesmetano već godinama nalaze vjerska i nacionalna obelježja samo jednog od konstitutivnih naroda, u Banjaluci se najozbiljnije shvatila odluka Ustavnog suda da se sa grba uklone krst, ocila i temelji Saborne crkve, pa je ubrzo formirana i Komisija za izbor idejnog rješenja, koja je u junu predložila novo rješenje, međutim taj prijedlog nije prošao skupštinsku proceduru, nego je raspisan konkurs na koji je stiglo 30 radova.

Prema najavama iz ASBL, čitava procedura trebalo bi da bude okončana sljedećeg mjeseca, a predsjednik Komisije za izbor idejnog rješenja grba grada Banjaluke Marica Slavnić kaže da je posao još uvijek u toku.

“Komisija još uvijek razmatra pristigle radove, radi se punom parom i ima dosta prijedloga. Poslije usaglašavanja predloga sa predlagačem Nacrta odluke o izmjeni statuta grada, prijedlog će ići na razmatranje u gradsku skupštinu. Kada se dođe do prijedloga, javnost će biti blagovremeno obavještena”, kaže Marica Slavnić.

A ako se desi da odobornici usvoje Nacrt odluke o izmjeni statua grada, tek onda će uslijediti i javna rasprava, koja će trajati 30 dana, a na kojoj će i građani imati pravo da kažu svoje mišljenje o predloženim rješenjima.

U toku narednog mjeseca, biće poznato i kako su odluku Ustavnog suda “protumačili” autori tridesetak idejnih rješenja, koliko ih je stiglo na razmatranje.

Naime, prema odluci Ustavnog suda Republike Srpske, novi grb “mora” odražavati tradiciju, kulturno i istorijsko nasljeđe “svih” građana Banjaluke, tako da stilske varijacije lista kestena, dajaka, tvrđave Kastel i ostalih motiva možda proći usaglašavanje sa predlagačem novog statuta grada ili glasanje na Skupštini, ali ne i Ustavni sud Republike Srpske, tako da će cijeli posao vjerovatno morati da se radi ponovo, dok se u zadate dimenzije ne smjeste simboli svih građana najvećeg grada Srpske.

Inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 6. stava 2. i 3, koji se odnose na izgled simbola grada, pokrenuo je klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/novi-grb-uskoro-na-skupstini/||claudebot