Pravni fakultet u Banjaluci postaje lider u regionu (Foto)

Objavljeno: 8. 8. 2013 u 12:49h

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci u toku su mnogobrojni radovi poslije kojih će ovaj fakultet biti najopremljeniji u regionu.

2

Trenutno se radi druga, treća i četvrta faza novog informacionog sistema. Riječ je postavljanju nove računarske mreže u cijelom objektu i instaliranju i montaži najsavremenije audio i video opreme.

1

Vrijednost tih radova veća je od 300 hiljada maraka.

Majstori postavljaju nove kanalice kroz koje će, kako se očekuje, najkasnije do polovine avgusta biti provučeni novi kablovi koji će, osim brže i stabilnije internet konekcije, omogućiti i korišćenje najsavremenije audio i video opreme, koja će biti instaliraana u salama za izvođenje nastave.

3

“Ta oprema stiže iz inostranstva i njeno instaliranje predviđeno je trećom i četvrtom fazom projekta. Oprema će omogućiti da se sva predavanja u svim salama mogu pratiti posredstvom interneta” – ističe za agencije dekan Pravnog Fakulteta, akademik prof. dr Vitomir Popović i pojašnjava:

“U salama na video bimu studenti će imati mogućnost da preko interneta prate predavanja na drugim fakultetima iz cijelog svijeta, za koja mi budemo imali potrebu, naravno pod uslovom da i oni imaju potrebne tehničke pretpostavke za to”.

Planirano je da se na takav način u najskorije vrijeme Pravni fakultet u Banjaluci uveže sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tako da njihovi studenti preko interneta mogu da prate predavanje ovdašnjih profesora i obrnuto.

Realizacija projekta informacionog sistema od posebnog je značaja i za praktičnu nastavu studenata koju u savremeno opremljenoj sudnici na Fakultetu izvode najiskusnije sudije okružnog i Vrhovnog suda Republike Srpske.

Kada bude postavljena nova oprema, studenti će imati mogućnost da uz pomoć video-konferencijske veze direktno prate suđenja u Hagu, Strazburu ili u bilo kom drugom sudu u svijetu sa kojim bude postugnut sporazum o takvoj vrsti saradnje.

Zbog toga je međunarodna komisija, koja je nedavno obilazila ovdašnje fakultete, konstatovala da je banjalučki Pravni fakultet već sada na prvom mjestu po opremljenosti u cijelom regionu, iako još nisu završeni svi planirani poslovi.

Novi informacioni sistem ima poseban značaj i za naučno nastavni proces. Osim projekta “učenje na daljinu” praćenjem predavanja posredstvom interneta, studenti će imati mogućnost i da ispite prijavljuju posredstvom interneta.

Na moćnim i savremenim serverima u “Data centru” profesorima, saradnicima i ostalim zaposlenim, kao i studentima, biće dostupan čitav niz servisa i baza podataka.

“Nas ne interesuju drugi. Mi hoćemo da u budućnost zakoračimo potpuno spremni i da lidersku poziciju među fakultetima u jugoistočnoj Evropi i šire još dugo čuvamo. To nije jednostavno, jer treba da stalno držimo korak u razvoju i da na taj način praktično svakodnevno unaprijeđujemo nastavno-naučni proces” – ističe dekan Vitomir Popović.

Kada su otišli na odmor profesori, asistenti i studenti, u zgradu su stigli – majstori.

Tako tokom vrelih avgustovskih dana na Pravnom fakultetu vri kao u košnici. Gotovo neprekidno rade bušilice, brusilice i na svakom koraku zvecka majstorski alat.

U toku su i radovi na funkcionalnom uređenju fakultetskih prostora. Majstori su već ušli i u jedinu neuređenu salu 69, koja će nakon radova moći da primi 180 studenata.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pravni-fakultet-u-banjaluci-postaje-lider-u-regionu-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])