Priključite se proslavi “Girls Day in ICT!”

23. March 2012.

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS i Agencija za informaciono društvo RS, pozivaju vas da 26. aprila  proslavite “Međunarodni dan djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) – Girls Day in ICT!” i da na taj način povećate učešće žena i djevojaka u oblasti IKT-a.

Do 16 aprila sve zainteresovane učenice osnovnih i srednjih škola, studentkinje, ekspertkinje u oblasti ITK-a, te sve druge zainteresovane djevojke imaju priliku da na mail adresu [email protected] dostave svoje eseje, do 10 stranica, na temu u okviru IKT-a i rodne ravnopravnosti i IKT-a.

Eseji bi trebali pokriti sljedeće tačke: šta za vas predstavlja IKT, interesovanja, mogućnosti i prepreke u oblasti IKT-a.

“Dostavljeni radovi će biti postavljeni i vidljivi javnosti na internet stranici Gender centra u okviru portala Vlade RS, na internet stranici Agencije za informaciono društvo RS, kao i na stranicama Gender centra Vlade RS na društvenim mrežama “Facebook” i “Twitter””, kaže Dijana Tepšić, PR Gender centra.

“Međunarodni dan djevojčica u IKT-u” je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obilježava se svake godine u cilju promovisanja rodne ravnopravnosti, te osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena u učešću u inovacijama, tehničkim, tehnološkim i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Širom svijeta se u znak obilježavanja ovog dana organizuju razne promotivne akcije i događaji, kako bi se povećalo interesovanje i učešće djevojčica u IKT-u, te mogućnosti ostvarivanja karijere u ovoj oblasti u cilju ekonomskog i društvenog osnaživanja djevojčica i žena.

Tokom školovanja djevojčice postižu vidno bolje rezulatate od dječaka, a svjetska istraživanja pokazuju da su djevojke i djevojčice nadarene i za tehnička zanimanja i profesije, ali se zbog pritiska vladajućih društvenih stereotipa i predrasuda radije odlučuju za neke druge profesije.

Vrijeme je za promjene!

Šta ti misliš o ovoj temi?