Vrijedan jubilej: Dan kada je Borac srušio Zvezdu u finalu Kupa

Objavljeno: 11. 5. 2017 u 14:37h

Fudbaleri Borca na današnji dan prije 29 godina osvojili su tadašnji Kup maršala Tita kada su do ovog istorijskog uspjeha stigli poslije velike pobjede u finalu protiv velike Crvene zvezde sa minimalnih 1:0.

Trenutak odluke u meču koji je odigran na stadionu FK Partizan u Beogradu desio se u 60. minutu. Akciju je počeo Stojan Malbašić da bi potom Amir Durgutović sa desne strane idealno centrirao, a Senad Lupić je udarcem glavom loptu poslao iza leđa nemoćnog golmana Stevana Stojanovića.

“To je nešto što se nikada neće moći zaboraviti. Niko nam nije davao ni gram nade da možemo doći do pobjedničkog trofeja, ali eto mi smo u tome uspjeli. Iako smo bili u to vrijeme drugoligaši dobili smo Crvenu zvezdu u kojoj su tada igrali takvi asovi poput Piksija Stojkovića, Dragiše Binića, Roberta Prosinečkog i drugih” – prisjetio se tog zlatnog doba nekadašnja vedeta Borca Stojan Malbašić.

Karalić, Slavnić

Jedna od junaka velike pobjede protiv Crvene zvezde bio je golman Slobodan Karalić koji je u 81. minutu odbranio penal Draganu Stojkoviću. Ovaj svojevremeno sjajni čuvar mreže nažalost je prije nepune četiri godine preminuo u 57. godini života. Prije godinu dana sa životne scene je otišao i Milorad Slavnić koji je u to vrijeme sa dosta uspjeha obavljao funkciju direktora kluba sa Gradskog stadiona.

Na putu do velikog finala fudbaleri Borca odigrali su 12 utakmica. Seriju su počeli u Dubici gdje su deklasirali tamošnji Radnik sa 9:0, a posebeno će u pamćenju ostati četvrtfinale sa Vojvodinom. U Novom Sadu su Banjalučani izgubili sa glatkih 3:0, ali su u revanšu na sniježnom terenu slavili sa 6:1 uz četiri postignuta gola Senada Lupića.

“I to je nezaboravna utakmica – nastavlja priču Malbašić. Poslije prvog megdana svi su nas otpisali, a pogotovo što smo u revanšu na poluvremenu vodili samo sa 1:0. Tada je kod inas proradio krajiški inat i do vrha smo napunili mrežu Novosađana. Oni su tada bili jesenji šampioni Prve lige, ali to nama ništa nije značilo i na kraju smo uspjeli da ih eliminišemo”.

Sjeća se naš sagovornik i impresivnog dočeka koji su im priredili mnogi Banjalučani.

“Koliko ne mogu da zaboravim megdan sa Crvenom zvezdom i osvojeni trofej, to se isto odnosi i na doček koji nam je bio priređen na platou ispred Robne kuće “Boska”. Ma to je jednostavno bilo nešto najljepše što mi se desilo u životu. Tada je Banjaluka jednostavno živjela za fudbalski klub Borac, a mi smo to znali cijeniti” – naglasio je Stojan Malbašić.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/vrijedan-jubilej-dan-kada-je-borac-srusio-zvezdu-u-finalu-kupa/||claudebot