Dajakom kroz srce Banjaluke: Čamac koji je nastao kad i grad (Foto)

Objavljeno: 30. 8. 2015 u 16:12h

Na rijeci Vrbas u Banjaluci jutros je održan revijalni dajakaški ultramaraton, u dužini od 34 kilometra, koji i ove godine organizuje Dajak klub Banja Luka.

Dajakaši su uzvodno, kroz srce grada vozili do kanjona Tijesno, odnosno do noćne rafting staze i nazad.

Upravo je maraton popularnog i čuvenog dajak čamca bio povod našeg razgovora sa Andrejem Zamolom, predsjednikom Dajak kluba.

Prema njegovim riječima, pretpostavka je da je čuveni dajak čamac nastao kada i Banjaluka, prvo zato što nije bilo mostova pa je čamac bio jedino rješenje za prelazak sa obale na obalu, a kasnije kada su sagrađeni prvi mostovi. Bio je jedini način prelaska preko rijeke, a da se ne plati mostarina. Specifičan splet okolnosti uslovio je radijus plovidbe na 15 kilometara jezgra naselja kroz koje protječe rijeka male dubine uz obale i pogodnog dna za odgurivanje motkom, a ne veslanje.

Upravo po toj motki koja služi za odgurivanje i zove dajak, vrbaski čamac je dobio ime dajak čamac. Tokom vijekova ovo neobično plovilo je postalo simbol grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana.

“Sam dajak čamac još od svog postanka imao je specifičan izgled i oblik trupa koji po svojim karakteristikama maksimalno prilagođen brzom Vrbasu. Ovaj čamac se vozi uzvodno, što znači da vozač čamca, odnosno dajakaš, mora savladati velike brzake, jake struje i dugačke padove koje brza planinska rijeka Vrbas ima i to je ono što dajak čini prepoznatljivim i jedinstvenim u cijelom svijetu”, kaže Zamolo, dodajući da je prilično rijetka ovakva tehnika vožnje čamca. Sličnom tehnikom voze jedino u Cambridgeu i Oxfordu u takozvanim “punting boats”, ali oni voze po mirnim rijekama, kanalima, jezerima ili močvarnim područjima, tako da niko u svijetu, sem Banjalučana, ne vozi po rijeci kakva je Vrbas.

Glavna uloga Dajak kluba je očuvanje i popularizacija dajak čamca i vještine dajakaštva. Od prošle godine vozi se i Red Bull Dajak koja svakako govori o jedinstvenosti ovog plovila i neobičnoj atraktivnosti koja je uspjela da privuče ovaj poznati svjetski brend.

Iako je dajak simbol Banjaluke i ima sve više poklonika, a samo ove godine u školu dajakaštva upisano je više od 20 polaznika različitih godina starosti, ovaj čamac u Banjoj Luci izrađuje samo porodica Zamolo.

“Ljubav prema izradi dajak čamaca sam naslijedio od pokojnog oca, tako da brat Dario i ja izrađujemo čamce prvenstveno iz ljubavi prema čamcima, ali i Vrbasu na kojem su odrasli”, kaže naš sagovornik dodajući da je za izradu jednog čamca potrebno oko 20 dana i da ga naručuju obično Banjalučani.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/vodeni-sportovi/dajakom-kroz-srce-banjaluke-camac-koji-je-nastao-kad-i-grad-foto/||claudebot