Program razvoja sporta grada Banjaluka donosi bolju kontrolu trošenja

Objavljeno: 26. 10. 2017 u 20:40h

Program razvoja sporta grada Banjaluka za period od 2018. do 2022. trebalo bi da donese pravedniju raspodjelu sredstava iz budžeta grada, a klubovi koji ne dostave izvještaj o utrošku sredstava neće ih ni dobiti za naredni kvartal.

Ovo je predviđeno programom o kojem će odlučivati u ponedjeljak odbornici u Skupštini grada Banjaluka.

“Sredstva klubovima će biti uplaćivana kvartalno i tražićemo kvartalni izvještaj od sportskih organizacija po osnovnom modelu finansiranja, posebnom i dopunskom. Za programe će se tražiti kvartalni izvještaj, a za projekte koji su jednokratnog tipa 60 dana od realizacije projekta. Takođe, biće propisani obrasci za narativni i finansijski izvještaj u kojem klubovi treba da dostave ovjerene kopije računa. Utrošak novca će biti kontrolisan”, rekao je Dejan Travar, koordinator za sport i omladinu u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Gradske uprave Banjaluka.

Sankcije su predviđene za one organizacije koje ne dostave izvještaj o utrošku novca i to je novina u odnosu na prethodne godine, kada su, takođe, sredstva iz budžeta grada izdvajana za sport.

“Da bi klub dobio novac za drugi kvartal moraće opravdati utrošak novca za prvi. Ukoliko to ne učini, neće dobiti novac. Na kraju će biti potrebno dostaviti generalni izvještaj, na osnovu kojeg ćemo vidjeti da li je finansiranje bilo potrebno u tom iznosu ili većem, a ko ne dostavi taj izvještaj neće biti finansiran u narednoj godini. To dosad nije bio slučaj  i vjerovatno će biti malo problematično realizovati ove odredbe u prvoj godini primjene”, rekao je Travar i dodao:

“Svi znamo da nema dovoljno novca za finansiranje svih sportskih aktivnosti i na ovaj način pokušavamo da pomognemo klubovima koji rade u kontinuitetu, stvaraju rezultate i razvijaju naš grad kroz sportske aktivnosti.”

Prema podacima za 2017, u Banjaluci postoje 262 sportske organizacije, a samo predstavnici njih 87 su došli na sastanak na kojem su upoznati s programom. Dosta predstavnika klubova nije bilo u mogućnosti da dođe, ali su upoznati s programom, kažu u Gradskoj upravi.

“U svakom segmentu sporta postoje problemi, a iz razgovora s predstavnicima klubova vidljivo je da su najveći nepravedno bodovanje i finansiranje. Sada su skoro svi dali odobrenje da se krene s ovim programom jer će sve biti transparentno i svako će moći da sam sebe izboduje”, rekao je Travar.

Na pitanje koje su to primjedbe dali klubovi, odgovorio je:

“Bilo je primjedaba od strane pet organizacija. Ono što smo mogli da promijenimo promijenili smo – najviše kod sporta za osobe s invaliditetom. Bilo je primjedaba na tekst programa, jedan zahtjev je bio da se napravi otvoreni olimpijski bazen. U ovom momentu to nije ostvarivo, ali možda bude u narednom četvorogodišnjem periodu.”

82 sportske organizacije bile su 2001. godine u Banjaluci.

Riječ trenera

Goran Panić, trener Atletskog kluba Banjaluka, smatra da klubovi treba da pravdaju sredstva, ali ima jednu primjedbu.

“Slažem se da klubovi moraju da opravdaju sredstva koja dobiju, ali problem je kod kvartalnih uplata što svim sportovima nisu isti kvartali. Nije nam svejedno kada ćemo dobiti novac, jer su nam sredstva najpotrebnija u junu i julu, dok je, na primjer, u decembru sezona završena”, rekao je Panić.

Izvor: Nezavisne/Maja Predragović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/program-razvoja-sporta-grada-banjaluka-donosi-bolju-kontrolu-trosenja/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])