Sitni interesi eliminisali atletičare iz Srpske

Objavljeno: 14. 2. 2018 u 16:15h

Atletičari iz Banjaluke Ivana Macanović i Sait Huseinbašić skinuti su sa spiska putnika na Balkansko dvoransko prvenstvo u Istanbulu, iako su imali bolje rezultate od rivala u svojim disciplinama.

Istina, ni član Borca, ni atletičarka Banjaluke nisu ispunili normu koju je propisao AS BiH, a to je da imaju rezultat koji je na nivou prvih pet mjesta sa prošlog prvenstva Balkana u Beogradu. Međutim, problem je što takav rezultat nije imalo još nekoliko putnika u Istanbul, među kojima su Jelena Gajić i Damir Reyepagić, koji su imali lošije rezultate od Macanovićeve i Huseinbašića. On je 3. februara istrčao 60 metara za 6,93 sekunde, što je drugi najbolji rezultat u BiH, ali je prednost dobio Reyepagić, koji je bio deset stotinki sporiji, a u životu nije trčao ispod sedam sekundi.

“Ne želim da ovo ispadne kao moj obračun s njim, jer nemam ništa protiv momka koji baš kao i ja proliva litre znoja da bi bio što bolji. Međutim, nije mi jasno zašto mi se ovako nešto dešava drugu godinu u nizu, jer sam i prošle sezone neopravdano izostavljen sa spiska putnika za takmičenje na Malti. Reprezentativac sam deset godina, radio sam šta god je trebalo i “krpio” u disciplinama koje nisu moje, a onda mi se ovako vrati. Savez nije uložio ništa u mene, a još mi oduzima ono što mi pripada. Strašno sam povrijeđen i imam utisak da neko hoće da me otjera iz atletike”, rekao je Huseinbašić.

Sve je još čudnije jer su njih dvoje bili na preliminarnom spisku i ostvarili bolje rezultate od konkurenata u roku koji je propisao AS BiH (10. februar). Međutim, ispostavilo se da su se yaba trudili, jer su u Savezu unaprijed odlučili imena putnika. Na imena osam odabranih atletičara rezervisali su avionske karte za Istanbul još 25. januara, a kasnije takvu odluku gotovo prećutno i bez glasanja progurali na sjednici Izvršnog odbora.

“To smo uradili da bismo uštedjeli, jer su tada karte bile jeftinije. Tvrdim da pravila nisu prekršena, jer ni Sait ni Ivana nisu ispunili normu, a u takvom slučaju saveznom kapitenu je ostavljena mogućnost da odabere one atletičare za koje misli da su najspremniji ili da imaju veću perspektivu”, rekla je predsjednica saveza Đurđica Rajher.

Selektor Elvir Krehmić nije bio raspoložen za komentar. Iz Saveza su naknadno obavijestili Borac i Banjaluku da mogu ići i njihovi atletičari pod uslovom da klubovi snose troškove putovanja koje bi Savez refundirao u slučaju da osvoje jednu od medalja.

“To je apsolutno smiješno i neprihvatljivo. Pa zašto da mi snosimo troškove, a Savez plaća put atletičarima koji imaju lošiji rezultat. U AS BiH stvari već godinama funkcionišu kako ne treba, a sve se radi zarad sitnih interesa”, rekla je trener u AK Borac Radislavka Račić.

Propust članova iz Srpske

Član Izvršnog odbora AS BiH iz RS Neđo Đurović postavio je pitanje na sjednici zašto je Huseinbašić izostavljen sa liste putnika, a ukratko mu je objašnjeno da su njih dvoje prekasno ostvarili svoje najbolje rezultate. Goran Bošnjak i Željko Petrović nisu uvidjeli da je odluka štetna po atletičare iz Srpske, dok Borislav Đurđević nije bio prisutan.

  • AS BiH odredio da je rok za ispunjenje norme 10. februar. Banjalučani je nisu ispunili, ali su imali bolje rezultate od atletičara koji su dobili prednost
  • karte na imena osam putnika AS BiH rezervisao još 25. januara
  • Na sjednici Izvršnog odbora nije glasano o ovakvoj odluci

Izvor: Glas Srpske / Autor: Dušan Repija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/sitni-interesi-eliminisali-atleticare-iz-srpske/||claudebot