Dobro nam došla 2012.

Objavljeno: 31. 12. 2011 u 11:44h

Kad već ulazimo u 2012. godinu, red je da kažemo koju riječ o domaćem fudbalu iz godine koju u mnogome nećemo pamtiti baš po dobru.

Fudbal u Bosni i Hercegovini u 2011. godini je zaista imao turbulencije. Sami početak godine krenuo je loše. Sjetimo se suspenzija savezu od strane FIFA-e i UEFA-e. Prijetio nam je totalni krah. Osim što je reprezentacija BiH mogla biti suspendovana iz svih takmičenja, ista stvar se zamalo desila i klubovima u Bosni i Hercegovini. Da je fudbalski savez suspendovan, ligu bi mogao igrati bilo ko, po bilo kakvim pravilima. Po bilo kakvim osim UEFA-inim. I šta onda? Nema Evrope, nema UEFA-e, nema novca. Epilog? Propast fudbala u ovoj zemlji. No srećom, usvoji se novi statut, sjedoše novi ljudi u fotelje, napraviše se nova pravila, pa nastavismo i sa ligom. Kakvom ligom? Pa takva je kakva je i drugačiju nemamo.

Kad već pričamo o domaćem šampionatu, moramo se dotaći i aktuelnog šampiona.

Dotaći se ponosa grada sa Vrbasa, crveno-plavih boja FK Borca. Sredinom 2011. završila je sezona koju će navijači Borca dugo pamtiti. Epilog fantastično odigrane sezone bila je šampionska titula donešena u Banjaluku. Titula osvojena na maestralan način. Recite da pretjerujem, ali ko u Premijer ligi BiH osvoji bodova u gostima koliko je osvojio Borac, onda zaista zaslužuje titulu. Nažalost, ono što je ostavilo gorak ukus u ustima navijača je deklasiranje u predkolu Lige prvaka. No dobro.

Lešinari u svom stilu

Lešinari u svom stilu

Momci su igrali hrabro. Borili su se, pokušali su, nisu uspjeli i idemo dalje. Ono što mene lično iznenađuje je, gdje je nestao Borac iz šampionske sezone? Otvaranje na jesen nije bilo baš kako su se “Lešinari” nadali, a crveno-plavi nisu na čelu tabele. Usljed promjena koje su se desile u klubu, posljedice nisu bile blage, ali šampion je ostao hrabar, pa je kroz ostatak 2011. koračao hrabro kroz ligu boreći se za svaki bod koji ga diže prema prvom mjestu. I treba da se bori, pa ime mu je BORAC.

Upravo borba na terenu je ono što je i donekle izvlačilo iz sivila fudbalsku 2011. godinu. Tribine to sigurno nisu. Nisu iz razloga novih nereda koji su se desili. Iako je određeni period bilo mirno na tribinama, u svega 10-ak dana desiše se neredi na tri različita kraja države. Zašto, pitam se? Svako je iznio neko svoje mišljenje, a ja ću se od toga suzdržati jer nije moje da o tome diskutujem. Moje je da kažem da se iskreno nadam da će to konačno prestati. Iz komiteta za normalizaciju su donijeli odluku koja je pogodila navijače, ali je bila jedini način za smirenje situacije na tribinama. Zabrana gostujućih navijača. Iskreno se nadam da uskoro neće biti potrebe za ovim vrstama odluka, te da će navijači prestati da prave nerede i početi da rade ono što najbolje znaju. Da navijaju.

Želimo bolju igru i pune mreže protivnika

Želimo bolju igru i pune mreže protivnika

Ne mislim vas zamarati kilometarskim tekstom i govoriti stvari koje već znate. Samo ću reći da fudbalska 2011. godina nije bila za ponos i da treba u novoj, 2012. godini, ispraviti prošle greške. Prestanimo sa neredima i nekorektnim ponašanjem. Bodrimo svoje miljenike, navijajmo za njih i budimo im podrška kada dobijaju i kada gube, a oni će se za nas boriti na terenu. Neka fudbalska 2012. godina bude godina korektnog navijanja i fer-pleja, i neka nam je svima SRETNA.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/dobro-nam-dosla-2012/||claudebot