Lijepu šampionku iz Banjaluke usrećuje atletika

Objavljeno: 12. 6. 2016 u 11:52h

Ivana Macanović, juniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine, članica Atletskog kluba Banjaluka, na pojedinačnom prvenstvu BiH u atletici održanom proteklog vikenda u Zenici osvojila je tri zlata, u trkama na 100, 200 i 400 metara.

Atletiku trenira šest godina, kada ju je otac u osmom razredu osnovne škole odveo na prvi trening, nakon što se nije pronašla trenirajući odbojku i baveći se plesom. Već na prvom treningu oduševila se atletikom, a sada joj se, kako kaže, cijeli život vrti oko ovog sporta.

Ivan kaže da je tempo treninga sada malo “žešći” obzirom da je počela sezona. Jedan trening traje dva sata, a slobodno vrijeme tokom dana koristi da se odmori i pripremi za treniranje.

“Teško jeste, ali ja sam u atletici našla lijepe trenutke i pozitivnu stranu iskoristila sam to na lijep način i uživam u tome”, ispričala je Ivana Macanović.

Ova devetnaestogodišnja Banjalučanka mogla bi sa učestvuje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za juniore i zbog toga se trudi da ostvari što bolje rezultate.

“Par trka sam trčala na 400 metara i to je negdje oko 58 sekundi, a norma je 55 sekundi i nadam se da ću što bliže doći tom rezultatu i da ću ostvariti svoje ciljeve”, kaže ona.

U ovoj sezoni očekuje je čitav niz međunarodnih takmičenja u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, kao i Balkanska prvenstva za juniore i seniore.

Kao svoj najznačajniji rezultat izdvojila je učešće 2013. godine na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore u Donjecku u Ukrajini, gdje je u trkama na 100 i 200 metara bila među prvih 40 takmičara, što je za nju bilo veliko iskustvo.

Prije par sedmica završila je srednju Ekonomsku školu kao vrlo dobar učenik, a planirala da upiše DIF jer želi da joj se cijeli život vrti oko sporta i misli da je to “prava stvar za nju”. S obzirom na treninge, nije imala dovoljno vremena za školu, a izuzetno je zahvalna razrednici i profesorima koji su joj izlazili u susret koliko god su mogli, kao i roditeljima koji su joj velika podrška.

“Naravno da je teško, ali kada odlučite da nešto uradite i kada se fokusirate samo na to, nije ni važno kakvi su problemi oko vas”, kaže Ivana.

Ova atletičarka vedrog duha objasnila je i da iako ima mnogo prijatelja iz škole, najviše se druži sa prijateljima iz kluba, koje gleda kao drugu porodicu.

“Kad god sam ovdje na treningu, to je pozitivna energija i svi su oni uvijek pozitivni, tu su uvijek da mi pomognu. Cijeli moj život se vrti oko atletike i stalno sam sa njima tako da njih smatram kao drugu porodicu.”

Atletika je čini srećnom, što je i očigledno po njenom osmijehu za vrijeme treninga. Priča da joj dobro ide, a želi da pokaže ljudima da je sport “stvarno dobra stvar i da treba da se bave sportom, ne samo atletikom, nego bilo kojim sportom”.

Pitali smo je i da li se može zaraditi, odnosno živjeti od bavljenja atletikom, na šta je odgovorila da je u BiH to teško.

“Ali, ako čovjek nađe neki podsticaj, ako uspije da iskoristi svoje uspjehe i, jednostavno, da iskoristi to što se toliko trudio i ako uspije naći neku nadu u tome, može, jer mogu otići studirati u neki drugi grad na jednu godinu ili da postanem trener, jednostavno ako volite to možete da iskoristite na dosta dobrih načina”, rekla je Ivana Macanović.

Ova izuzetno lijepa djevojka iskoristila je bavljenje sportom, pa je potpisala sponzorski ugovor sa firmom Nike. Sada je njihov promoter za atletiku za područje BiH. To joj je priča “velika odskočna daska”, a obzirom da se radi o jednogodišnjem ugovoru nada se da će nastaviti saradnju i kasnije.

Goran Panić, trener u Atletskom klubu Banjaluka, sa Ivanom radi od početka. Na pitanje da li je tokom tog vremena sve išlo glatko ili je bilo uspona i padova odgovorio je da je to prvih nekoliko godina “išlo bolje”.

“Sa ovom sezonom sam – što se tiče plasmana zadovoljan, ali sa rezultatima ne, oni su trebali biti bolji”, kaže trener.

Objasnio je da je sa njom sve lakše raditi, jer jer davno naučila najosnovnije, a sada uči finese od odmora od zagrijavanja za takmičenje.

Prema njegovim riječima Ivana je od prve godine kada je počela trenirati ušla u mlađe selekcije reprezentacije BiH, a trenutno je i seniorska reprezentativka iako je juniorka još ovu godinu. Panić kaže da će zbog ulaska u seniorsku kategoriju Ivana morati raditi jače, jer je tu čekaju i starije takmičarke.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/lijepu-sampionku-iz-banjaluke-usrecuje-atletika/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot