Marko Vukadinović: Rubikova kocka je neiscrpan izvor logike (Foto)

Objavljeno: 8. 4. 2016 u 15:42h

Prvo otvoreno međunarodno prvenstvo Banjaluke u Speedcubingu, odnosno slaganju Rubikove kocke održaće se 23. i 24. aprila u Banjalučkoj gimnaziji.

Organizator takmičenja, Marko Vukadinović nam je ispričao kako je nastala priča o Rubikovoj kocki, koliko se dugo ovim bavi te o takmičenju koje organizuje.

“Priča o Rubikovoj kocki je nastala tako što je profesor arhitekture Erno Rubik htio da pokaže svojim studentima kako izgleda kad se tijelo rotira u tri dimenzije. Zbog toga Rubikova kocka može da se okreće u tri dimenzije (lijevo-desno, naprijed-nazad, gore-dole). Kad je napravio par pokreta, vidio je da kocku više ne može da vrati u prvobitni položaj i onda je razvijao načine da to uradi” rekao je Vukadinović.

Vukadinović se, kako kaže prvi put čuo za Rubikovu kocku u trećem razredu Gimnazije kada su na času engleskog radili tekst gdje se spominjala Rubikova kocka.

“Trebao neko vrijeme da čekam autobus, pa sam šetao gradom i tako vidio u izlogu neizmješanu (složenu) Rubikovu kocku i poželio sam da je složim. Napravio sam par pokreta kao Erno Rubik i nisam znao da vratim nazad. Igrao sam se desetak minuta i na kraju sam kupio kocku. Taj dan sam kod kuće pokušavao da je riješim, ali sam uspijevao da riješim samo jednu stranu, što sam mogao i sa šest godina, ali mi to više nije bilo zanimljivo. Sljedećih dana sam donosio kocku u školu, gdje smo je rastavljali i slagali dio po dio, ali ja sam htio da stvarno riješim kocku i onda sam na internetu tražio uputstva. Nakon par dana sam uspio da je složim. I tad se desi onaj “Eureka” momenat, zbog kojeg jednostavno morate i dalje da slažete kocku, ubrzavate, produbljujete svoje znanje, logiku i slično.

Od aktivnih igrača u Banjaluci poznati su mu  Renato Stopić, Darko Prelić, Velibor Đuran, Aleksandar Uletilović, Dejan Kelečević, Marko Berić, Zorinko Stopić, Boban Ivetić.

“Oni su takođe sa mnom u sekciji za Rubikovu kocku, koja postoji kao sekcija u Bridž klubu Banja Luka, koji je član Saveza misaonih igara Republike Srpske, koji je organizator predstojećeg takmičenja u Banjaluci. Ja sam koordinator za Rubikovu kocku” rekao je Vukadinović.

Rubikovom kockom se bavi već 4 godine.

“Sve je počelo sa običnom Rubikovom 3x3x3 kockom, kad nisam ni znao da postoje druge vrste. Za 20. rođendan sam dobio megaminx, nešto kao Rubikovu kocku sa 12 strana, koja ima petougao na svakoj svojoj strani, u kojem sam sad nacionalni rekorder. Ono što mi se dopada u tome je što su Rubikova kocka i mozgalice slične njoj neiscrpan izvor logike, primjene kombinatorike. A iako naizgled Rubikova kocka djeluje kompleksno za rješavanje, potrebno je poznavanje od svega 9 nizova pokreta za njeno riješavanje. Naravno, kako napredujemo, mi slagači kocke ne koristimo samo tih 9, već i druge, ali se trudimo da razumijemo mehanizam kocke i zašto ti nizovi pokreta zvani algoritmi rade to što rade.

Marko Vukadinović

Takođe, sviđa mi se što pored službenih disciplina, onima koje su kategorije na takmičenjima, postoje brdo neslužbenih disciplina, od kojih neke nekad postanu službena disciplina. Neke od njih su slaganje pod vodom, iza leđa, u ogledalu, parsko slaganje, a zatim i neke ogromne varijante kocki, ili neke koje mijenjaju oblik, pa eto, čak i nama iskusnima uzmu tri dana za rješavanje” objasnio je.

Vukadinović kaže da u svijetu postoje takmičenja koja super izgledaju i da će pokušati da održava takmičenja u Banjaluci svake godine i da Pokušavaću da održavam takmičenje u Banjaluci svake godine da teži ka takmičenjima svjetskog nivoa.

“Ovo takmičenje jeste međunarodno, pa ne postoje nikakva ograničenja ko može da se prijavi iako je mala vjerovatnoća da će neko doći iz npr. iz Australije. Imamo jednog takmičara koji se prijavio iz Malezije”

Što se tiče uslova za prisustvovanje, jedini je uslov da znate da složite barem neku od disciplina u kojima se takmiči. Princip registracije za takmičenje je isti, a podrazumijeva da napravite nalog na službenoj stranici svjetske asocijacije za kocku (WCA – World Cube Association). https://www.worldcubeassociation.org/

Na pitanje kako je došao na ideju da organizuje takmičenje u Banjaluci rekao je:

“Nakon što sam nekoliko puta bio u Osijeku na takmičenju, a vidio da slagača kocke ima iznenađujuće mnogo u BiH, pa tako čini mi se svaki mjesec upoznam nekog novog preko društvenih mreža, shvatio sam da je krajnje vrijeme da organizujem takmičenje. Jedan od mojih dobrih prijatelja je bivši Gimnazijalac i predložio mi je da probam da organizujem u Gimnaziji takmičenje”

Na takmičenju se očekuje oko 52 takmičara.

Banjaluka.com

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/marko-vukadinovic-rubikova-kocka-je-neiscrpan-izvor-logike-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot