Banjalučki planinari osvojili Triglav (Foto)

Objavljeno: 2. 9. 2015 u 14:42h

U organizaciji tri planinska društva iz Bosne i Hercegovine, 52 planinara iz BiH, Austrije i Slovenije popeli su se na Triglav – najviši vrh Slovenije i Julijskih Alpa, visok 2.864 metara.

Uspon se odvijao u organizaciji PAK “Summit” iz Banjaluke, HPD “Bjelašnica 1923” i “Avantur”-a iz Sarajeva, a povod za akciju je bila 120-ta godišnjica postavljanja Aljaževog stupa na vrhu, metalne okrugle kućice koju je postavio čuveni slovenački planinar Jakob Aljaž.

“Zbog početka penjanja stijene po noći, tehničke zahtjevnosti, objektivnih i subjektivnih opasnosti i veličine grupe ovo je za vodiče bio izuzetno naporan i komplikovan uspon kako organizaciono tako i tehnički. Bez obzira na to uspon smo izveli bez poteškoća, svi planinari uspješno i bezbjedno su se popeli na vrh i sišli sa planine. Za mene ovo je bilo jedno potpuno novo iskustvo bez obzira što sam Triglav penjao i vodio već nekoliko puta”, istakao je Miroslav Trivić, sekretar PAK “Summit”.

Sa vrha Triglava se pruža prekrasan pogled na Kamniško-Savinjske Alpe i Panonsku niziju na istoku, Dolomite i Karavanke na zapadu, Jadransko more na jugu, kao i na ostale vrhove Julijskih Alpi. Sa Malog Triglava nazirao se i Grosglokner, glečer i najvisi vrh Austrije. Bajkovit pogled na fascinantne vrhove u oblacima upotpunio i izlazak sunca.

Nista manje opasan nije bio silazak, pogotovo zvog čestog mimoilaženja sa planinarima iz suprotnog smjera na vrlo uskoj i strmoj stazi. Nakon ovog, uspješno savladanog zadatka, planinari su se siparom od Kredarica, prepuni adrenalina i nezaboravnih utisaka, mnogo brže spustili do doline Krme i uz put obišli i Bledsko jezero.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucki-planinari-osvojili-triglav-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot