Banjalučanima duplo manje vremena za vrh Aljaske!

Objavljeno: 9. 7. 2015 u 09:53h

Banjalučki planinari Miroslav Trivić i Miroslav Bundalo proslavili su osvajanje najvišeg vrha Sjeverne Amerike “Denali – Mc Kinley” (6.194 mnv) na Aljasci, koji je “pao” za samo 10 dana iako je uobičajeno penjanje traje od 16 do 25 dana!

Aljaska je osvojena u periodu od 13. – 22. Juna, a pohod na njen vrh potanko je prepričao Trivić.

“Dozvolu smo dobili na 20 dana, od 13. juna do 03. jula 2015. godine. Uspon smo započeli odmah nakon slijetanja u BC (bazni kamp) pa smo isti dan već bili u kampi C1. Četvrti dan smo se popeli do kampa C4 gdje smo obavili prvu aklimatizaciju i nošenje zaliha na 5000 mnv. Obzirom da su nas u kampu zahvatile ogromne snježne padavine odlučili smo da krenemo na uspon u kamp C5 (High camp) koji se nalazi na 5234mnv, te smo usponom od 915 m visinske razlike izbjegli loše vrijeme i našli se iznad tog pojasa olujnih oblaka. U C5 smo takođe obavili aklimatizaciju za završni uspon koji smo započeli 22. juna 2015. godine u 13.00 h”, izjavio je banjalučki planinar.

Potom je uslijedilo ono najvažnije, ali je vjetar pomrsio račune Banjalučanima…

“Na završnom usponu imali smo pad atmosferskog pritiska i razvoj velike oblačnosti praćene olujnim oblacima sa Pacifika koji su se na našu sreću na kraju zadržali samo na visini do 5000 mnv. Kada smo stigli do visine od 6000 mnv vjetar je nanio veliku količinu oblaka zbog čega smo odlučili da odustanemo od vrha za taj i da se spustimo nazad u kamp C5 i uspon pokušamo drugi dan sa već obavljenom aklimatizacijom. Nakon što smo se spustili 400 m visinske razlike vrijeme se smirilo i nebo se rasčistilo”.

Nakon toga, bili su u dilemi.

“Bili smo u nedoumici da li da se vratimo ili ne s obzirom da je bilo već kasno i da smo bili dosta iscrpljeni. Odlučili smo se ipak za trijumf i da ponovo savladavamo istu visinu gdje smo odustali. Pod samim vrhom imamo izuzetno strmu dionicu nakon koje se nastavlja oštar snježni greben do vrha. Temperatura je naglo pala do -40°C na samom vrhu. Ostali smo sami na usponu, a sve su se ekspedicije spustile u kamp. Na vrh smo stigli u ponoć i izuzetno umorni ipak hvatamo malo snage za čestitanje i fotografije na vrhu. Spuštamo se u C5 totalno iscrpljeni od visine, uspona i hladnoće nakon 17 sati naporne aktivnosti. Prenoćili smo u C5 i isti dan se spustili u C3 a već sljedeći dan bili smo ponovo u BC gdje smo prenoćili i gdje nas je rano ujutro avion prevezao u Talkitnu”, naglasio je Trivić.

Koliko ozbiljan napor je bio penjati se na najviši vrh Sjeverne Amerike, Miroslav Bundalo je ilustrovao činjenicom da su alpinisti izgubili po desetak kilograma za 10 dana.

“Pripreme su bile svakodnevne i dosta naporne, a uzimale su i mnogo vremena. Denali je najhladnija planina na svijetu i za penjanje je potrebno mnogo kalorija tako da je bilo bitno unositi što više hrane da bi tijelo moglo što normalnije funkcionisati, ali eto i pored toga smo se uspjeli popeti na vrh za 10 dana, što je odličan rezultat. Za tih 10-ak dana smo smršali i više od 10 kg što govori o samoj težini uspona. U oblasti polarnog pojasa trenutno je ljeto i dan traje 24h što je dodatno osim vremenske razlike od 10 sati uticalo na naš organizam”, rekao je Bundalo.

Banjalučkim alpinistima je po povratku u grad na Vrbasu upriličen doček u ljetnoj bašti sport centra “Energija”, koji je organizovan uz pomoć prijatelja i glavnog sponzora Banjalučke pivare.

“Zahvaljujemo se sponzoru Banjalučkoj pivari i našim prijateljima što su organizovali ovako lijep doček povodom našeg povratka”, izjavio je Bundalo.

Pohod na najviši vrh Aljaske je inače četvrta od sedam ekspedicija u okviru projekta pod nazivom “7 summits”, koji su započeli 2012.godine, a koji obuhvata uspon na sedam najviših planinskih vrhova na sedam kontinenata.

Prvi, najviši vrh Evrope koji se nalazi na Kavkazu, Elbrus (5.642 mnv), osvojili su u junu 2012.godine, drugi osvojen vrh bio je najviši vrh Afrike – Kilimandžaro (5.895 mnv) i to 2013.godine, dok je treći bio najviši vrh Južne Amerike – Akonkagva (6.962 mnv) osvojen je u februaru 2014.godine. Ekspedicija na najviši vrh Sjeverne Amerike Denali- Mc Kinley (6.194 mnv) je četvrta po redu i predstavljala je jednu od vanrednih alpinističkih i sportskih izazova.

Ovim usponom na najviši vrh Aljaske ostvareni su visinski zahtjevi u okviru priprema za penjanje na preostale vrhove: najviši svjetski vrh, Mont-Everest (8.848 mnv) koji je planiran za 2016.godinu, kao i najvišeg vrha Antarktika – Vinsona (5.140 mnv) i Australije – Košćuška (2.230 mnv).

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucanima-duplo-manje-vremena-za-vrh-aljaske/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])