Banjalučani na vrhu Sjeverne Amerike

Objavljeno: 27. 6. 2015 u 11:22h

Članovi Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” iz Banjaluke Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić izveli su uspon na najviši vrh Sjeverne Amerike Denali – Mek Kinli na nadmorskoj visini od 6.194 metra, najhladniju planinu svijeta.

Samostalna ekspedicija “Aljaska 2015” izvedena je od 13. do 22. juna, a sam vrh je “ispenjan” nakon samo 10 dana, s obzirom na to da je uobičajeno penjanje od 16 do 25.

Bundalu i Triviću ovo je četvrti uspon od sedam, nakon najvišeg vrha Evrope Elbrusa, Afrike Kilimandžara i Južne Amerike Akonkagve.

Trivić je rekao Srni da su dozvolu za penjanje dobili od 13. juna do 3. jula i da su uspon počeli odmah nakon slijetanja u bazni kamp.

Završni uspon počeli su 22. juna, a Trivić kaže da su na njemu imali pad atmosferskog pritiska i razvoj velike oblačnosti praćene olujnim oblacima sa Pacifika koji su se zadržali samo na visini do 5.000 metara.

“Kada smo stigli do visine od 6.000 metara vjetar je nanio veliku količinu oblaka zbog čega smo odlučili da odustanemo od vrha za taj dan i da se spustimo nazad u kamp. Nakon što smo se spustili 400 metara, vrijeme se smirilo i nebo raščistilo. Bili smo u nedoumici da li da se vratimo ili ne, s obzirom da je već kasno a da smo dosta iscrpljeni. Odlučili smo se, ipak, za trijumf i ponovo savladali istu visinu na kojoj smo odustali”, kaže Trivić.

Prema njegovim riječima, na dionici pod samim vrhom Denali, temperatura je naglo pala do minus 40 stepeni Celzijusovih, a oni su ostali sami, jer su se sve ekspedicije spustile u kamp.

“Na vrh smo stigli u ponoć izuzetno umorni, a u kamp smo se spustili potpuno iscrpljeni od visine, uspona i hladnoće nakon 17 sati naporne aktivnosti”, rekao je Trivić.

Bundalo kaže da su za desetak dana ekspedicije smršali više od 10 kilograma, što dovoljno govori o težini uspona, dok je na njihov organizam dodatno uticala i činjenica da je u oblasti polarnog pojasa trenutno ljeto i da dan traje 24 časa.

“S obzirom da smo se na vrh popeli 10-ak dana ranije od planiranog, sad nam preostaje da čekamo let koji je tek 6. jula. Do tad ćemo odmarati u Enkoridžu a dva dana po povratku u Banjaluku idemo na novu ekspediciju na Mon Blan. Želimo da zahvalimo porodicama kojima je definitivno bilo teže nego nama i prijateljima koji su bili uz nas sve vrijeme”, rekao je Bundalo.

On tvrdi da su im svakodnevne i naporne pripreme uzimale mnogo vremene, ali da ih je najviše iscrpljivala potraga za sponzorima.

“Za ovu ekspediciju nam je nedostajalo mnogo novca tako da do posljednjeg dana nismo bili sigurni da li ćemo otići ili ne. Na kraju smo od prijatelja pozajmili jedan dio novca, ali je i to bilo nedovoljno za zatvaranje finansijske konstrukcije, zbog čega smo morali da štedimo na mnogim stvarima, između ostalog i na hrani, tako da smo jeli samo jednom dnevno i to kesicu instant hrane koju smo dijelili na pola”, kaže Bundalo.

On je posebnu zahvalnost izrazio sponzorima, među kojima su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo trgovine i turizma, Planinarski savez Republike Srpske, grad Banjaluka, “Banjalučka pivara”, “Tojota BiH”, i “Euroherc osiguranje”.

Denali je najviša planina Sjeverne Amerike koja se nalazi u centralnom dijelu Aljaske. Najhladnija je planina na svijetu i sa izmjerenih minus 83 stepena Celzijusova četvrta je najhladnija tačka na planeti.

Denali je prvi put ispenjan 1913. godine. Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje u svijetu, zbog čega je mnogi koriste kao pripremu za penjanje vrhova viših od 8.000 metara na Himalajima, uključujući i Everest.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucani-na-vrhu-sjeverne-amerike/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])