Banjalučanin na trening putuje 12.000 kilometara

Objavljeno: 24. 6. 2015 u 13:40h

Dragan Đumić iz Banjaluke zbog kung- fua, prelazi pola svijeta.

Banjalučanin Dragan Đumić zbog borilačke vještine kung-fu uradio je dosta toga. Skoro 30 godina, sada već majstor kung-fua, trenira. Sve je počelo u Požarevcu, a nastavljeno u Kini.

“Te davne 1988. saznao sam za magazin o kineskim borilačkim vještinama, koji je izlazio u Požarevcu. Naručio sam ga, ali je, umjesto magazina, stigao poziv jednog gospodina, koji me je pitao da li bih radije trenirao kung-fu. Želio sam to, ali su roditelji bili protiv. Bio sam dijete, Požarevac je bio daleko i oni su odlučili da je knjiga, ipak, bolje rješenje. Nisam pričao s njima dok mi nisu omogućili da odem na prvi trening”, rekao je Đumić.

Tada je upoznao i svog učitelja Mileta Vasiljevića, i tako je počela Đumićeva avantura, koja se 30 godina poslije pretvorila u život.

“Spavao sam na autobuskim stanicama, u ciganskim naseljima, parkovima. Desetak godina nakon prvog treninga, osnovao sam vlastiti klub u Banjaluci, osvojio nekoliko medalja i priznanja na takmičenjima u Americi, Italiji i Iranu, a onda sam, prije četiri godine, počeo ići u Kinu”, kaže Đumić.

 U Kinu odlazi tri ili četiri puta godišnje i ostaje po mjesec dana .

“Put u jednom pravcu dug je 12.000 kilometara. Ali, to je samo avionska trasa. Nakon toga slijede lokalni letovi, vožnje autobusima, pješačenja. Godišnje pređem do 100.000 kilometara u potrazi za starim majstorima. Jednog od njih Li Dži Duana pronašao sam prošle godine i on je sada supervizor mog napredovanja. On je jedan od najvećih majstora danas”,  dodaje Đumić, koga boli što je njegov sport kod nas na marginama.

“Danas svi smatraju da se kung-fu uvijek radi zbog publike. Najsavršeniji pristup učenju borenja je kineski zato što polaznika provlači kroz svaki aspekt treninga. Najprije mora da se izbori sam sa sobom pa tek onda s neprijateljem koji stoji prekoputa”, kaže Đumić.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucanin-na-trening-putuje-12-000-kilometara/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])