Planinari osvojili najviši vrh Olimpa (Foto)

Objavljeno: 28. 5. 2015 u 16:45h

Grupa planinara doputovala je iz Grčke, u organizaciji PAK SUMMIT-a iz Banjaluke gdje su osvojili najviši vrh Olimpa. Na Mitikas, visok 2.918 metara uspješno se popela 32 planinara, dok je nekoliko planinara ostalo ispod Mitikasa, na vrhu Skala koji je visok 2.866 metara.

“Uprkos promijenljivom vremenu, planinari su bez problema popeli najviši vrh Olimpa i tako ostvarili cilj da budu na vrhu planine koja je posebna za sve visokogorce, ali i poznavaoce grčke mitologije, jer su na Olimpu prema toj mitologiji živjeli bogovi”, rekao je Miroslav Bundalo,  koji je bio i vođa uspona na Olimp.

Putovanje u Grčku je postao tradicionalan izlet u našem klubu i protekao je bez ikakvih problema. Ono što me raduje da je svake godine sve više zainteresovanih za penjanje na Olimp, tako da smo ove godine smo imali planinare iz Banjaluke, Prijedora, Beograda, Doboja, Kneževa, i čak jednog planinara koji je došao iz Španije. Takođe me raduje što je većina planinara izašla na sami vrh, i većini njih je ovo bio visinski rekord. U grupi je bilo mnogo više djevojaka nego muškaraca što pokazuje da je ova sportsko-rekreativna aktivnost sve više popularna kod pripadnica ljepšeg pola, a kao i svake godine planinari su tradicionalno na samom vrhu nazdravili sa pićem bogova, banjalučkim Nektar pivom.”, izjavio je Bundalo.

Najviši vrh Olimpa Mitikas (Mytikas), što na grčkom znači “nos” je i najviši vrh u Grčkoj. Na Olimpu ima 46 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine. Uspon na najviši vrh Olimpa, Mitikas (2918 m), pri samom kraju bio je zahtjevan i opasan, a većinu puta prolazi se uz ponor od nekoliko stotina metara, što zahtjeva dobro planinarsko iskustvo.

Olimp je najviša i najljepša grčka planina te je od 1983. godine pod zaštitom UNESCO-a, a sama je planina nacionalni park. To je ujedno i drugi po redu najviši vrh na Balkanu, iza Musale u Bugarskoj (2925 m)

Olimp je poznat po bogatoj flori s oko 1.500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske vrste.
Ljudska je noga prvi put na vrh Olimpa kročila tek 2. augusta 1913., a u ekspediciji su bili Grk Christos Kakalos iz Litohora te Švicarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/planinari-osvojili-najvisi-vrh-olimpa/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])