Banjalučani u pohodu na vrh Sjeverne Amerike

Objavljeno: 23. 4. 2015 u 10:27h

Banjalučki alpinisti Miroslav Bundalo i Miroslav Trivić biće dio ekspedicije u pohodu na najviši vrh Sjeverne Amerike, Mekkinli na Aljasci nadmorske visine 6194 metra.

Ovo je samo dio ogromnog projekta pod nazivom “7 SUMMITS” koji ima za cilj osvajanje sedam najviših vrhova svijeta.

Dosad su Banjalučani, članovi Planinarsko-alpinističkog kluba “Summit” osvojili četiri – najviši vrh Evrope – na Kavkazu, Elbrus (5.642 mnv), ispenjan u junu 2012. godine, drugi od sedam, ispenjan u januaru 2013. godine, treći od sedam, najviši vrh Južne Amerike – Akonkagva (6962 mnv) ispenjan u februaru 2014. godine…

U periodu od 27. maja do 30. juna 2015. godine podigao je ljestvicu na najhladniju planinu svijeta Aljasku i njen najviši vrh Mekkinli čija nadmorska visina iznosi  6.194 metra.

“Mi smo posvećeni afirmisanju vrhunskih sportskih rezultata i unapređenju i promovisanju sportskog života u Bosni i Hercegovini. Poslije četiri osvojena vrha u planu je da osvojimo i Mekkinli na Aljasci. Na put bi trebali da krenemo 28. maja, a na sam uspon polazimo najvjerovatnije 2. juna. Naravno, pod uslovom da pronađemo dodatne sponzore koji bi nam pogmogli pri finansiranju ovog projekta. Mi smo sami riješili američke vize, platili dozvole kod tamošnjih rendžera i kupili dio opreme, ali nam nedostaju sredstva za avionske karte i još nešto dodatne opreme. Takođe, nismo još ni uplatili boravak u SAD i iznajmljivanje neke alpnističke opreme koju ne možemo da nosimo odavde”, izjavio je Miroslav Bundalo.

Prema njegovim riječima, najvjerniji sponzor banjalučkih alpinista je “Nektar” pivo, odnosno Banjalučka pivara.

“Pivara nas je uvijek podržavala, a dosad smo imali podršku i Grada Banjaluke, Ministarstva sporta i turizma, kao i Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nadam se da će se ova saradnja, koja je bila veoma uspješna, nastaviti i na ovom predstojećem projektu osvajanja Sjeverne Amerike”, dodao je banjalučki alpinista.

Bundalo je podsjetio da predstojeća ekspedicija predstavlja jedan od vanrednih alpinističkih i sportskih izazova.

“U ovakvu avanturu se upuštaju samo najbolji svjetski alpinisti, istaknuti po iskustvu, psihofizičkoj spremnosti i istrajnosti. Osvajanje sedam najviših planinskih vrhova svijeta rezultat je koji je, za ovu sportsku disciplinu, u rangu osvajanja zlatne olimpijske medalje”, zaključio je Bundalo.

Nakon što “zabodu” zastavu u ledenu Aljasku, u planu dvojice Miroslava – Bundala i Trbića je osvajanje preostala tri svjetska vrha – Mont Everesta (8848 mnv) 2016. godine, kao i najvišeg vrha Antarktika – Vinsona (5140 mnv) i Australije – Košćuške (2230 mnv).

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucani-u-pohodu-na-vrh-sjeverne-amerike/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])