U Rafting centru Kanjon obuka vodiča i spasilaca

Objavljeno: 18. 4. 2015 u 17:05h

U Rafting centru Kanjon, u Karanovcu nadomak Banjaluke u toku je obuka vodiča i spasilaca koju sprovode licencirani vodiči prema standardima Svjetske rafting federacije. U obuci učestvuju i rafteri iz regije, ali i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Moramo biti spremni da u slučaju elementarnih nepogoda damo svoj maksimum. Svi moramo biti spremni za situacije u kojima su se prošle godine našli Banjaluka, Doboj, Šamac…“ kaže Bogdana Gajić, članica rafting kluba Kanjon i djevojka koja je rame uz rame sa svojim kolegama  učestvovala u spašavanju ljudi iz poplavljenog Doboja.

„Mi sami nismo svjesni opasnosti koja se desi u trenutku. Obuke ovakvog tipa puno će nam pomoći, brže ćemo reagovati i bićemo sposobniji“, dodaje Gajićeva

Obuka za vodiče i spasioce organizovana je po standardima Svjetske rafting federacije, a vodili su ju licencirani instruktori. Među njima je i Davor Kos, iz Hrvatske.

„Svake godine je obuka u Rafting centru Kanjon na zavidnom nivou. Ove godine su na obuci pripadnici oružanih snaga. Znamo da su prošle godine gradove u Bosni i Hercegovini zadesile poplave te da su ekipe Rafting kluba Kanjon imale pune ruke posla. Veoma je važno da su u Oružanim snagama shvatili značaj ovakvih obuka“, kaže Kos.

Obuka spasilaca je uvod u osnivanje centra za edukaciju spasilaca ali i za Evropsko prvenstvo u raftingu kojem je ove godine domaćin Banjaluka. Obučeni priradnici oružanih snaga logistički će učestvovati u organizaciji Evropskog prvenstva. Biće to za njih jedna vrsta testa, nakon obuke koju će proći u Rafting centru Kanjon

„Četrdeset pripadnika Izviđačkih jedinica Oružanih snaga BiH, proći će osnovnu obuku za spašavanje na divljim vodama. Test svega onoga što su naučili ovdje u Rafting centru Kanjon biće na Evropskom prvenstvu u maju ove godine. Oni će se tokom prvenstva priključiti našim spasilačkim timovima u operacijama sa obale. To je početak saradnje Centra sa pripadnicima Oružanih snaga kako bi i njihove pripadnike u saradnji sa civilnim društvom obučili za situacije u kojima bi se mogli naći., ističe predsjednik Kajak kanu i rafting saveza Republike Srpske i BiH“, Aleksandar Pastir.

U organizaciji Evropskog rafting prvenstva koje će dobrim dijelom biti posvećeno obuci spasilaca i edukaciji u slučaju elementarnih nepogoda, učestvovaće i pripadnici Oružanih snaga BiH.  Na prvenstvu, kojem je Banjaluka domaćin od 19. do 24 maja učestvovaće timovi iz 14 evropskih zemalja.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/u-rafting-centru-kanjon-obuka-vodica-i-spasilaca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])