U borbi protiv dosade do vrhunskih rezultata

Objavljeno: 10. 2. 2012 u 16:41h

Odbojkaški klub invalida „Banjaluka“ najuspješniji je klub u kolektivnim sportovima za invalidna lica. Tokom 12 godina postojanja, zahvaljujući rezultatima koji su postigli mogu se svrstati u najuspješnije sportske kolektive u Republici Srpskoj.

OKI "Banja Luka"

OKI “Banja Luka”

Klub je 21. oktobra 1999. godine osnovala grupa RVI koja je željela da se izvuče iz dosadne svakodnevnice i angažuje se na sportskom planu. Nakon što su postigli odlične rezultate, pomogli su i drugima da se organizuju i da osnuju klubove za invalide. Novak Grbić jedan je od osnivača i dugogodišnji predsjednik kluba.

Šta je najveći uspjeh kluba?

– Pored uspjeha na domaćoj sportskoj sceni, zabilježili smo izuzetne uspjehe na međunarodnoj sceni. Klub je jedan od osnivača drugog po jačini i renomeu takmičenja na evropskom nivou Evro lige u sjedećoj odbojci. U ovom takmičenju učestvujemo od samog početka i četvorostruki  smo vice-prvaci Evro lige, a dva puta smo bili i domaćin finalnog turnira ovog takmičenja u Banjaluci (2004. i 2005.)

Učestvovali ste na najznačajnijem takmičenju u sjedećoj odbojci, Evro kupu. Kakve ste rezultate zabilježili?

– Četiri godine smo učestvovali na najstarijem i najprestižnijem takmičenju u sjedećoj odbojci na nivou Evrope, Evro kupu. Ovo je takmičenje 12 najbolje rangiranih zemalja Evrope što praktično predstavlja klupsko evropsko prvenstvo. Bili smo sedmi, šesti te peti 2008. godine u Mađarskoj ali najveći rezultat u istoriji kluba i srpske sjedeće odbojke  ostvarili smo prošle godine, osvojiviši treće mjesto i bronzanu medalju. Zanimljivo je pomenuti da smo 2008. godine na Evro kupu u grupnoj fazi pobijedili ekipu OKI „Fantomi“ iz Sarajeva koji će kasnije postati šampioni ovog takmičenja.

Neki od članova vašeg kluba su reprezentativci Srbije…

– Osam članova našeg kluba su članovi reprezentacije Republike Srpske, koji ujedno na osnovu dvojnog državljanstva nastupaju i za reprezentaciju Srbije na najznačajnijim evropskim i svjetskim takmičenjima (šest igrača, selektor i direktor reprezentacije).

Klub je organizovao prestižni turnir u sjedećoj odbojci i veoma je značajan u Evropskom kalendaru takmičenja?

– Posebno smo ponosni na sad već tradicionalni međunarodni turnir u sjedećoj odbojci koji naš klub organizuje svake godine u decembru povodom 3. Svjetskog dana invalida. Prvi put turnir je organizovan 2002. godine, a sredstva za finansiranje su obezbijeđena zahvaljujući angažovanju vlastitih ljudskih resursa  na projektu sa kojim je aplicirao Evropskoj komisiji u Sarajevu koja nas je sa zadovoljstvom prihvatila kao partnera. Ovo je bio najmasovnjiji turnir ovog tipa u Evropi i svijetu i na njemu je učestvovalo 16 ekipa. Turnir se od 2003. godine nalazi u zvaničnom kalendaru Evropskog saveza odbojke za invalide (ECVD).

Kakvi su planovi kluba za budućnost?

– Planiramo da i dalje ostanemo aktivni učesnici na mnogim takmičenjima. Trenutno se takmičimo u Prvoj ligi Republike Srpske i Kupu. Učestvovaćemo na nekim od turnira koji se organizuju u regionu. Nažalost, zbog finansijske situacije prinuđeni smo da u narednom periodu otkažemo Evro kup i Evro ligu. Potrudićemo se da aktivno učestvujemo u humanitanim akcijama kao i proteklih godina. Trenutno nismo u mogućnosti da treniramo, jer sjedeća odbojka zahtijeva dodatne uslove za treniranje koje nismo u mogućnosti da ispunimo zbog vremenskih uslova.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/u-borbi-protiv-dosade-do-vrhunskih-rezultata/||claudebot