Počele pripreme za Evropsko prvenstvo u šahu

Objavljeno: 8. 2. 2012 u 18:26h

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Nada Tešanović, predsjedavaće Organizacionim odborom 12. pojedinačnog prvenstva Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu, koje će biti organizovano od 14. do 20. jula u Banji ”Vrućici” kod Teslića.

Šah

Šah

Ovo je jedino Evropsko prvenstvo ove godine u Srpskoj i prioritet je nadležnih organa, a dobra organizacija ove vrhunske manifestacije je veoma važna za imidž Republike Srpske u svijetu.

Očekuje se učešće oko 250 takmičara iz 20 evropskih zemalja, koji će se takmičiti u pet disciplina.

Organizacioni odbor formiran je juče u Banjaluci na sastanku održanom u prostorijama Ministarstva porodice, omladine i sporta. Zamjenik Nade Tešanović biće načelnik opštine Teslić, Savo Kasapović. Članovi Organizacionog odbora su: Nedeljko Čubrilović, Anton Kasipović, Nikola Špirić, Zoran Tegeltija, Dragan Vrankić, Dragoljub Davidović, Dragan Bogdanić, Milenko Šibarević, Jovo Janjić, Veselin Miličević, Rajko Petrović, Rade Javorić, Jovo Kujundžić i Predrag Batinić.

Prva sjednica Organizacionog odbora protekla je u konstruktivnoj atmosferi, a šahovske radnike  posebno je impresionirala ozbiljnost i pažnja kojom su rukovodeći organi pristupili organizaciji Evropskog prvenstva.

Na taj način  stvoreni su svi preduslovi da se šahovskim talentima iz BiH pruži mogućnost da odmjere snage sa vršnjacima iz cijele Evrope. Biće to ne samo sjajan podsticaj u njihovim daljim naporima u savladavanju drevne vještine, već i prilika da Republika Srpska još više otvori vrata omasovljenju i popularizaciji šaha među mladima.

Prijedloge za efikasnije funkcionisanje Odbora iznijeli su ministar saobraćaja i veza Srpske, Nedeljko Čubrilović i izvršni direktor Evropske šahovske unije, Vladimir Šakotić, a svog predstavnika imala je i Administrativna služba grada Banjaluka, jer je predviđeno da šampionat bude svečano otvoren u Banjaluci prigodnim programom i defileom učesnika.

Na sastanku je usvojen okvirni finansijski plan i utvrđen plan aktivnosti u naredna dva mjeseca. Imenovan je Sekretarijat od sedam članova sa predsjednikom Šahovskog saveza Srpske Pantelijom Dakićem na čelu. U timu se nalaze još: Miladin Gavrić, Vaso Bojanić, Vlado Stojanović, Nikola Lakić, Branko Tomić i Mario Sarić.

Za vrhovnog arbitra imenovana je Sava Stoisavljević iz Srbije, međunarodni šahovski sudija  sa “A” liste. Ona je prva žena koja je bila glavni sudija na Olimpijadi u sibirskogradu Hanti Mansijsku 2010. godine i generalni  sekretar Evropske šahovske unije, čije je sjedište od 2010. godine u Beogradu. Sudila je na niz velikih takmičenja, među kojima su, olimpijade, gran pri turniri, svjetski šampionat za žene, svjetska prvenstva za kadete i omladince.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/pocele-pripreme-za-evropsko-prvenstvo-u-sahu/||claudebot