Pregled sportskih događaja u 2011. godini

Objavljeno: 1. 1. 2012 u 21:06h

Protekla godina donijela nam je pregršt sportskih dešavanja, velikih takmičenja i dosta sportske sreće.

Početak godine kao i uvijek rezervisan je za skijaše skakače, početak teniske sezone ali i prestižni reli Pariz-Dakar. U 2011. godini nastavljena su takmičenja u domaćim ligama, odigrano je finale Lige šampiona, nastavljene su kvalifikacije za Evropsko fudbalsko prvenstvo, završen je američki Gold kup, održano je Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, Svjetsko prvenstvo u atletici, Evropsko prvenstvo u odbojci za žene i muškarce, Evropsko prvenstvo za rukometaše i mnoga druga takmičenja.

JANUAR

Tomas Morgernstern

Tomas Morgernstern

Početak godine tradicionalno pripada skijašima skakačima, koji se takmiče na turneji “4 skakaonice”. Ove godine Tomas Morgernštern nastavio je dominaciju austrijskih skakača i osvojio zlatnu medalju. Drugo mjesto osvojio je Simon Aman i Švajcarske, dok je treći bio Tomasov zemljak Andreas Kefler.

U januaru je počela čudesna godina Novaka Đokovića. Na egzibiciji na Hopman kupu, Novaku je izmakla titula zbog povrede njegove sunarodnjakinje i partnerke u dublu, Ane Ivanović. Nakon ovog turnira uslijedio je prvi Gren slem Australijen open, koji se igra na terenima u Mleburnu. Nole je sjajno počeo turnir, a isto tako ga je i završio. U finalu savladao je Endija Mareja, 3:0 po setovima, tako je po drugi put slavio na ovom turniru. U ženskoj konkurenciji, Kim Klajsters savladala je kineskinju Na Li, 2:1 po setovima.

Najpoznatiji svjetski reli Pariz-Dakar i ove godine vožen je na teritoriji Amerike, tačnije u Argentini i Čileu. Od povratka u Afriku neće biti ništa, jer trku u Južnoj Americi krasi odlična organizacija, a bezbjednost učesnika je na veoma visokom nivou. Ove godine titulu u konkurenciji auta pripala je legendarnom špancu Karlosu Sajncu, dok je kod motociklista bio najbrži Siril Despre. Sljedeće godine najavljeno je veće i bolje takmičenje jer će se uključiti i Peru.

FEBRUAR

Februar je bio u znaku dva velika tamičenja, završetku Svjetskog prvenstva u rukometu u Švedskoj i Svjetskom prvenstvu u skijanju, koje je održano u Garmišpartenkirhenu.

Nikola Karabatić Francuska

Nikola Karabatić Francuska

Rukometna elita okupljena u Švedskoj donijela nam je još jednom veliki izazov, ali i dokazala da Francuska reprezentacija nema premca. Na čelu sa Nikolom Karabatićem, stigli su na vrlo impresivan način do finala, ali su u finalu na produžetke savladali uporne Dance, rezultatom 37:35. Na ovaj način Francuska je, zajedno sa Rumunijom jedina država koja je uspjela da odbrani naslov svjetskog prvaka. Treće mjesto pripalo je selekciji Španije koja je bila bolja od domaćina Švedske. Srbija je još jednom razočarala, te je zazuzela 10 mjesto, što predstavlja veliki problem za selektora Veselina Vukovića pred Evropsko prvenstvo u Beogradu, januara 2012.

Na Svjetskom prvenstvu u skijanju viđeno je samo najbolje što skijanje nudi. Najuspješnija nacija sa šest osvojenih medalja bila Austrija, a posebno se izdvojila Elizabet Gergl, sa dvije zlatne medalje u disciplinama super G i spustu. Radovala se i Slovenija zlatnoj medalji, jer je Tina Maze veleslalomskom vožnjom osvojila prvo mjesto. Među osvajačima zlatne medalje još su Aksel Lun Svindalnorvežanin i Amerikanac Ted Ligeti.

U februaru i nova titula za Novaka Đokovića, odbranivši titulu u Dubajiu.U finalu je u dva seta pobijedio Rodžera Federera.

MART

Početak marta donio nam je nastavak Evro kupova. Najbolji timovi Evrope igrali su mečeve osmine finala. U najzanimljivijem meču Barselona je eliminisala Arsenal, dok su najprijatnije iznenađenje bili Šahtjor iz Donjecka i Študgart koji su do četvrtfinala došli preko Rome odnosno Valensije.

Skijaška sezona je privedena kraju. Svjetski kup bio je u znaku Hrvata Ivice Kostelića, te Njemice Marije Riš u ženskoj konkurenciji, koji su osvojili veliki kristalni globus. Kostelić je ove sezone bio najbolji u slalomu i kombinaciji, dok mu je najveći rival bio francuz Didije Kiš koji je osvojio male globuse u spustu i super G-ju. Kod skijašica trka se vodila između Marije Riš i Linci Von. Presudila je povreda sjajne Amerikanke u finišu sezone što je Riš znala da iskoristi, te je tako stigla do prvog naslova u karijeri.

Mart je takođe bio mjesec Novaka Đokovića koji je trijumfovao na Mastersu u Indian Velsu. Ponovo je Srbin prikazao sjajan tenis, naročito u dramatičnom polufinalu i još dramatičnijem finalu. Federer i Nadal su ponovo morali čestitati budućem broju jedan.

APRIL

Tradicionalno, april nam donosi kraj evropskih fudbalskih i košarkaških takmičenja. Plasman u finale Lige šampiona obezbijedili su Barselona i Mačester junajted. Po mnogima, ovo su dva najbolja evropska fudbalska tima, stoga ne čudi veliko interesovanje za ovo finale. Sa velikom pažnjom praćen je duel Real Madrida i Bareselone, a nakon senzacionalnog trijumfa nad Interom, Šalke nije mogao dalje od polufinala i Mančester Junajteda.

Panatinaikos

Panatinaikos

Dosta zanimljivo bilo je u Evro ligi za košarkaše. Partizan je završio takmičenje u TOP 16 fazi. Kroz četvrtfinalne duele u plej of su prošli Panatinaikos, Makabi, Valensija i Montepaski. U centru pažnje bio je meč između Panatinaikosa i Barselone. Katalonci su imali prednost domaćeg terena i veliku želju da se domognu “Fajnal fora” u svom gradu. Grčki šampion je bio bolji, na čelu sa Željkom Obradovićem, koji je još jednom pokazao zašto je najtrofejniji trener u Evropi.

U aprilu Novak Đoković stigao je u Majami, gdje je zabilježio novi veliki uspjeh. Ponovo smo vidjeli uzbudljivo finale gdje je Nadal morao čestitati boljem.

MAJ

Barselona je bila domaćin “Fajnal fora” za košarkaše. Tamošnja javnost nije mogla da gleda svoj tim, ali jeste sjajni Panatinaikos koji je došao do šeste titule Prvaka Evrope. U finalnom meču izabranici Željka Obradovića pobijedili su Makabi rezultatom 78:70.

Mančester Junajted i Barselona

Mančester Junajted i Barselona

Finalni meč Lige šampiona odigran je na stadionu Vembli u Londonu i donio nam je sjajnu fudbalsku predstavu u kojoj je Barselona zabilježila trijumf nad Mančester junajtedom, rezultatom 3:1. Uz ovu titulu Leo Mesi i društvo obezbijedili su novu titulu španske Premijer lige.

Đoković je nakon Majamija došao na turnir u Beograd, koji organizuje njegova porodica. Ovaj turnir je iz serije 500 ATP bodova. Na putu do titule imao je lagan posao, dok mu je u finalu protivnik bio Španac Felisijano Lopez.

JUN

Federer čestita Đokoviću

Federer čestita Đokoviću

Sezona na šljaci ove godine Novaku Đokoviću nije ostala u toliko lijepo sjećanju. Nije igrao u Monte Carlu zbog povrede, ali su uslijedili Rim i Madrid gdje je zabilježio sjajan uspjeh, osvojivši oba turnira. Sjaj dobre igre na šljaci pokvario je Rodžer Federer koji je na drugom Gren slemu u Parizu porazio Novaka u polufinalu i tako mu nanio prvi poraz u sezoni. Nakon toga Federer je zaigrao u finalu protiv Nadala, gdje je izgubio rezultatom 3:1 po setovima. U ženskoj konkurenciji slavila je kineskinja Na Li koja je u finalu pobijedila prošlogodišnju osvajačicu, italijanku Frančesku Skjavone i tako postala prva teniserka iz Azije sa Gren slem titulom.

NBA liga donijela nam je i ove godine vrhunsku košarku i napokon titulu za Dalas Maverikse. Najbolji igrač sezone, Dirk Novicki, doveo je Maverikse do titule, a ekipa je znala proslaviti veliki uspjeh. Ova pobjeda je veoma posebna ekipi iz Teksasa jer su je dobili protiv Majamija koji je bio favorit, te je imao prednost domaćeg terena.

Dugogodišnjem čekanju vaterpolista Partizana došao je kraj. Crno-bijeli su pod vođstvom legendarnog Igora Milanovića došli do naslova Pravaka starog kontineta. Sedma titula prvaka došla je nakon 35 godina čekanja. U finalnom meču pobijedili su italijanski Pro Reko koji je najskuplji vaterpolo klub na svijetu.

U junu je održano fudbalsko prvenstvo centralne i srednje Amerike, Gold kup. Ove godine titula je pripala reprezentaciji Meksika. U finalu Ćićarito i drugovi su pobijedili velikog rivala, reprezentaciju SAD-a, rezultatom 4:2 iako su Amerikanci vodili sa 2:0.

JUL

Rafael i Novak na Wimbeldonu

Rafael i Novak na Wimbeldonu

U julu je stigao i najveći uspjeh Novaka Đokovića u njegovoj karijeri, titula na čuvenom Vimbldonu i preuzimanje prve poziciji na ATP listi od Rafaela Nadala. Na travi popularnog “Old Ingland klaba”, Novak je igrao savršeno. Srbija je znala proslaviti ovu veliku pobjedu jer je 100.000 ljudi pozdravilo Noletov uspjeh ispred Doma Narodne Skupštine. U ženskom dijelu Vimbldona veliko iznenađenje priredila nam je čehinja Petra Kvitova.

Tur de Frans ove godine bio jako zanimljiv jer je bio neizvjestan do samog kraja. Nakon doping afere u biklizam se vratio Alberto Kontador, ali nije uspio da odbrani titulu u Francuskoj. Veći dio trke prvo i drugo mjesto držali su braća Andi i Frenk Šlek, ali u uzbudljivoj završnici do titule u trci po Francuskoj stigao je Kejdel Evans iz Australije, a Kontador je završio na petom mjestu.

Svjetsko prvenstvo u Šangaju

Svjetsko prvenstvo u Šangaju

Šangaj je u julu bio domaćin Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima. U plivanju je viđena dominacija reprezentativaca Amerike. U skokovima u vodu tradicionalno su najbolji bili Kinezi, dok su u vaterpolu trijumfovali Italijani. U velikom finalu nakon produžetaka, Italijani su pobijedili reprezentaciju Srbije rezultatom 8:7, dok su Hrvati osvojili treće mjesto pobjedivši Mađare. Srbin Filip Filipović je po drugi put proglašen za najboljeg svjetskog vaterpolistu.

AVGUST

Fudbalski klubovi sa ovih prostora u avgustu igraju kvalifikacije za Evro kupove. Ove godine razočarali su i Partizan i Crvena zvezda, koji su zaustavljeni u kvalifikacijama. Francuski Ren je bio bolji od Crvene zvezde, dok je irski Šamrok bio bolji od Partizana.

Jusejin Bolt

Jusejin Bolt

Svjetsko prvenstvo u atletici održano je u južnokorejskom gradu Dajegu. Prva zvijezda takmičenja bio je Jamajčanin Jusejin Bolt. Nakon što je razočarao u finalnoj trci na stotinu metara kada je krenuo ranije, te je diskvalifikovan, utrkama na dvije stotine metara i četiti puta stotinu metara bio je superioran i još jednom dokazao da je najbrži sprinter današnjice. Dosta razloga za slavlje imali su atletičari SAD-a i Rusije, nacije koje su po broju osvojenih medalja bile najuspješnije. Od sportista sa prostora bivše Jugoslavije, medaljom se okitila samo Hrvatica Blanka Vlašić koja je osvojila srebrno odličje u skoku u vis.

Osvajanjem Vimblona i preuzimanjem prvog mjesta, Novaku Đokoviću su bili dodatna inspiracija jer će Nole na američkoj turneji pokazati ono najbolje što umije. Prvi turnir na američkoj turneji bio je u Montrealu, gdje je bio ubjedljiv, pobjedivši amerikanca Mardija Fiša koji je bio u sjajnoj formi. Iz Montreala teniska elita se preselila u Sinsinati. Finale ovog turnira su igrali britnac Endi Marej i Novak Đoković. Bolja igra Endija i povreda ramena, natjerali su Đokovića da preda finale velikom prijatelju.

SEPTEMBAR

Septembar nam je donio dugo očekivano Evropsko prvenstvo za košarkaše u Litvaniji. Nakon srebra osvojenog u Poljskoj i veoma solidnoj igri na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, dosta se očekivalo od reprezentacije Srbije. Tim Dušana Ivkovića dobro je počeo prvenstvo, ali nakon nesrećnog poraza od Francuza, kola su krenula niz brdo. Na kraju Srbija je izgubila u četvrtfinalu od Rusije te tako nije uspjela da obezbijedi plasman na Olipijske igre 2012. u Londonu. Najbolja reprezentacija na ovom prvenstvu zasigurno bila je Španija, osvojiviši drugo zlato za redom. Srebrni su bili Francuzi, dok su Rusi zauzeli treću poziciju.

v

Odbojkaši Srbije

Veliku radost svojim navijačima priredili su odbojkaši Srbije koji su na Evropskom prvenstvu u Beču stigli do naslova Evropskog prvaka, što je malo ko očekivao. Iz meča u meč igrali su sve bolje i bolje, a posebno je bio zanimljiv preokret u polufinalu protiv Rusije i velika pobjeda u finalu nad Italijom. Ovaj veliki uspjeh ne čudi jer je ekipa imala sjanog vođu i kapitena Ivana Miljkovića koji je proglašen za igrača prvenstva, a pored njega  u idealnom timu našli su se još Marko Podraščanin i Nikola Kovačević. Bronza je pripala selekciji Poljske.

Kratko je trajala radost odbojkaša, jer ih je u drugi plan stavio nevjerovatni Novak Đoković, osvojivši treću Gren slem titulu u ovoj sezoni i to u Njujorku na US Openu. Pobijedivši po šesti put Rafalea Nadala u finalu, stigao je do velikog dostignuća. Ovo je bila četvrta Gren slem titula u njegovoj karijeri.

OKTOBAR

Da je 2011. definitivno godina srpskog tenisa potvrdio je Janko Tipsarević koji je u oktobru osvojio svoju prvu ATP titulu na turniru u Kuala Lumpuru u Maleziji, te se plasirao među 10 najboljih tenisera na svijetu.

Koliko su teniseri uveseljavali armiju navijača, toliko su ih fudbaleri Srbije dovodili do bijesa. Uprkos silnim problemima unutar reprezentacije, fudbaleri su ipak imali šansu da se plasiraju u baraž. Ali nisu uspjeli ostavariti niti jednu pobjedu u dva meča i to protiv Italije u Beogradu i protiv Slovenije u Mariboru, tako da su ostali bez ikakvih šansi za odlazak u Poljsku i Ukrajinu.

Odbojkašice Srbije

Odbojkašice Srbije

Raspoloženje je još jednom popravljala  odbojka, ali ovaj put ženska. Evropsko prvenstvo održano je u Italiji i Srbiji, a veliku priliku za dobar rezultat iskoristila je Srbija. Izabranice Zorana Terzića postale su prvakinje Evrope igrajući sjajnu odbojku. U triler finalu Srbija je pobijedila reprezentaciju Njemačke rezultatom 3:2 u setovima.

Sezona u motociklizmu biće zapamćena po dvije stvari, po tituli Kejsija Stonera i pogibiji sjajnog Marka Simonćelija.

NOVEMBAR

Sebastijan Fetel

Sebastijan Fetel

Novembar nam donosi kraj sezone u najbržem cirkusu na svijetu, Formuli 1. Čudesnim trkama Sebastijan Fetel odbranio je titulu svjetskog šampiona i ekipi Red Bull, zajedno sam Veberom, donio novu pobjedu u takmičenju konstruktora. U ovoj sezoni Fetel je ostvario rekordnih 11 naslova. Ove sezone nije održana trka u Bahrejinu, zbog političkih previranja.

U reli šampionatu nastavila se dominacija Sebastijana Leba koji je osvojio novi naslov svjetskog šampiona. Francuz se ipak ove sezone morao namučiti jer je titula odlučivana u posljednoj trci u Indian Velsu. Titula u konkurenciji konstruktora ponovo je pripala Citroenu.

DECEMBAR

Posljednji mjesec ove godine donio nam je novu tenisku poslasticu, osam najboljih na završnom Masters turniru koji je odigran u Londonskoj O2 Areni, a titula je sasvim zasluženo pripala švajcarcu Rodžeru Federeru. Novak Đoković nije imao snage da čudesnu sezonu kruniše još jednom titulom. Priznanje za srpski tenis je činjenica da je na turniru za osam najboljih na svijetu zaigrao i Janko Tipsarević.

Ove godine titula u Dejvis kupu pripala je Špancima koji su na domaćem terenu u Sevilji savladali Argentince. Odlučujuće pobjede ostvarili su Rafael Nadal i David Ferer, za petu titulu u Dejvis kupu za Crvenu furiju. Tragičari ovog takmičenja zasigurno su Argentinci jer su u istoriji četiri puta igrali finale, ali nikada nisu osvojili popularnu „salataru“.

Barselona 2011

Barselona 2011

Na fenomenalan način godinu su završili fudbaleri Barselone koji su na klubskom prvenstvu svijeta osvojili naslov prvaka. Pobjeda je donekle imala gorak ukus jer je na finalnoj utakmici Barsin prvotimac, David Vilja, slomio nogu.

Na kraju ove sportske godine, velike čestitke svim sportistima sa željom da u narednoj godini budu još bolji.

Redakcija portala banjaluka.com proglašava Novaka Đokovića za sportistu godine.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/pregled-sportskih-dogadaja-u-2011-godini/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])