Upoznajte “Gromove”

Objavljeno: 24. 12. 2011 u 10:22h

U dvorani Borik se dva puta sedmično održavaju treninzi sporta o kojem mnogi ne znaju puno, a možda nikad i nisu čuli za njega. Onako na prvu, kad vide, rekli bi da je to neka vrsta hokeja na parketu, i ne bi mnogo pogriješili. Ipak, pravi naziv je Floorball.

direktor Vučić

Dragan Vučić, direktor

Prvi klub floorballa u Bosni i Hercegovini registrovan je 2008. godine i zove se “Gromovi”. Da bi bolje razumjeli ovaj sport i njegova pravila, trener Gromova i jedan od jedina dva licencirana trenera u BiH, Srđan Vučić, potrudio se da nam bliže objasni nekoliko detalja iz ovog sporta.

“U jednoj utakmici floorballa na terenu su 5 igrača i golman, a utakmica ima 3 perioda od 20 minuta. Standardnu formaciju čine dva defanzivca, jedan centralni, te dva napadača. Ipak, moguće su izmjene, naravno, zavisno od načina igre. Uz to, jedan tim može imati najviše 20 igrača registrovanih za meč i bar 2 golmana”, kaže trener Srđan Vučić.

Osim “Gromova”, u BiH postoje još 3 floorball kluba. To su klub “Tuzla”, “Gladijator” iz Prijedora i “Rekreativo” iz Banjaluke. Ono što je dodatno zanimljivo, klubovi, osim juniorskih i seniorskih selekcija, imaju i ženski tim, kao i kombinovanu ekipu.

“Muškarci su u floorballu nadmoćniji od žena jedino u fizičkom dijelu. Što se tiče svega ostalog, nema mjerila. Kada je u pitanju tehnička spremnost, šut, dribling i sve ostalo, ne postoji nikakvo mjerilo. Naprotiv, djevojke mogu biti i mnogo bolje od muškaraca”, rekao je Vučić.

Iako zainteresovanost publike na ovim prostorima za floorball nije baš na zavidnom nivou, te iako postoje samo 4 kluba u državi, ipak se igra liga, koja je na turnirskoj bazi. Samo ove sezone igraju se 4 turnira, a pravi se i dodatni play-off, koji će omogućiti veći broj utakmica. Već u februaru igra se novi turnir, pa eto prilike da na licu mjesta vidimo kako se igra floorball. Osim februara, turniri su na programu u martu i aprilu, a na ljeto će se igrati i ulični turnir.

Osim toga, “Gromovi” planiraju učešća na raznim inostranim turnirima, a već su sigurni u učestvovanje na “Belgrade Openu” u Beogradu, koji će se igrati početkom avgusta. Što se tiče ovog sporta u regionu i u Evropi, direktor “Gromova”, Dragan Vučić, objašnjava kako su države iz regiona na skoro istom nivou kao i mi, osim Slovenije, koja je daleko naprednija.

“U regionu kotiramo svi nekako isto osim Slovenaca, koji su mnogo ispred. Srbija ima 5 klubova, dok Hrvatska ima floorball reprezentaciju, ali nema ligu. Crna Gora još ne igra ovaj sport, a Mađarska je takođe jako visoko kotirana, te je jako cijenjena u svjetskom floorballu. Inače, broj 1 u svijetu trenutno je Finska, a prije toga su Šveđani čak 7 puta uzastopno bili svjetski prvaci”, rekao nam je direktor Vučić.

Cilj najboljeg floorball kluba u BiH nije visok, ali je jasan. Imati reprezentaciju i učestvovati bar na Olimpijskim Igrama. Već od naredne godine formiraće se floorball savez RS, a krajem godine nadaju se i formiranju saveza na državnom nivou. Hoće li im se ispuniti želja da zaigraju na velikom takmičenju zavisiće od mnogih aspekata, ali ukoliko dođe do toga, trener, koji je prilično mlad dečko, kaže da bi se držao terena a ne trenerske palice.

“Ukoliko ostvarimo cilj da zaigramo na nekom velikom takmičenju, rado bih nastupio kao igrač jer sam mlad i željan takvih iskustava, a trenerski dio bih radije ostavio nekom ko je u tome mnogo iskusniji”, kaže trener Srđan.

Ipak, iako dođe do toga, “Gromovi” kažu da ne bi očekivali neki veliki uspjeh, jer je najbitnije za početak pojaviti se na nekom takmičenju. Svjetsko prvenstvo se igra svake 2 godine, a svake godine je na programu i Euro kup za klubove, koji se odnedavno može pratiti na Eurosport2 kanalu, što samo dokazuje koliko brzo raste ovaj dinamični sport.

telentovani Vanja Hajdek i Nemanja Koprena

Vanja Hajdek i Nemanja Koprena

Floorball klub “Gromovi” takođe vodi i školu ovog sporta, a trenutno imaju nešto više od 20 dječaka uzrasta od 9 do 14 godina. Kao i u svakom sportu, i u ovom već imamo talente, a najbolji u ovom klubu su Vanja Hajdek i Nemanja Koprena. Ovi momci kažu da floorball teniraju iz ljubavi kao i iz zabave. Među njima nema rivaliteta.

Ono što svima u ekipi pomaže je odlična saradnja sa par klubova iz Slovenije, od kojih mnogo uče i unaprjeđuju svoju igru.

Direktor Dragan Vučić poziva sve Banjalučane, a i Banjalučanke da probaju ili bar da pogledaju floorball.

“Floorball je jako brz, dinamičan i društven sport u kojem se relativno brzo napreduje. Organizujemo putovanja i druženja na kojima je fantastična atmosfera i koja se mjesecima prepričavaju. Zbog svega ovoga, pozivam sve stanovnike Banjaluke, bez obzira na pol, godine, kondiciju ili bilo šta drugo, da za početak pogledaju neku od utakmica ili treninga, a onda i da probaju. Siguran sam da će zavoljeti ovaj sport, jer ako postoji pozitivna vrsta zaraze onda je to ovo”, rekao je za kraj Dragan Vučić.

Banjalučani bi u budućnosti mogli biti veliki konkurenti svim ekipama svijeta u floorballu, posebno u ženskoj konkurenciji. Ako je iole tačna ona priča o broju djevojaka naspram broja momaka u gradu na Vrbasu (7-1), Banjaluka bi mogla biti rasadnik ženskih talenata floorballa. Ako ništa drugo, siguran sam da bi ženska ekipa iz ovog grada bila bar jedna od najljepših na svijetu, jer svi znamo kako lijepo izgledaju Banjalučanke.

Osim foto-galerije koju imate priliku vidjeti, Nemanja i Vanja su bili ljubazni da nam pokažu i nekoliko “finti” – lijepih poteza i šuteva. Možda nakon ovoga odlučite da se okušate u ovom sportu.

ZAIGRAJMO FLOORBALL ! ! !

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/upoznajte-gromove/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])