Nakon 27 godina oživio olimpijski sport: Banjaluka opet diže tegove

Objavljeno: 11. 11. 2017 u 10:08h

Dizanje tegova je novi stari sport u Banjaluci, zahvaljujući Klubu dizača tegova Student, koji je u prve dvije sedmice postojanja okupio dvadesetak članova.

Želja da grad na Vrbasu dobije klub, prvi nakon 1990, bila je Mileta Šestića, nekadašnjeg rekordera i prvaka BiH, Jugoslavije i Australije, a sada predsjednika Studenta.

“Pokušavao sam dvije-tri godine da napravim klub, ali stalno je barijera bio prostor za treniranje. Zahvaljujući doprinosu profesora s Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci i dekanu Borku Petroviću imamo klub. Dobili smo prostor, ali želja je da preselimo na lokaciju na kojoj će biti uslovi prilagođeni u potpunosti našem sportu”, rekao je Šestić, koji 21 godinu živu u Australiji.

On nekoliko mjeseci godišnje bude i u Banjaluci, a dok je tu vodiće treninge i prenositi znanje na mlađe.

“Interesovanje je iznad očekivanja. Prioriret nam je da imamo što veći broj takmičara, a da se kasnije iz masovnosti izrodi kvalitet i da naš rad bude prepoznatljiv u regionu. Stručni kadar u ovom sportu je deficitaran, ne samo u Banjaluci, već i u regionu, ali na našu sreću imamo nekoliko ljudi koji ovaj posao mogu kvalitetno da rade. Glavni trener je Ranko Vulić, a tu su i profesori Goran Bošnjak i Radomir Zrnić”, istakao je Šestić i dodao da je nestručnost veliki problem:

“Istina je da ima priučenih trenera, koji ne znaju elementarne stvari, ne znaju kako treba da se diše prilikom dizanja tegova, što može imati katastrofalne posljedice. Ne može neko biti trener ko na rukama nije osjetio 250 kg.”

Jedna od njegovih želja je da se što veći broj studenata uključi u ovaj sport i da jednog dana kada se vrate u svoje sredine mogu da osnuju klubove. U Savezu dizača tegova BiH registrovano je devet klubova i svih devet je iz FBiH, a Student bi narednih dana i zvanično trebalo da bude registrovan.

“Dizanje tegova je bazični sport za sve sportove. Košarkašu je bitna snaga, brzina, eksplozivnost… to je neophodno svim sportistima i to dobiju kroz dizanje tegova. Takođe, dva vodeća instituta za sport iz Njujorka i Londona su nakon dvadesetogodišnjeg ispitivanja svih kategorija sporta i uzrasta došli do zaključka da je olimpijsko dizanje tegova najzdraviji sport”, kaže Šestić.

Ono što ovaj sport muči je doping, pa često možemo pročitati da su neki dizači tegova suspendovani i da su im oduzeta odličja s velikih takmičenja.

“Sport je danas velika prevara. Ja sam na početku karijere imao veliku sreću da sam imao vrhunskog trenera i pedagoga Jovana – Jocu Bojovića, koji je nakon kratkog vremena prepoznao da bih mogao biti kvalitet i rekao mi je: ‘Mali, bićeš dobar, ali nemoj da bi nekada uzeo nedozvoljena sredstva’, i to je jedini razlog uz moj disciplinovan sportski život što i danas u 66. godini trajem i dižem velike težine”, istakao je Šestić.

Kaže da je njegov jedini doping med, a da je borba protiv dopinga veoma teška:

“Sport je veliki biznis. One s vrha ne interesuje da li će sportisti karijera trajati jedan olimpijski ciklus ili više, njima je bitan trenutni rezultat.”

1960. Jovan Bojović je u Banjaluku donio prve tegove vozom iz Pariza, kaže Šestić.

Besplatno na trening

Ono što Student razlikuje od većine klubova jeste da su treninzi besplatni, a Šestić, iako ima dugoročne ciljeve za klub, ide korak po korak.

“Želja nam je da za tri godine budemo među dva vodeća kluba u BiH. Razmišljamo i o međunarodnoj sceni, ali ne treba preskakati stepenice. Banjaluka je uvijek bila rasadnik talenata, imamo stručni potencijal, iskustvo i nauku i oni koji dođu u naš klub imaće siguran tretman, dobre trenere i besplatne treninge”, rekao je Šestić.

Izvor: Nezavisne/Maja Predragović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/nakon-27-godina-ozivio-olimpijski-sport-banjaluka-opet-dize-tegove/||claudebot