Igor Rakočević u Banjaluci: Djeca iz RS su naša djeca

Objavljeno: 26. 11. 2015 u 19:36h

Nekad je koševima radovao navijače Crvene zvezde, Budućnosti, Tau Keramike, Efes Pilsena,… reprezentacije Jugoslavije, a sada Igor Rakočević radi na razvoju košarke. Jedan od njegovih zadataka kao potpredsjednika Košarkaškog saveza Srbije je saradnja sa Košarkaškim savezom RS.

On je proteklih dana boravio u Banjaluci kao predvodnik delegacije KSS, koja je sa predstavnicima KS RS razgovarala o dosadašnjoj i budućoj saradnji dva saveza.

“Primarni cilj je da sprovedemo kvalitetnu i učestalu saradnju dva saveza. Smatramo da su djeca koja ovde treniraju naša i želimo da ih animiramo da jednog dana obuku dres reprezentacije Srbije. Želimo da uradimo sve što je u našoj moći da se ta djeca osjete tako da znaju da su nama isto bitna kao djeca iz Niša, Kragujevca… i da će imati isti tretman i šansu da obuku dres srpske reprezentacije”, rekao je Rakočević, potpredsjednik KSS zadužen za mušku košarku.

Biće organizovani turniri, kontrolni treninzi, posjete u oba pravca, usavršavanje trenera… kako bi saradnja bila produktivna.

Rakočević ističe da jedva čeka da krene s tim akcijama, a na pitanje da li će nastupiti na utakmici veterana, koja bi mogla da bude organizovana u okviru tradicionalnog Košarkaškog sabora (utakmica košarkaša liga RS i Srbije), koji će biti 26. decembra u Bijeljini, odgovorio je:

“Nisam siguran da ću nastupiti za veterane, pošto nisam trenirao više od godinu i po dana, ali ako je to u interesu saradnje – možda ponovo obujem patike. Ali, biće još mnogo okupljanja koja ćemo raditi zajedno sa RS”.

Što se tiče košarke u Srbiji, Rakočević kaže da su u Savezu zadovoljni jer su košarkaši osvojili zlato na EP za igrače do 20 godina, seniorke takođe zlato na EP, ali da ostaje žal što seniori nisu prvi iako je i četvrto mjesto u Evropi dobar rezultat. Seniorima predstoji borba za nastup na Olimpijskim igrama, a KSS se bori da dobije domaćinstvo kvalifikacionog turnira.

“Imamo ekipu koja je bila dominantna na Evropskom prvenstvu i u jednoj utakmici, nažalost, u  desetak minuta loše igre izgubila medalju. Ali, mislim da smo daleko najjača ekipa koja će konkurisati za mjesto na OI i mislim da imamo velike šanse za plasman”, rekao je Rakočević i o organizaciji turnira dodao:

“Iskreno, tu nam nisu prevelike šanse, s obzirom na to da su nam protivnici za domaćinstvo zemlje koje su daleko ekonomski superiornije, kao što su Turska i Italija. Učinićemo sve da prikupimo što više novca, preko naše vlade. Teško se boriti sa nadmoćnijima, ali nadam se da ćemo uspjeti”.

U svijetu košarke ponovo je aktuelan rat FIBA i Evrolige, nakon promjene formata najjačeg klupskog takmičenja, a klubovi sa naših prostora još ne znaju da li će imati mjesto u Evroligi naredne sezone.

“Mi smo toliko mali i nejaki u odnosu na te dvije organizacije, kao zemlja, kao glas, kao neko ko može da im se suprotstavi ako njihova odluka nije u skladu sa našim interesima. Najbolje je da sačekamo da vidimo šta će oni da odluče, naravno, uvijek ćemo slati dopise, kao što to predsjednik Saveza Dragan Đilas čini, ali mislim da nemamo veliku moć odlučivanja i uticaja. Vidjećemo šta će odlučiti FIBA i Evroliga, kako će se dogovoriti ako uopšte uspiju da se dogovore. U skladu s tim ćemo se truditi da nađemo najbolji mogući način da imamo u Evroligi što više mjesta, sigurnih ili potencijalnih, za ekipe iz Srbije ili regiona”, rekao je Rakočević i dodao:

“Postoje razne spekulacije, ali jedna od ideja je da bude jedno sigurno mjesto, kroz ABA ligu, a drugo mjesto da bude kroz kvalifikacije između svih ostalih šampiona nacionalnih prvenstava okolnih zemalja. To bi značilo dva mjesta za cijeli region, ali to je samo glasina, tako da od nas niko ne zna šta će biti”.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/kosarka/igor-rakocevic-u-banjaluci-djeca-iz-rs-su-nasa-djeca/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot