Zbog koga se igra fudbal?

Objavljeno: 8. 3. 2018 u 20:31h

Odgovor na pitanje iz naslova trebao bi glasiti “zbog publike”. Pa ipak, jučerašnja lakrdija na Gradskom stadionu u Banjaluci još jednom je pokazala da na našim prostorima to baš i nije tako.

Jer, utakmica posljednjeg, 22. kola prve faze Premijer lige BiH Borac – Zrinjski (1:1) odigrana je u uslovima neprimjerenim najvišem rangu jedne države. Šta više, ko se iole razumije u fudbal, vrlo dobro zna da nisu postojali ni najosnovniji uslovi za odigravanje meča koji je na papiru trebao biti derbi.

Fudbaleri su se nadmetali u močvari. Ponekad je duel više ličio na vaterpolo, na šta je ukazao gostujući strateg Blaž Slišković. Taktike nije bilo. Sve se svelo na puko nabijanje lopte što dalje od svog gola. Da se igrače pitalo, utakmica se nikad ne bi odigrala. Tako, barem, kaže Borčev vezista Mahir Karić. Navijači, oni zbog kojih se najvažnija sporedna stvar na svijetu i igra, su pokradeni, jer su platili karte da gledaju fudbal. A to zasigurno nisu vidjeli.

“Gledaoci su ispaštali”

Na koncu, najbitnije je da se niko nije povrijedio. O tome, čini se, najodgovorniji nisu ni razmišljali.

“Na službenim licima je da odluče je li se moglo igrati ili nije. Ono što je činjenica je da je teren bio natopljen vodom i da je bilo teško razviti bilo kakvu igru. Gledaoci su ispaštali jer nisu imali šta da vide. Mogu samo da odam priznanje fudbalerima oba tima na borbenosti i htijenju, a pogotovo igračima Borca koji su, mislim, bili bolji” – ocijenio je Branislav Krunić, naš proslavljeni fudbalski as, a trenutno trener Željezničara sa Predgrađa, koji je uživo pratio duel “crveno-plavih” i “plemića”.

A ko je kriv za sve nabrojano? Odgovornost je i na domaćinu i na sudiji. Borcu, jer nije pripremio teren. Posljednji snijeg u Banjaluci pao je u noći za subote na nedjelju. Odgovorni u Platonovoj imali su 72 sata da očiste bijeli pokrivač debljine desetak centimetara. No, nisu. A kada je juče zaduvao jugo i temperatura “skočila” na 14 stepeni Celzijusa, na travnjaku je nastala poplava.

Šta je napisao delegat?

Delegat utakmice Franjo Grganović iz Novog Travnika u zvaničnom zapisniku je napisao sljedeće:

“Klub domaćin nije preduzeo sve mjere za odigravanje utakmice jer je teren većim dijelom bio prekrivem snijegom i vodom koja se stvorila topljenjem snijega. Radni sastanak je održan na vrijeme sa svim potrebnim službama. Na brifingu je sudija skrenuo pažnju prestavniku domaće ekipe na stanje terena i sugerisao da se preduzmu dodatne mjere i dovedu teren u stanje podobno za odigravanje meča. Domaćin je poduzeo dodatne radnje da otkloni snijeg sa terena. Glavni sudija je 15 minuta prije početka utakmice donio odluku da je teren podoban za igru”.

Direktor Banjalučana Dejan Lukendić je izjavio da je klub bio nemoćan, te da su uslovi na svih šest terena juče bili manje-više isti. Prema njegovim riječima, sve utakmice su se igrale u istom terminu i zato je samo Savez mogao donijeti odluku o odgađanju.

“Juče nigdje nije bilo dobrih uslova za igru. Gledao sam video izvještaje i akteri svih utakmica su složni u ovoj ocjeni. Dakle, ovako nije bilo samo u Banjaluci, nego i na preostalih pet stadiona” – jasan je Lukendić.

Prvi operativac Borca se osvrnuo i na već pomenutu izjavu Sliškovića da se na Gradskom stadionu igrao vaterpolo.

“Nama sada Blaž priča o uslovima na terenu. I ima pravo na to. Samo, pitam se zašto se nije žalio na teren kada je u Zenici slavio protiv Čelika. Tada su uslovi bili isti, možda čak i gori, jer ni linije terena nisu bile vidljive” – dodao je Lukendić, izrazivši žaljenje za cijelim plijenom kojem je, kako kaže, Borac bio bliži.

Prekršene Propozicije

Utakmica se ne bi igrala da se arbitar Vladimir Bjelica držao Propozicija takmičenja. U njihovom članu 18. piše da “Utvrđivanje podobnosti terena za igru vrši sudija u prisustvu oba kapitena ekipa”, te da “odluku o uslovnosti terena donosi isključivo sudija utakmice u skladu sa Pravilima igre”. Nadalje, u članu 39. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima detaljnije se navodi da “utvrđivanje podobnosti terena mora biti izvršeno u trenutku koji je službeno određen za početak utakmice.”

To se, međutim, nije dogodilo! Jedina mjerodavna ocjena uslovnosti terena je lopta. Svuda u svijetu u ovakvim situacijama sudija ima zadatak da osnovni fudbalski rekvizit sa visine jednog metra pusti na tlo. Ako lopta odskače, meč se može igrati. Ako ne, utakmica se mora odgoditi. Arbitar iz Istočnog Sarajeva to nije uradio i donio je pogrešnu odluku. Jer, na 80 odsto travnjaka lopta nije mogla da odskače.

Zašto je Bjelica ovako presudio, ostaće nepoznato pošto arbitri nemaju ovlaštenja da govore o utakmicama na kojima su dijelili pravdu. Mostarci, pak, imaju svoju verziju prema kojoj je sudija popustio pod pritiscima iz Sarajeva. Jer, Zrinjski se za titulu bori sa Željezničarom, a poznato je da “plavi” sa “Grbavice” imaju jak uticaj u krovnom savezu.

“Bez pritiska iz Sarajeva”

Ipak, komesar za bezbjednost FS BiH Novak Damjanović tvrdi da nikakvog pritiska nije bilo.

“Zrinjski jeste insistirao da se ne igra, ali je sudija bio jedini kompetentan da da ocjenu. Na brifingu održanom 90 minuta pred susret Bjelica je saopštio da teren u tom trenutku nije uslovan za igru i naredio domaćinu da u narednih sat vremena stvori minimalne uslove. Potom je donio odluku da se igra. Teren je bio loš i glavni krivac za to je domaćin. Mislim da je bilo dovoljno vremena da se travnjak bolje pripremi. Da meč nije odigran, Borac bi snosio značajne posljedice” – ocijenio je Damjanović.

Izvor: Srpskacafe/ Dejan Marić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/zbog-koga-se-igra-fudbal/||claudebot