Superclasico

Objavljeno: 22. 11. 2011 u 19:47h

Vjerovatno ste mnogo puta zamišljali kako putujete svijetom, kako idete od mjesta do mjesta i upoznajete neke nove znamenitosti. Recimo, koga god put nanese u New York neće propustiti posjetu Kipu slobode. Niko neće posjetiti Pariz, a da ne vidi Ajfelov toranj. Niko neće posjetiti Sarajevo, a da ne proba ćevape, niti Banju Luku bez šetnje kroz Kastel. Posjeta Barceloni ne ide bez šetnje kroz Camp Nou, isto kao što šetnja kroz London ne može biti ista ako ne „bacite“ pogled i na Big Ben, i tako u nedogled.

Ipak, ako vas put nekad nanese malo dalje, pa se nađete u južnom dijelu Amerike, recimo u argentinskoj prijestolnici, potrudite se da stignete proći kroz stadione Boke i Rivera, odnosno kroz „La Bomboneru“ i „Monumental“.

Nebitno je ako niste ljubitelj fudbala, takvu šetnju ne smijete propustiti jer će vam čak i stanovnici Buenos Airesa reći da ako niste posjetili ova dva stadiona, niste ni bili u ovom gradu. Možda vas sreća posluži pa se nađete tu i na dan velikog derbija, a tada biste zaista imali šta pričati. Svi oni koji ne znaju zašto je to tako, evo prilike da saznaju.

 Buenos Aires ima trinaest prvoligaša, ali dva najbitnija su, naravno, Boca Juniors i River Plata, a derbi te dvije ekipe smatra se najvećim na svijetu. Veći je od „Old Firm“-a u Škotskoj, veći je od rimskog „Derby della capitale“, pa čak i od španskog „El Clasica“. Najveći je. To je „Superclasico“.

Svakom ljubitelju fudbala je sasvim sigurno želja da bar jednom u životu bude na ovoj utakmici. To je ipak više od obične utakmice, više od običnog fudbala. To je pravi mali rat između bogataša i sirotinje.

 Rivalitet ovih ekipa počinje davne 1905. godine, kada je osnovan klub Boca Juniors. U istom kvartu, La Boca, četiri godine ranije, osnovan je River. Inače, ako ste se ikada zapitali odakle Boci plavo-žuta boja na dresovima, istina je da je dogovor osnivača bio da će klubu dati boje koje bude nosio prvi brod koji vide da uđe u luku La Boca. Kada se usidrio švedski brod, Boca je dobila zaštitne boje.

 Prvi zvanični „Superclasico“ odigran je 24. avgusta 1913. godine, a završen je pobjedom bogatijeg kluba River Plate uz neviđeno nasilje Riverovih navijača.

Jasno je bilo da rivalitet može da počne.

Koliki je rivalitet među ova dva kluba jasno govori činjenica da se na dan velikog derbija određuju posebne mjere bezbjednosti, a nemojte se ni našaliti da bilo kojim danom uđete u naselje jednih sa obilježjem drugih, jer biste se mogli pozdraviti sa životom.

 Trenutak kada se rivalstvo povećalo desio se 1938. godine kada se River preselio u bogataški kraj grada Bario Norte. Od tada, za River počinje navijati bogati sloj stanovništva Buenos Airesa, pa tim dobija nadimak „Milioneri“, dok je sirotinja ostala vjerna Boca Juniorsu. Od tada počinje navijački rat bogatih i siromašnih u Argentini u kojoj čak 72% stanovništva navija za ova dva kluba, stim da 42% navijača ima Boca, dok je River na nekih 30%.

 Kad smo već kod navijača, treba reći da su oni u Argentini organizovani na mnogo načina, od bande pa do velikih druženja. Najvjerniji navijači svog kluba nose poseban naziv „bara bravas“. Između Bocine grupe „La doche“, što u prevodu znači „dvanaest“, asocirajući na to da su oni dvanaesti igrač svog kluba, i Riverove „La borachos del tablon“ odnosno „Pijanaca sa tribine“ vladaju veliki okršaji na dan utakmice koji se znaju završiti velikim neredima pa čak i ubistvima. Najveći nered među navijačkim skupinama desio se davne 1968. godine kada su poginule 74 osobe sa obje strane, dok je preko 100 bilo povrijeđeno. Ipak, danas je organizacija policije mnogo veća pa su i incidenti znatno manji.

 Koliko su vijerni navijači ovih ekipa govori i podatak da su navijači Boce zahtijevali da nakon svoje smrti njihovi bližnji pospu njihov pepeo po „Bomboneri“ kako bi i mrtvi bili uz svoj tim, pa je povodom toga napravljeno groblje navijača Boca Juniors, jer je pepeo znao naškoditi samom terenu.

 Nemojte ni sumnjati da i ovi, kao i svi drugi navijači svijeta imaju pogrdne nazive jedni za druge, pa tako Riverovi navijači svoje protivnike nazivaju „Bosteros“, odnosno sakljupljači konjskog izmeta, dok im protivnici uzvraćaju sa „Galinas“, što znači pilići, asocirajući da su Riverovi navijači kukavice u tučama i svim ostalim navijačkim sukobima.

Druženja između ovih skupina nema čak ni na utakmicama reprezentacije Argentine, koja većinu utakmica igra na Monumentalu, pa su navijači Boca Juniorsa uvijek smješteni na suprotnoj tribini od one na kojoj su navijači Rivera.

 Inače, Monumental, domaći stadion Rivera, sagrađen je 1938. godine, a zvanično ime nosi po Antoniju Vespuciju Albertu. Kapacitet mu je 66 449 mjesta, tako da je nešto veća od La Bombonere. La Bombonera, koja prima 60 245 ljudi, naziv nosi po Albertu Amandu i za svakog protivničkog navijača koji dođe na njenu tribinu predstavlja jednu vrstu straha zbog svoje nevjerovatne akustičnosti i blizine tribina terenu.

 Što se tiče argentinskog šampionata Boca uspjehom zaostaje za svojim najvećim rivalom. River je 33 puta osvajao titulu, 2 puta Copa Lipertadores kao i po jedan interkontinentalni i superkup.

Na drugoj strani Boca Juniors je 23 puta podigla pehar domaće lige, ali je mnogo bogatija po pitanju međunarodnih titula. Da budemo precizni, Boca je šest puta osvajala Copa Libertadores, dva puta kup Sudamericana i tri puta su digli pehar interkontinentalnog kupa. Sa osamnaest titula na međunarodnoj sceni, Boca je, uz Milan, klub koji je na svijetu osvojio najviše međunarodnih titula.

Ipak, ne možemo pričati o ovim velikanima a da ne pomenemo velike fudbalske majstore koji su ponikli baš u njihovim redovima. Iz Boca Juniorsa došli su nam Miguel Angel Brindisi, Juan Roman Riquelme, Diego Sonora, Diego Armando Maradona i još mnogi drugi, dok su u Riveru ponikli Mario Kempes, Hernan Crespo, Claudio Canigga, Daniel Passarela, Gabrijel Omar Batistuta…

 U međusobnim susretima za sada prednjači ekipa River Plate, koja iz 336 mečeva ima 124 pobjede, dok je Boca Juniors slavila 107 puta, a odigrali su i 105 remija.

Već sada, „La Doche“ su ipak u drugoj vrsti prednosti koja će sasvim sigurno trajati dok je svijeta i vijeka, a razlog je ispadanje Rivera iz prve lige po prvi put od kada postoje.

Možete samo misliti kako će im se tome naslađivati „La Doche“ koji su već uspjeli da na tribini održe minut šutnje povodom „preminulog“ Rivera.

Tako u krug traje međusobna provokacija navijača dva najveća argentinska kluba.

Ako sve ovo nije bilo dovoljno da vas navede da poželite biti na „Superclasicu“ (ukoliko već niste), onda „odsurfajte“ na youtube i pogledajte snimke navijanja. Mislim da će zvukovi bubnjeva i truba sa Bombonere, uz uzvike „Dale dale Boca“ biti dovoljna potpora, a ne sumnjam ni da će vam tijelom proći jeza na samu pomisao da budete dio tog velikog spektakla, odnosno najvećeg derbija na svijetu.

 Derbija koji se zove SUPERCLASICO.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/superclasico/||claudebot