On je prvi iz Republike Srpske zaigrao za BiH

Objavljeno: 5. 2. 2018 u 18:25h

Pomoćnik trenera Igora Jankovića u banjalučkom Borcu Milan Ozren prvi je fudbaler iz Republike Srpske koji je obukao dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Stoper Banjalučana je 2000. godine dobio poziv od tadašnjeg selektorskog dvojca Husnija Arapović – Mišo Smajlović i poslije razgovora sa ocem odlučio da ga prihvati i odigra za selekciju BiH na “Milenijum kupu” u Indiji.

Zbog povrede trbušnog zida, koju je zaradio igrajući za slovenački Domžale Milan Ozren je propustio priliku da odigra utakmicu protiv Španije u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Po prvi put, o tim vremenima, pričao je sarajevskom “Dnevnom avazu”.

“Borac je na kraju jesenjeg dijela prvenstva Srpske 2000/01 bio ubjedljivo prvi na tabeli i stigao mi je poziv u reprezentaciju BiH, koju su zajednički vodili Arapović i Smajlović da nastupim na turniru u Indiji. Osim mene pozive su dobili i Darko Maletić i Vladan Grujić, ali oni nisu mogli da se odazovu, ne sjećam se zašto. Poslije su zaigrali za selekciju BiH i to vrlo uspješno”, rekao je Ozren.

Poziv je, prema njegovim riječima, prihvatio bez imalo kolebanja jer je imao podršku banjalučkog kluba i što je najvažnije porodice.

“Moram da budem iskren, zapitao sam se da li je vrijeme da zaigram za BiH, hoću li postupiti ispravno ako se odazovem…Ali, uz konsultaciju sa porodicom odlučio da sam da prihvatim poziv i nisam se pokajao. Tako sam odlučio onda, a isto bih uradio i sada. Borac mi, da budemo jasni, nije pravio nikakav problem, imao sam podršku čelnih ljudi, stručnog štaba i saigrača tako da je sve prošlo u najboljem redu”.

U tom trenutku ipak je za takvu odluku trebalo i dosta hrabrosti…

“Da budem iskren, trebalo je hrabrosti i odlučnosti. Ali, imao sam podršku porodice, prvenstveno oca, koji je u suštini i presudio. Da mi nije dao podršku, bez obzira na moju želju da zaigram za BiH, teško da bih se odazvao jer preko njegovih riječi ne bih mogao”.

Ozren je priznao i da je po povratku iz Indije sa “Milenijum kupa” doživio i dosta neprijatnosti jer je dobar dio javnosti njegovu odluku doživljavao kao “izdaju”.

“Naravno da je bilo svega, kako da nije ali nisam se baš mnogo osvrtao na to. Naravno, bio sam mlad i nije mi bilo prijatno. Uticalo je to na mene, ali sam sve uspio da prebrodim na najbolji način. Kad sam mislim o tome, nisam ljut ni na koga, svako ima pravo da misli svojom glavom. Meni je ostalo drago što sam upravo ja bio prvi fudbaler iz Republike Srpske koji je zaigrao za reprezentaciju BiH”, zaključio je pomoćni trener Borca.

BiH druga u Indiji

BiH je na Milenijum kupu u januaru 2001. godine osvojila drugo mjesto i nagradu od 100.000 dolara izgubivši u finalu od tadašnje selekcije SR Jugoslavije sa 2:0. Strijelci za plave bili su Igor Duljaj i Igor Bogdanović.

Do prilike da se bore za trofej, “zmajevi” su u grupi savladali Bangladeš (2:0) golovima Almedina Hote, potom su remizirali sa Jugoslavijom (1:1, Mirsad Bešlija – Dušan Petković), a onda u četvrtfinalu izbacili Urugvaj (3:2) golovima Zehrudina Kavazovića, Dželaludina Muharemovića i Mirsada Bešlije.

U polufinalu BiH je minimalno savladala Čile (1:0), a jedini gol postigao je Dželaludin Muharemović.

Izvor: Sport.avaz

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/je-prvi-iz-republike-srpske-zaigrao-za-bih/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])