Vapaj Borčevih klinaca: Gdje da treniramo? (Foto)

Objavljeno: 12. 5. 2015 u 16:23h

Dječaci i treneri iz omladinske škole Borca danas su se okupili pored stadiona i apelovali na gradske vlasti da konačno krenu u planiranu izgradnju pomoćnih terena jer treniraju u nemogućim uslovima.

b1

Uprkos činjenici da je Borac najveći klub u Republici Srpskoj uslovi u kojima rade sve kategorije daleko su od ne vrhunskih, nego i prosječnih. Jedan od najvećih problema Borca, osim ogromnog duga od 13,5 miliona KM, je nepostojanje terena za trening.

Prva ekipa kada je to moguće trenira na glavnom terenu Gradskom stadiona, ali djeca u omladinskoj školi i njihovi treneri ne mogu i snalaze se kako znaju i umiju.

Čekajući izgradnju pomoćnih terena najavljenih još prije godinu dana oni treniraju na terenima od onog u kasarni Kozara, preko stadiona Krajine i Naprijeda, do stadiona u Krupi na Vrbasu, ali strpljenje ih izdaje.

Zbog toga su se u utorak okupili na mjestu gdje treba da se gradi pomoćni tereni i održali svojevrsni protest. Dječaci su na kamenju i zemlji umjesto na travi pikali loptu i na taj način apelovali na nadležne, prije svega na Gradsku upravu Banjaluka da krene u izgradnju terena za trening.

“Ne da sam razočaran nego nemam riječi. Žalosno je da sam ja u njihovim godinama imao mnogo bolje uslove za rad i napredovanje u ovom klubu nego oni što imaju sada. Trenutno imamo oko 160-180 klinaca, međutim ono što smo zamislili i što su nam obećali gradnjom pomoćnih terena je da tu okupljamo između 400 i 450 klinaca ovog grada. To su dječaci kojima bismo mi stvorili maksimalne uslove za njihov razvoj, a mi smo već godinu dana bez bilo kakvog terena. Naši klinci treniraju tamo iza gola na prostoru nekih 20-30 kvadrata. Imali smo jedan moralni zahtjev da pokažemo jedno nezadovoljstvo, a tražimo samo osnovne uslove za naš rad, tj. teren i jedanostavno da omogućimo djeci ovog grada da se mogu okupljati i da im pružamo to zadovoljstvo uslovima koji su im potrebni”, rekao je proslavljeni fudbaler Borca, Stojan Malbašić, koji je šef omladinske škole.

Obećanja i čekanja da se ispune, kaže, je previše.

“Koliko znam imamo svu potrebnu dokumentaciju, čak i veći dio novca jer u ovome učestvuje i UEFA i FSBiH. Nama su obećanja data da će se početi za pet dana, za sedam dana i tako non stop i jednostavno izgubili smo strpljenje. Mi ćemo u krajnjem slučaju početi praviti ovdje akcije samostalno samo da bi došli do tog terena”, poručio je Malbašić.

b2

Oni kojih se to najviše tiče, dječaci, takođe su veoma nezadovoljni, jer su i sami svjesni da ne mogu pokazati sav svoj talenat i sposobnosti.

“Razlog današnjeg dolaska je nezadovoljstvo uslovima treniranja jer uglavnom ekipe iz našeg ranga takmičenja imaju mnogo bolje uslove i samim tim smo mi u nekom početnom zaostatku u odnosu na njih. Mislim da Borac kao najveći klub u RS i jedan od najvećih u BiH mora imati bolje uslove za omladinske selekcije i samim tim može tako da stvara igrače i egzistira u savremenom fudbalu. Sramota je ovaj teren, ali sramota je i da mi uništavamo druge terene u Banjaluci i ujedno oduzimamo treninge tom klubu. Ružno je kada odemo na gostovanje gdje imaju dobre terene, u samom vrhu smo i pobjeđujemo te ekipe, ali osjeti se ta razlika, jer oni imaju daleko bolje uslove”, rekao je kadet Borca Stefan Pupovac.

Mladi fudbaler i kapiten generacije 2001. godište Nikola Turanjanin, kaže da njemu i saigračima nije potrebno ništa posebno – samo teren.

“Uslovi su veoma loši, ne možemo da treniramo ovdje na pomoćnom terenu, čekamo da nam naprave teren pošto stalno govore da će ga napraviti. Trenutno treniramo u kasarni Kozara, a mlađi na stadionu Naprrijeda i Krajine. Najviše bismo voljeli da nam naprave ovdje dva terena i da možemo da treniramo”.

Sa dječacima ispaštaju i njihovi roditelji koji su im se pridružili danas.

“Ovo je nebriga za djecu. Ovo su djeca grada Banjaluke, a Borac kao institucija morao je da dobije pomoćni teren. Umjesto ovih 150 dječaka da imamo bolje uslove bilo bi 350 dječaka i možda bi to pokrenulo i ostale strukture u FK Borac. U ovim uslovima danas to iziskuje i značajne materijalne troškove za roditelje, oni voze djecu u Krupu, Zalužane… Bruka je ovo za grad i za zajednice i za sve društvenopolitičke strukture. Sve ovo što se dešava u FK Borac apsorbuju djeca i to se prenosi i na djecu. Mi smo uništili stadione Naprijeda, Krajine, putujemo u Krupu i iziskuje to troškove, samo velika ljubav održava djecu u Borcu, ljubav prema Borcu i ljubav prema sportu”, rekao je Žarko Vujmilović, jedan od roditelja.

b3

Predsjednik Borca u proteklih godinu dana najavljivao je izgradnju pomoćnih terena, nekada pominjući vremenske rokove nekada ne. Najavljivao je i potpisivanje sa izvođačem vještačke podloge, ali uprkos tome iza sjeverne tribine i dalje je neravna zemljana podloga koja nema funkciju.

“Treneri iz omladinske škole danas su apelovali i tražili izgradnju pomoćnih terena. Što se nas tiče, sve aktivnosti je FK Borac uradio, počev od toga da smo riješili imovinsko-pravne odnose, uradili smo idejni i glavni projekat bez kojeg ne bi dobili dozvole, dobili smo urbanističku saglasnost i lokacijske uslove za izgradnju. Sa gradonačelnikom i sa FSBIH potpisali smo trojni ugovor prema kojem je grad preuzeo obavezu da uloži 190.000 KM u ovaj projekat. Stali smo na tome da čekamo raspisivanje tendera za izbor izvođača koji će nastaviti dalje radove na projektu”, rekao je Ilić.

On objašnjava da odgovornost više apsolutno nije na Borcu već na gradskim vlastima.

“FK Borac tender nije mogao raspisati jer se radi o sredstvima iz budžeta Grada Banjaluka i sredstvima Saveza. Čekamo raspisivanje tendera za izvođenje objekata po projektu koji je već urađen. Imao sam i obećanje gradonačelnika i skupštine grada da će se u tu proceduru ući početkom građevinske sezone, ali ništa se nije uradilo na rješavanju te problematike koja mnogo znači za sve naše kategorije, i omladinsku školu i seniore. Očekujem da će ovaj apel probuditi relevantne faktore one koji jedini mogu taj posao da provedu do kraja, a to je Grad Banjaluka, poštujući ugovor koji je potpisao gradonačelnik”, rekao je Ilić.

Dok uprava Borca s vremena na vrijeme najavljuje izgradnju terena, a gradske vlasti ne izdvajaju planirana sredstva dječaci Borca više mne maštaju o nastupima za prvi tim u dresu Borca, već o tome da imaju normalan teren na kojem će trenirati.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/vapaj-borcevih-klinaca-gdje-da-treniramo-foto/||claudebot