Šta ako Borac ode u stečaj?

Objavljeno: 8. 5. 2015 u 10:13h

Eventualni odlazak Fudbalskog kluba Borac u stečaj, kao i njegove posljedice, ponovo su u žiži domaće javnosti.

S pravne strane, ovakav način rješavanja dugova je realan, ali se postavlja i niz drugih pitanja o posljedicama samog postupka, piše “EuroBlic”.

Da li se gasi najveći klub Republike Srpske? Ko će obeštetiti povjerioce, stvaraju li se uslovi da i drugi sportski kolektivi po istom principu riješe svoja dugovanja?

Prema Borčevom planu, klub bi prije spajanja sa FK Krupom otišao u stečaj, a sva dugovanja bi bila proglašena nenaplativim jer Borac, kao udruženje građana, nema imovinu.

Tako bi Krupa, odnosno klub sa novim imenom Borac Banjaluka, pripajanjem naslijedio potpuno čistu finansijsku situaciju, kompletan igrački kadar, pravo korištenja Gradskog stadiona, ali ne i obaveze.

Prema tvrdnjama ekonomiste Zorana Pavlovića ovakav scenario je apsolutno nemoguć.

“Pripajanje jednog kluba drugom klubu koji je u stečaju je nemoguće. Sve te gimnastike koje se prave sa novim subjektima nemaju za cilj da se očisti klub nego da neko drugi uđe u priču sa Borcem. FK Borac je korisnik društvenih sredstava, a zašto je neko u Gradskoj upravi, na državnom nivou ili rukovodstvu kluba dozvolio da se uprave ponašaju neracionalno i da prave dugove, nije jasno. Taj neko, ili više njih, kriv je i mora da odgovara! Ako neki drugi klub želi da uđe u tu priču, onda mora da isplati sve dugove jer je to put da se uđe u klub koji je u problemu, ali onda to više ne bi bio Borac nego Krupa”, rekao je Pavlović banjalučkom listu.

Banjalučki ekonomista je dodao da stečaj ne znači i nužno gašenje kluba.

“Stečaj podrazumijeva da se nakon analize dugovanja i potraživanja najprije izmire dugovi, a onda se firmi daje mogućnost, ukoliko za to postoji interes povjerilaca, da svoju aktivnost nastavi od nule. Kod nas niko ne posmatra stečaj kao process čišćenja dugova i početak novih aktivnosti. Interesantno je da kod nas praksa stečajnih upravnika ne pokazuje novi početak, što nije tačno i što nije slučaj u svijetu. Stečajni upravnik se na ovom prostoru posmatra kao grobar firme, što apsolutno nije tačno”, pojasnio je Pavlović.

Ideja vodilja svojevrnog ujedinjenja dva kluba bila je i da bi novoformirani klub igrao u Prvoj ligi Republike Srpske kao nasljednik Krupe, ali generalni sekretar FS RS Rodoljub Petković smatra da to nije moguće.

“Kod nas nije poznat institut stečaja fudbalskih klubova, ali ako bi klub prestao da postoji, promijenio ime, nastavio takmičenje kao novi klub, morao bi da krene od najnižeg ranga a to je u Područnom savezu Banjaluke – četvrta liga”, izjavio je Petković.

Novoformirani klub bi se samo zvao Borac i ne bi imao nikakve veze sa sadašnjim banjalučkim klubom čime bi bila izgubljena bogata istorija “Velikana iz Platonove”, zaključio je dnevnik iz Banjaluke.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/sta-ako-borac-ode-u-stecaj/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])