El Clasico

Objavljeno: 9. 12. 2011 u 23:46h

Svi obožavaoci najbitnije sporedne stvari na svijetu jako dobro znaju šta je to EL CLASICO. Svi oni željno iščekuju dan kada će na terenu vidjeti sve te majstore fudbala. Svima su nam dobro poznati datumi, cifre, i slične stvari vezane za El Clasico, pa ćemo ih ovaj put zaobići.

Derbi utakmicu između Real Madrida i Barcelone nazivaju najvećim evropskim fudbalskim derbijem, a zadnjih nekoliko godina skoro pa je dobila epitet najvećeg svjetskog fudbalskog derbija. Kao i u svakom derbiju, pa ni u ovom, utakmicu ne odlučuju samo vrhunski potezi, već i hladna, smirena glava nekog od igrača, ako takvih uopšte ima na terenu ovog meča. Poznato je kolika mržnja i koliki rivalitet vladaju između ova dva kluba. Počevši od političkih razloga, jer je Barcelona “ikona” Katalonije koja ne priznaje špansku krunu i dugo pokušava doći do nezavisnosti, dok je Real klub iz glavnog grada Španije, “kraljevski klub” i oličenje svega onoga što Katalonci nikako ne vole.

Danas, kada fudbal nije samo sport već posao, rivalitet je još veći, kao i ulog.

Leo Messi i Cristiano Ronaldo

Barca je neprikosnoven tim već nekoliko godina i svojom specifično-lepršavom igrom dovodi do ludila svakog protivnika, dok Madrižani traže pravu formu još od odlaska Vicentea Del Bosquea. Broj pasova koji igrači “Blaugrane” naprave tokom utakmice nekad izgleda nemoguć, a da ne pričam o tome kako Xavi zna napraviti više tačnih pasova u utakmici od nekog cijelog tima. U tandemu sa Iniestom u stanju je izgleda čuvati loptu danima. Igraju, na neki način, bez klasičnog špica pa je teško markirati i zaustaviti njihovu napadačku liniju, posebno kada shvatimo da je jedan od momaka koji igraju naprijed Leo Messi. Na čelu sa Pepom Guardiolom, pod vrelim katalonskim nebom i užarenom atmosferom Nou Kampa, pred aktuelnim prvakom Španije i Evrope strahuje svaka ekipa. Kako god, Barca se može voljeti ili mrziti, ali kada se pogleda njihova igra i učinak, definitivno se taj tim mora poštovati, pa čak i od strane najvatrenijeg “Madridiste”.

Pep Guardiola

Real Madrid, sa druge strane, već dugo igra promjenljivo. Skoro pa su u klubu zaboravili kako izgleda bilo kakav trofej, a kad shvatimo kada su ga zadnji put vidjeli, nije ni čudo. Promijenilo se desetine igrača koji su se vrlo kratko zadržavali jer nisu mogli uraditi ono što se od njih očekivalo, a ništa bolja situacija nije ni sa trenerima. Ipak, na sceni je konačno stupio čovjek kakvog je Real dugo tražio. Naravno, u pitanju je Jose Mourinho. “Novi Alex Ferguson”, “The Special One” ili jednostavno “Mou”, neki su od nadimaka ovog vrhunskog stručnjaka koji je od osrednjeg Chelsea-a napravio vrhunsku ekipu. Čovjeka koji je Interu donio krunu evrope nakon 64 godine čekanja. Upravo sve to je privuklo Florentina Pereza da dovede Portugalca na čelo najtrofejnijeg evropskog kluba i vrati ga na staru slavu. Ide li mu dobro ili loše prosudite sami. Mourinho je Realu donio u prvoj sezoni “samo” titulu kupa. Ipak, sjetimo se da je Real zadnji put osvojio španski kup davne 1993. godine, tako da to nije baš “samo”. Osim toga, uspio je konačno razbiti “kletvu” Lige prvaka Madrižanima koji već nekoliko godina nisu uspjeli proći dalje od osmine finala. Možda je ipak sve to malo, ali dolazi druga sezona.

Ovo već budi osmjeh navijačima “Kraljevskog kluba”. Zna se da “Special One” u prvoj sezoni u klubu sklapa ekipu, a u drugoj osvaja trofeje. Tako je bar do sada bilo. Kada se sve sagleda, i ovaj put bi moglo biti baš tako. U svojoj prvoj sezoni u Madridu, Jose je sastavio jednu novu, mladu i ambicioznu ekipu koja na okupu može biti 7 ili 8 godina, a možda i duže. Uigravao ih je kroz cijelu sezonu dok zaista nisu postali ekipa. Uz sve to, u ljetnom prijelaznom roku je doveo još nekoliko jako dobrih, a opet tako mladih igrača, koji će po njegovom mišljenju moći začepiti “rupe” u madridskom timu.

Jose Mourinho

Sada još ostaje da vidimo kako će sve to izgledati na terenu. Da li je Jose zaista napravio ubojiti mladi tim, koji će osvjetlati ime Real Madrida, ostaje da se vidi. Na krilima Cristiana Ronalda, koji je u minuloj sezoni postigao čak 40 pogodaka i Angela Di Marie koji je jedan od glavnih nosilaca igre Reala, uz novopridošla lica, Real će definitivno pokušati da vrati staru slavu.

Svi vi vjerovatno, kao i ja, željno očekujete početak ostatka sezone kada ćemo uživati u predstavama dva najveća španska kluba. Da vidimo da li Guardiolina “svemirska” Barcelona može nastaviti istim tempom da “melje” svoje protivnike ili će podmlađeni “kraljevi” konačno stati u kraj svom najljućem protivniku, pokoriti kako Španiju tako i Evropu, te omogućiti Mourinhu da opravda svoj nadimak, “The Special One”. Svi vi još više željno očekujete sudar titana zvani El Clasico, da saznate ko će biti gazda u Španiji. Da li je to katalonski ponos u svom punom sjaju ili madridski kraljevi u bjelini svoje magije?! Prvi ovosezonski ligaški okršaj najvećih evropskih rivala, 10. decembra u 22:00 sata, vjerovatno ćemo svi gledati, i naravno uživati. Neka bolji pobijedi!

http://www.youtube.com/watch?v=k9BReY7mBUo&feature=colike

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/el-clasico/||claudebot